אמרונה • היין של רומיאו ויוליה

 
טעם מורכב שקשה לשדך לאוכל. יין אמרונה
טעם מורכב שקשה לשדך לאוכל. יין אמרונה צילום: tö, flickr
 
עודכן 17:34 10/01/2012
מירה איתן

באזור ונטו באיטליה שותים כבר מאות שנים יין מרוכז ויוצא דופן. מירה איתן מגלה את כל סודות האמרונה

 
 
 
 
 

בתסריט המקורי של הסרט שתיקת הכבשים סעד חניבעל את כבדו של אחד מיריביו עם היין אמרונה דה לה ואלפוליצ'לה. יוצרי הסרט חששו שמעטים מאוד הצופים שיכירו את האמרונה ולכן החליפו היין בסרט ליין מוכר יותר, קיאנטי. אז מהו אותו אמרונה מסתורי ונפלא?

 

יינות האמרונה דה לה ואלפוליצ'לה או בקיצור אמרונה, קנו להם מעריצים רבים בעולם ולא בכדי. היינות האלה, המיוצרים באזור ונטו שבצפון מזרח איטליה, הם מהיינות החשובים והאיכותיים ביותר מתוך היינות היבשים האיטלקיים. יינות מבריקים וייחודיים, מרירים מתוקים, שאפשר להתאהב בהם אנושות בדיוק כמו אהבתם של רומאו ויוליה באזור זה ממש, בוורונה. יין האמרונה זוכה בעולם כולו לביקוש מאוד גבוה כבר שנים רבות, ואף לזיופים רבים בשל ההצלחה הגדולה שלו ברחבי העולם.

 

העמק עתיר היקבים

במחוז ונטו שבצפון מזרח איטליה נמצא אזור יין מפורסם בשם ואלפוליצ'לה, ששמו נובע כנראה מלטינית - Vallis-polis-cellae - ופרושו: "עמקים עתירי יקבים". במאה ה-6 לספירה תאר קסיודורוס, יועצו של השליט האוסטרוגותי תאודוריק הגדול, יין בשם Acinatico המיוצר בטכניקה מיוחדת של ייבוש ענבים, appassimento, באזור זה.

  

אצ'ינטיקו היה 'אבי' שני יינות מפורסמים, רצ'וטו ואמרונה. בראשית היה יין הרצ'וטו המתוק ואחריו הופיע 'בנו' היבש, אמרונה. את השם רצ'וטו הוחלט בחוק להשמיט מהשם בשנות ה-90 של המאה הקודמת, ומכאן והלאה שם היין שזכה לתהילת עולם היה  Amarone della Valpolicella.

 

ב-19 העיירות באזור ולפוליצ'לה פועלים 152 יקבים ויותר מ-1,800 כורמים. אזור הגידול התרחב בשנים האחרונות ל-62,000 דונם. הקף הייצור של היינות האחרים, ולפוליצ'לה ו-ולפוליצ'לה קלאסיקו, מגיע ל-40 מיליון בקבוקים. יצור אמרונה מהווה כ-10% מיצור היין באזור. אמרונה נחשב היום ליין היוקרה של ולפוליצ'לה, ולמרות היותו הפיתוח היותר מאוחר באזור, הוא ממצה באופן אלגנטי את גישות עשיית היין המיוחדות לחבל ארץ זה.

 

המריר הגדול

שלושת זני הענבים העיקריים בולפוליצ'לה הם מולינרה, רונדינלה וקורבינה. היינות הפשוטים המיוצרים מענבים אלה נקראים ולפוליצ'לה על שם האזור. מזנים אלו יצרו תחילה גם את היין המתוק היותר מורכב בשם רצ'וטו, ומייצרים מהם גם את האמרונה. המשותף לאמרונה, רצ'וטו ואצ'ינטיקו, הוא שאת כולם מכינים מענבים שעברו תהליך יבוש וצימוק של מספר חודשים.

