הסודות מאחורי הרוזמרין

 
רוזמרין. אוהב בשר ובעל תכונות בריאותיות רבות
רוזמרין. אוהב בשר ובעל תכונות בריאותיות רבות צילום: flickr, brx0
 
עודכן 07:32 17/01/2012
אוכל נענע 10

הוא מעורר, ממריץ ומאזן מערכות שונות בגוף. בנוסף, הוא השותף המושלם למגוון מנות עיקריות, תוספות ואף קינוחים. כל הסודות מאחורי הרוזמרין. וגם: מתכון לתפוחי אדמה פריכים עם רוזמרין

 
 
 
 
 

הרוזמרין הוא צמח רב שנתי דמוי שיח ממשפחת השפתניים והוא יכול להגיע לגובה של שני מטרים. לא כולם יודעים שיש לו זנים רבים. העלים מעובים ובצורת מחטים, הפרחים קטנים ובצבע לבן, כחול או ורוד. מקור הרוזמרין במזרח התיכון, היום מגדלים אותו באופן מסחרי בארצות רבות.  

 

החומרים הפעילים ברוזמרין הם הפנולים (כמו בטימין ובמרווה), שלהם תכונות אנטי-אוקסידנטיות (נוגדות חמצון) חשובות. הרוזמרין ידוע כפעיל בשרפת שומנים בגוף ובדם, ואחד המרכיבים החשובים בו הוא השמן הנדיף, אשר תורם לצמח השפעה מחזקת על מחזור הדם והעצבים. לחומר נוסף ממרכיבי הצמח יש פעילות המפחיתה את שבריריות נימי הדם.

 

תכונות הרוזמרין:

  • מעורר, ממריץ, מגביר זרימת דם
  • אנטיאוקסידנט, מבטל את פעולת החמצון על רקמות בגוף
  • תומך במערכת העצבים ומחזק אותה
  • מחזק ומאזן מערכות בגוף
  • משתן
  • בעל השפעה מיטיבה על מערכת העיכול, ממריץ ונוגד גזים
  • מונע או מקל על עוויתות והתכווצויות
  • אנטיספטי (מחטא)
  • ארומטי, בעלי ריח טוב

 

שימוש רפואי:

הרוזמרין טוב לטיפול בכאבי-ראש ומיגרנה, לשיפור הריכוז, לחיזוק שורשי השיער בנשירה, עוזר להשמדת כינים, מטפל בכאבים ראומטיים, מעולה למצבי תשישות וחולשה כללית ולשיפור מצב רוח ירוד. הרוזמרין יסייע גם לבעיות עיכול, מהווה מרכיב חשוב בטיפול במצבים כרוניים של חולשת מחזור-הדם, כולל לחץ דם נמוך.

 

הרוזמרין מעולה במטבח המזרח תיכוני ואפילו בכמות הקטנה ביותר הוא דומיננטי ומורגש. למטרות רפואיות יש לחלוט אותו ולשתות את החליטה 3 פעמים ביום. ניתן לשים אותו (בצורה המרוכזת שלו) בתוך אמבט כאשר יש דלקות בדרכי שתן.

 

 
הרוזמרין יכול לשמש גם כשיפוד לקבבים
הרוזמרין יכול לשמש גם כשיפוד לקבבים צילום : איתי אלדר
 

שימושים קולינריים:

טעמו החזק והדומיננטי של הרוזמרין משתלב ב-2 אופנים: או עם טעמים חזקים, ואז הרוזמרין נותן קונטרה של טעם, או עם טעמים חלשים ותפלים, ואז הוא נכנס כנותן הטעם הראשי. לכן שילובים קלאסיים של רוזמרין הם עם בשר אדום - סטייקים (טריק ידוע עם רוזמרין הוא למשוח אותו בשמן זית, להדליק ולהגיש לצד סטייק), רוסטביף או טלה, תפוחי אדמה ובטטות, ירקות אנטיפסטי ומאפים כגון פוקאצ'ות.

 

במחלקת הקינוחים הוא אינו מנוצל לעיתים קרובות, אך בשימוש במידה הוא יכול לתת טעם מיוחד לקרמים וגלידות, או במאפים עם פירות. שימוש נוסף למשקיענים עם שיח רוזמרין בבית, הוא לנצל את הגבעול העבה של הרוזמרין כשיפוד לקבבים ולאמיצים יותר כשיפוד לאננס טרי.

 

כשקוצצים רוזמרין, חשוב להשתמש בסכין חדה ולא לעבור על העלים יותר מפעם אחת - שכן העלים מתחמצנים ומשחירים מאוד בקלות. כמו עשבי תיבול אחרים, גם את הרוזמרין ניתן לייבש: בקופסא פתוחה במקרר או במקום חשוף לשמש ואז חיי המדף שלו מתארכים. ניתן גם לגדל רוזמרין בקלות בבית.

 

 
תפוחי אדמה ברוזמרין - שילוב קלאסי
תפוחי אדמה ברוזמרין - שילוב קלאסי צילום : מתוך הבלוג של פירגה
 

מתכון לתפוחי אדמה אפויים עם רוזמרין

4-6 מנות כתוספת

 

מצרכים:

5 תפוחי אדמה בגודל בינוני

1/2 כוס שמן זית

2-4 ענפי רוזמרין

5 שיני שום, קלופות ופרוסות

מלח גס ופלפל שחור

 

אופן הכנה:

  • מניחים את תפוחי האדמה בסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים בבעבוע עדין 12-14 דקות או עד שתפוחי האדמה חצי מבושלים: רכים מעט אבל לא לגמרי.
  • מסננים את תפוחי האדמה, נותנים להם להתקרר ואז פורסים לפרוסות עבות בעובי 1.5 ס"מ בערך.
  • מחממים תנור ל-190 מעלות.
  • מברישים תבנית שמכוסה ברדיד אלומיניום או נייר אפייה בחלק משמן הזית.
  • מסדרים את תפוחי האדמה על התבנית בשכבה אחידה, מברישים בנדיבות עם שמן הזית, מתבלים במלח, פלפל ושום ומניחים מעל את ענפי הרוזמרין (ניתן גם להפריד את העלים ולפזרם למי שאוהב טעם חזק יותר).
  • אופים כ-40 דקות או עד שתפוחי האדמה התרככו לחלוטין מבפנים וקיבלו גוון חום זהוב פריך מבחוץ.
  • ניתן לבשל ולחתוך את תפוחי האדמה עד יומיים מראש ולאפות לפני שמגישים.
  • ניתן לחתוך את תפוחי האדמה לצורות כמו חצאי עיגולים או צורת צ'יפס אם אוהבים.

 

המתכון מתוך הבלוג טועמים במטבח של פירגה, והמידע באדיבות איה הודמנכ"לית המרכז לנטורופתיה ורפואה משלימה.

 

* המידע נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי, אבחון מחלות או תחליף לטיפול רפואי.

 

לעוד מתכונים עם רוזמרין:

מאפינס אנטיפסטי וגבינות

בטטה ודלעת עם דבש ורוזמרין

רוסטביף ברוטב פורט

פאי תאנים טריות

פוקאצ'ה עם רוזמרין

רוטב פלפלים ורוזמרין

 
עוד כתבות במדור מדריך התבלינים
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.