מן היקב אל הגורמה • ראיון עם בן רון

 
בן רון. נדלק על יין בגיל 17
בן רון. נדלק על יין בגיל 17 צילום: יח"צ
 
עודכן 18:07 01/02/2012
עֹז תלם

את הטעימה הראשונה שלו מעולם היין קיבל בן רון, הסומלייה החדש של מסעדת מסה, בשנה אינטנסיבית כעוזר יינן. בראיון איתו הוא מספר על הדרך שעשה ועל הריגושים שבתפקיד

 
 
 
 
 

כבר ארבעה חודשים שבן רון, בן 25 מתל עדשים, מחזיק באחת ממשרות הסומלייה הבולטות בתחום המסעדנות. במסעדת מסה של השף אביב משה, הוא חולש על אוסף יינות מרשים עם מאות בקבוקים מרחבי העולם, כשהיקר ביניהם, מיקב שאטו פטרוס בבורדו, מתומחר ב-14,000 ש"ח. בראיון איתו הוא מספר איך התחיל וכיצד הצליח להשיג את התפקיד הנחשק.

 

איך נכנסת לעולם היין?

"באתי ממשפחה שעובדת ביין - יש לי בת דודה שהתחתנה עם צרפתי ושניהם חיים בבורגון בצרפת ומייצרים יין. הפעם הראשונה ששתיתי יין שנחרט בזכרוני הייתה באיזה אירוע משפחתי עם בקבוק גדול מאוד מהאזור ששתינו. טעמתי, הרחתי, ואיכשהו הבנתי שאני טועם משהו יוצא דופן. עד אותה שנייה לא התעניינתי בכלל ביין. אחרי הצבא התחלתי לקרוא ספרים, ללכת לסדנאות של היכרות עם עולם היין, ומאז אני שם.

 

חיפשתי איך להתקדם ויצרתי קשר עם בחור בשם אורי חץ מיקב שאטו גולן, שהסכים לקבל אותי בתור עוזר יינן במשרה מלאה - עבדתי אצלו כמעט שנה, וזה אחרי שמעולם לא היה לו עוזר. ממש הצבתי לו עובדה: השכרתי דירה ליד היקב ברמת הגולן בגיל 22 והודעתי לו שאני רוצה לעבוד איתו. לא הייתה לי ממש תוכנית חלופית אז טוב שהוא הסכים".

  

מה כלל התפקיד?

"הייתי עובד כל בוקר ביקב ואז בכרם, היום מתחיל ב6:00 ומסתיים ב17:00, ליוויתי כל שלב בתהליכי הכנת היינות, כולל בציר ידני, וזו התקופה הכי מרתקת שלי עם יין בחיים. אורי היה המורה הכי טוב שלי בתחום הזה".

 

ומשם לאן המשכת?

"אחרי העבודה ביקב ועוד כמה תחנות, הגעתי לבר יין שנקרא מתושלח, שם עבדתי כברמן ומנהל משמרת. זכיתי לדבר על יין ולחיות יין עם אנשים שזה מעניין אותם, וזה היה בבר שכונתי בפלורנטין, לא משהו רשמי כמו מסעדת גורמה אבל עדיין, זה אחד המקומות שהכי בנו אותי מהבחינה של מחשבה על איך יין צריך להיתפס בכל מיני מגזרים.

 

אחרי שנה במתושלח הרגשתי שאני רוצה להתקדם, ומסעדת מסה תמיד נתפסה בעיני כאחד המקומות הגדולים מבחינת היין. פגשתי את אלה, הסומליירית במקום בטעימת יין כלשהי לפני כן. שמרנו על קשר ולפני חמישה חודשים היא אמרה לי שהיא מחפשת מחליף - מיד קפצתי על ההצעה והתחלנו לעשות חפיפה. מהר מאוד הבנו שאנחנו באותו ראש על דברים כמו השירות שאנחנו צריכים לתת ללקוח, ואיך דברים צריכים להיראות. יין מוחזק פה בתנאים הכי טובים ויש פה יותר מ-200 יינות".

 

 
יש 200 יינות לבחור מהם. מסעדת מסה
יש 200 יינות לבחור מהם. מסעדת מסה צילום : יח"צ
 

למה צריך להחזיק במקום אחד 200 סוגי יין? יש לזה ביקוש?

"לא. אפשר להסתדר עם תפריט של 70 סוגי יין, אבל במסעדה שהתפריט שלה הוא כל כך עשיר, כל כך מגוון ומלא בטעמים, יש מקום להגדיל את מבחר היינות, וכן לתת ללקוחות כמה שיותר אופציות בחירה - אם ללקוח מתחשק יין מאוסטרליה או מאיזור מסוים מצרפת, אנחנו צריכים לספק אותו.

 

אנחנו לא מגיעים ממקום של חינוך, אלא ממקום של לאפשר ללקוח מגוון רחב גם של אוכל וגם של יין. מה שחשוב פה הוא לתת שירות יין בגובה העיניים, שאין בו שום מקום או ניואנס של 'פלצנות'. יש עדיין בארץ תופעה (שאמנם משתפרת) שיש לקוחות נמנעים מלהשתמש בשירותיו של מלצרי היין מחשש להיות מובכים או להיתפס כלא מבינים, וזה משהו שהולך ונעלם".

 

על מה אתה מקפיד כשאתה מגיש יין ללקוחות?

"בעיני זה טעות נוראית לתפוס יין כפלצני. יין הוא מוצר מאוד חברתי כמו שבירה היא מוצר חברתי, יין לא שותים לבד. את כל המושגים האלה של היין שהם שפה בפני עצמם, אם אתה לא מכיר וחובב את התחום לא תדע להגדיר יותר מטעים לי או לא טעים לי, ואני דואג להגיד את זה לכל שולחן - הדבר הכי חשוב בסופו של דבר שהיין הוא טעים, ושאתם נהנים מהחברה ומהיין".

 

אתה לא מתגעגע לפעמים לאינטימיות של מקומות כמו מתושלח?

"לא, כי במסה אני חווה, בתקופה הקצרה שאני פה, את השינוי שהמדינה עוברת בצריכת היין ובגישה ואני נורא נהנה מזה. מה שמרגש אותי בכל פעם שאני מגיע לעבודה זה שיש פה את האוליגרך, שישתה את היין באלפי שקלים, יש פה את החבר'ה שקצת מבינים ורוצים להתפנק על בקבוק מיוחד ויש משפחה שמחפשת את היין הזול אבל הטעים, ואני יכול להתאים לכולם יין שגם הם וגם אני יהיו מרוצים".

 

 

לעוד מתכונים וכתבות בעולם היין:

טיול יין בחבל שמפאן בצרפת

ראיון עם דורי בן זאב

מתכון לרוטב סלק לפסטות

חדשות היין חודש ינואר

טיול יין בבורגון - צרפת

מתכוננים לתערוכת winexpo

חמישה ברי יין מיוחדים

מתכון לפסטה בולונז

 
עוד כתבות במדור תרבות היין
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.