מנצחים את המחלה • סדנת בישול למחלימים מסרטן

 
הסדנא מתקיימת פעם בחודש. מוקפץ בסדנת בישול בריא
הסדנא מתקיימת פעם בחודש. מוקפץ בסדנת בישול בריא צילום: מיכל פעילן
 
עודכן 07:40 25/01/2012
אוכל נענע 10

סדנת בישול יחודית מדריכה מחלימים מסרטן לאכילה בריאה, נכונה וטעימה ומסבירה איך התזונה יכולה לשפר את המצב הבריאותי. ראיון עם רחל, שהחלימה מהמחלה ועם גיל הררי, השף שמעביר את הסדנאות. וגם: מתכונים לסלט עדשים ודפי אורז במילוי ירקות מוקפצים

 
 
 
 
 

הכירו את שחר, ארגון ייחודי המעניק למחלימים מסרטן מקום בו יוכלו להתנתק משגרת חייהם לטובת העצמה ותמיכה אישית, על מנת לשפר את החזרה לחיים תקינים ובריאים ולהפחית את הסיכון להישנות המחלה. הרעיון הוא לספק מענה למחלימים לאחר "ניתוק התלות" מהמערכת הרפואית.
 

כחלק מפעילותיו של הארגון מתקיימת בירושלים סדנה של שבוע ימים שמתרחשת אחת לחודש, בה משתתפים בין 10-15 אנשים שניצחו את מחלת הסרטן. בסדנה יש דגש גם על הגוף וגם על הנפש - תזונה נכונה, ספורט, סדנאות צחוק, יוגה, טאי-צ'י פסיכודרמה ועוד.

 

רחל פרץ בת 53, מבני ברק, בוגרת סדנת "שחר" למחלימים מסרטן, מספרת:

"לפני 7 שנים גילו לי לוקמיה, CML, הייתי בגיל 46, באמצע החיים, זו הייתה מכה מאוד קשה. אחרי סדרת בדיקות גילו שיש לי גם כולסטרול גבוה ולחץ דם גבוה, שהם כולם קשורים זה בזה. סבלתי מפגיעה בלבלב אבל עכשיו המחלה בשליטה. אני לוקחת פעמיים ביום כדורים כימיים ואני במעקב קבוע".

 

האם התזונה שלך השתנתה בעקבות הגילוי וההחלמה?

"האמת שרק לא מזמן החלטתי לקחת את עצמי בידיים. אחרי שגיליתי את המחלה ניסיתי לעשות דיאטה, אבל נשברתי מהשינוי בתזונה והיה לי מאוד קשה. היו לי כל הזמן כאבים, כאבים בבטן, אבל כל הזמן "חטפתי" מזה, הכולסטרול לא ירד, גילו לי סכרת ולא היה נראה שהמצב עומד להשתפר.

 
השינוי בתזונה שיפר משמעותית את מצב הרוח. רחל פרץ
השינוי בתזונה שיפר משמעותית את מצב הרוח. רחל פרץ צילום: מיכל פעילן

כשהגעתי לסדנה של "שחר", שבוע שלם דיברו איתנו על נפש בריאה וגוף בריא, והחלטתי שאני חייבת לתת לזה צ'אנס. עברתי שם סדנת בישול בריא מיוחדת ומותאמת עבור אנשים שהחלימו מסרטן, וזה עזר לי להבין שוב עד כמה זה חשוב וכמה אני חייבת להקפיד על התזונה שלי.

 

אחרי הסדנה החלטתי שהגיע הזמן לקחת את עצמי בידיים, הפסקתי כמעט עם מוצרי החלב, אני שותה הרבה תה צמחים, אוכלת המון המון ירקות, עדיף אורגניים, טחינה גולמית, דגים, לחם מלא, אגוזים, שקדים. העיקר לא לגעת יותר בכל האוכל המתועש והשמן".

 

האם השינוי התזונתי תרם לשיפור במצב הפיזי ונפשי?

"כמובן. פעם הייתי כל הזמן עייפה. השינוי האמיתי חוץ מהירידה במשקל הוא בהרגשה. גם אין את הרגשות אשם כל הזמן שאת אוכלת משהו שהוא לא טוב לך ואת יודעת את זה, וגם פתאום את מלאת חיות. יש לי פחות כאבים, אני משלבת את זה גם עם יוגה ופלדנקרייז, אני מנסה לעזור לעצמי גם להרגשה וגם לגוף".

 

את סדנאות הבישול מעביר גיל הררי (41) נשוי + 1 משדה חמד. הררי הוא שף המתמחה באוכל בריא, גדל בקיבוץ רמת השופט וכשסיים את לימודיו החל לנהל את חדר האוכל שבקיבוץ.

 
שף גיל הררי
שף גיל הררי

לאחר שנחשף לאוכל הבריאותי בארה"ב, החליט הררי להביא את הטרנד לארץ והיום הוא אחד השפים של חברת Barefood. "אוכל בריא יכול להיות גם טעים" הוא אומר ואף צודק. הררי אוהב לעבוד עם חומרי גלם טריים שלא עברו עיבוד, והוא מצליח לייצר מהמרכיבים הבריאים מנות ייחודיות וערבות לחיך.