 
אמרונה בתרגום חופשי הוא 'המר הגדול', שם המרמז על השוני המהותי מאביו המתקתק, הרצ'וטו, שנשאר יין קינוח אותו שותים צעיר, ומלווים אתו מאכלים מתוקים, לעומת האמרונה ששותים אותו בוגר ויועד לליווי בשר אדום וגבינות בשלות. עם השנים הצטמצם יצור הרצ'וטו, ואילו האמרונה כבש לו אט אט מעמד של סמל אזורי.

 

 
ואלפוליצ'לה - אזור היין בו גדלים יינות האמרונה
ואלפוליצ'לה - אזור היין בו גדלים יינות האמרונה צילום : Le Vin Parfait, flickr
 

אז איך עושים את זה?

הכנתו של יין האמרונה מורכבת ביותר. הענבים נבצרים בבציר ידני ומוקפד, כשההעדפה היא לענבים בשלים, שהיו החשופים ביותר לשמש, 'האוזניים' של הגפנים. ענבים שאינם בוגרים דיים לא יגיעו ליין האמרונה. האשכולות נבצרים לסלסילות ומועברים למשטחי ייבוש, שהם למעשה מחצלות עץ (או במבוק) גדולות בתוך חדרי אוורור. על משטחי העץ יבלו הענבים כ-3 עד 4 חודשים, יצטמקו ויאבדו תוך כדי כך כ-30% עד 40% ממשקלם, ובעצם יהפכו לצימוקים.

 
בתקופת הצימוק עולים ומשתנים ריכוזי הסוכרים בענב, יורדת רמת החמיצות והענבים עצמם שוהים זמן ארוך במגע עם הזגים. במהלך התקופה מסובבים את האשכולות כל יום כדי למנוע עובש ולסלק התפתחויות של רקב.

  
כשהיינן מגיע למסקנה שתהליך הצימוק הגיע לרמה הרצויה לו, מעבירים את הענבים למעיכה להוצאת התירוש ואז למכלי התסיסה. בסוף תהליך תסיסה ארוך יגיע לחביות יין בעל שיעור אלכוהול גבוה. יישון היין בחבית אורך בדרך כלל כשנתיים, חלקו בחביות רגילות וחלקו בחביות גדולות מעץ יוגוסלבי. לאחר מכן ישהה היין כשנה נוספת בבקבוק לפני יציאתו לשוק.
 

על טעם ועל ריח

בהרחה וטעימה ראשונה של אמרונה נראה כאילו לפנינו יינות רצ'וטו מתוקים בשל אחוז האלכוהול הגבוה, בסביבות 15% אלכוהול, אך היין יבש לחלוטין. צבע היין אדום כהה בוהק, בשומת היין פירותית מתוקה, ניחוחות עזים של דובדבנים, שוקולד מריר, קפה, ריבה, צימוקים, אגוזים ותבלינים. גוף היין מלא, אלגנטי וקטיפתי, מאוזן ורך, בפה הטעמים עשירים ביותר ועוצמתיים, סמיכים וכבדים והחמיצות מתונה. אפשר לשמור את היין לעתים קרובות שנים רבות מאד, עשר עשרים שנה ויותר.

 

שידוך קשה לעיכול

לשדך אוכל לאמרונה זו משימה לא פשוטה, גם בשל מורכבותו וכובדו וגם בשל רמת האלכוהול הגבוהה. המנה האיטלקית שתתאים יותר מכל לאמרונה היא ריזוטו שבושל עם אמרונה. אפשרויות אחרות הן צלי בקר, בעיקר מבשר ציד, תבשילי קדרה, גבינות בוגרות ונקניקים עזי טעם. והמהנה ביותר לשתות את היין בחברה טובה שתדע להעריך אותו, לאט לאט, אחרי האוכל.

 

הכתבת הינה מנהלת התקשורת של יקבי כרמל

 

לעוד מתכונים וכתבות בעולם היין:

מתכון למרק בצל

עשרה אזורי יין שווים מסביב לעולם

מתכון למאפינס גבינות ואנטיפסטי

ראיון עם המסעדן רפי אדר

מקזבלנקה עד הסנדק - יין מהסרטים

סקירת מבעבעים לסילבסטר

מתכון לעוף צלוי עם בצל מטוגן

תכירו: יין הקרח

 
עוד כתבות במדור מרתף היין
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.