 

איזה מזונות מומלצים למניעה של סרטן, או לאחר החלמה מסרטן?

"האוכל המומלץ הוא הרבה ירקות ירוקים ,מיצים ירוקים ואדומים כדי ליצור בסיסיות בגוף, כלומר למנוע חומציות בגוף שידועה כאחד מהגורמים לסרטן. חשוב לאכול פירות וירקות, אגוזים, זרעי דלעת וחמניות, זרעי פשתן ושומשום. מומלץ להימנע משומן רווי בשר אדום, קמחים לבנים ושמנים מזיקים".

 

האם אתה חושב ששינוי תזונתי יכול להשפיע לטובה על מצבם של חולי סרטן?

"ברור שכן, לפחות זה 'האני מאמין' שלי. ככל שהתזונה יותר טבעית וקרובה למקורות צמחיים זה יותר בריא. לכל אדם זה מומלץ, בטח ובטח לאדם שהוא בשלבי החלמה מהמחלה".

 

 
סלט עדשים ופלפלים בסדנת בישול בריא
סלט עדשים ופלפלים בסדנת בישול בריא צילום : מיכל פעילן
 
 

מה נכין?

 

סלט עדשים שחורות עם אפרסמון

סלט בריא מאוד ומהיר הכנה

 

מצרכים ל-4 מנות:

2 כוסות עדשים שחורות מונבטות

2 אפרסמונים

1 כף כוסברה קצוצה

2 כפות פטרוזיליה קצוצה

חתיכה באורך 1-2 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי

פלפל אדום

לימון אחד

2 כפות שמן זית

1 כפית מלח

  

אופן הכנה:

  • מביאים סיר עם מים לרתיחה ומרתיחים את העדשים למשך 2 דקות או עד שהתרככו (אבל לא יותר מדי). מסננים ונותנים לעדשים להתקרר.
  • חותכים את האפרסמון לקוביות בגודל בינוני ואת הפלפל האדום לקוביות קטנות.
  • בעזרת פומפייה דקה מגררים את גרידת הלימון - צריך חצי כפית ממנה. חוצים את הלימון וסוחטים אותו.
  • קוצצים דק (או מגררים על פומפיה דקה) את הג'ינג'ר .
  • מערבבים את כל המרכיבים בקערה. מתבלים לפי הטעם ומגישים.

 

 
רול אורז בסדנת בישול בריא
רול אורז בסדנת בישול בריא צילום : מיכל פעילן
 

דפי אורז מגולגלים עם אורז מלא וירקות

מנה מרשימה בהכנה קלילה. ניתן להכין את האורז והירקות מראש, ולפני ההגשה להרטיב את דפי האורז, למלא ולגלגל.

  

מצרכים ל-5 מנות (כמנה ראשונה):

כוס אורז מלא

2 כוסות מים רותחים

5 דפי אורז (להשיג בחנויות אסיאתיות)

2 גזרים חתוכים למקלות

2 קישואים בינוניים חתוכים למקלות

2 פלפלים אדומים חתוכים למקלות

כף עלי נענע קצוצים

כף עלי בזיליקום

רבע כרוב אדום, חתוך לפרוסות דקות

2 כפות רוטב סויה תמרי (סויה כהה וסמיכה)

כפית שמן שומשום

כף שמן זית

1/2 כוס טחינה

 

אופן הכנה:

  • שמים את האורז במסננת ושוטפים מתחת לברז כמה שניות.
  • מכניסים לסיר, מוסיפים את המים הרותחים ומביאים לרתיחה.
  • מנמיכים את האש ומבשלים כ-45 דקות עד שמתאדים כל הנוזלים.
  • מקררים מעט את האורז.
  • מקפיצים את הירקות במחבת עם השמן זית כ-3 דקות,מוסיפים את הרטבים וממשיכים להקפיץ כ-2 דקות עד שהירקות התרככו מעט. מעבירים למסננת ושומרים את הנוזלים שישמשו כרוטב.
  • שוטפים את דפי האורז מתחת לברז כמה שניות לכל צד.
  • מניחים את הדפים על קרש חיתוך,שמים כף אורז וכף מהירקות בשליש הראשון של הדף.

 

 
מניחים את האורז והירקות המוקפצים על השליש הראשון של דפי האורז
מניחים את האורז והירקות המוקפצים על השליש הראשון של דפי האורז צילום : מיכל פעילן
 
  •  מגלגלים ומהדקים. חוזרים על הפעולה עם העלים שנותרו.
  • את הירקות המוקפצים שנשארו ניתן להגיש סלט קר ואת האורז המבושל ניתן לערבב בסלטים או להגיש מחומם כתוספת.
  • מערבבים את נוזלי ההקפצה של הירקות ביחד עם הטחינה ומגישים בתור רוטב טבילה לצד הרולים.

 

המתכונים באדיבות השף גיל הררי לחברת BAREFOOD  

 

לעוד מתכונים בריאים:

גרנולה ביתית

סלמון מאודה עם ירקות

סלט ירוק ברוטב דבש חרדל

מרק בטטות ודלעת

פסטה עם פורל צרוב

טבעות דלורית ממולאת

 

 
עוד כתבות במדור סודות המטבח
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.