מהעץ באהבה • מעדני התפוח

 
אחד מהפירות הפופולריים בעולם
אחד מהפירות הפופולריים בעולם צילום: אימג' בנק / Getty Images
 
עודכן 00:35 08/02/2012
אוכל נענע 10

חמוץ-מתוק ומאוד בריא, אין פלא שיש הטוענים כי פרי התאווה שגדל על עץ הדעת היה לא אחר מאשר התפוח. בואו לגלות על תכונותיו הבריאותיות וזניו הנפוצים בארץ. וגם: מתכון לפאי תפוחים משגע וקוקטייל רומנטי

 
 
 
 
 

מאז ומתמיד ידוע המשפט - "תפוח ביום ולרופא שלום" (באנגלית זה נשמע יותר טוב - an apple a day keeps the doctor away). אז בואו נראה למה זה אכן כך:

 

התפוח נחשב מזון מאוד קל לעיכול ומתאים לאכילה גם כפרי ראשון אצל תינוקות (ללא הקליפה כמובן) וגם בקרב מי שסובלים מבעיות במערכת העיכול. הוא נחשב אחד הפירות הבריאים ביותר בגלל תכולה עשירה של סיבים, ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים (חומרים צמחיים התורמים לבריאות).

 

התפוח ידוע כמתאים לטיפול בעצירות ובשלשולים. הסיבה נובעת כנראה מתכולת הפקטין הגבוהה המאפשרת מחד פעילות תקינה של מערכת העיכול ומאידך, במקרה של שלשול, ספיחה של נוזלים.

 

בנושא העיכול הוא מומלץ גם למניעת צרבת (וכאן רצוי לבחור בתפוחים המתוקים). גם רופאי השינים מכירים ביתרונותיו של התפוח וטוענים כי אכילתו תורמת לחיזוק החניכיים ובאין אפשרות לצחצח שיניים , אכילת תפוח יכולה להוות תחליף לא רע לצחצוח.

 

ערך תזונתי

 

קלוריות - תפוח בינוני שוקל כ-150 גרם ומכיל 80 קלוריות. זוהי כמות קלוריות הזהה לזו המצויה למשל בפרוסת לחם. התפוח משביע מאוד ולכן בעלות קלורית נמוכה מקבלים ארוחת ביניים שיכולה להקטין את הרעב עד שתגיע הארוחה הבאה.

 

סיבים - התפוח עשיר מאוד בסיבים תזונתיים ומכיל כ 3.3  גרם סיבים בתפוח אחד, המהווים כ-13% מהצריכה היומית המומלצת. תוך התפוח ובעיקר קליפתו מכילים כמות גדולה של פקטין שהוא סיב מסיס - עם אפקט חשוב על תחושת השובע. כמו כן הם מועילים בהורדת רמות הכולסטרול בדם. סיבים מסיסים מועילים גם בויסות רמת הסוכר בדם בקרב חולי סוכרת. שאר הסיבים אינם מסיסים ומועילים בעיקר בתהליך העיכול.

 

ויטמינים מקבוצה B - התפוח מכיל כמה ויטמינים מקבוצה זו. הם חשובים לתפקוד תקין של מערכת העצבים.

 

אשלגן - מינרל חשוב התורם להפחתה ברמות של יתר לחץ דם. תפוח בינוני מכיל 140 מ"ג אשלגן.

 

ויטמין E - ויטמין חשוב בעל תפקיד של נוגד חימצון המגן על כלי הדם והעור מנזקי החימצון. תפוח מכיל כ - 1 מ"ג ויטמין E שמהווה 6% מהכמות המומלצת היומית של ויטמין זה.

 

בורון - מינרל חשוב הדרוש לבנייה תקינה של עצם ומצוי גם הוא בתפוח.

 

איזופלבונים - אלה חומרים נוגדי חימצון המצווים בתפוח בעיקר ממשפחת הפנוליקים. תרומתם העיקרית היא הקטנת הסיכון ללקות במחלות לב ובסרטן.

 

פלבנואידים - גם הם חומרים נוגדי חימצון ואלה המצויים בתפוח מקבילים לאלה מצויים ביין האדום. יש להם השפעה מיטיבה על הקטנת סיכון למחלות לב וכלי דם וסרטן. מתוך הפלבנואידים, אחד המיוחדים הוא הקוורצטין. מחקרים הראו שהקוורצטין מגביר את הפעילות נוגדת החמצון של הדם, וכך מסייע במניעת נזק לגוף על ידי חומרים מחוללי סרטן.

  

 
תפוח מזן פינק ליידי - זן חדש יחסית בארץ וטעים במיוחד
תפוח מזן פינק ליידי - זן חדש יחסית בארץ וטעים במיוחד צילום : יח"צ
 

זני התפוח העיקריים הגדלים בישראל:

 

פינק ליידי

זהו זן חדש יחסית של תפוחים, כ- 7 שנים בישראל ותאגיד הפירות בראשית הנו בעל הזיכיון הבלעדי לשווקו בישראל. התפוח הינו שילוב של זני תפוחים האחד "ליידי וויליאמס" והשני "גולדן דלישס" ומוצאו באוסטרליה. צבעו וורוד - אדמדם, צורתו עגולה ומעט פחוסה וטעמו מתוק - חמצמץ. פינק ליידי מתאפיין בארומה עדינה ועסיסיות גבוהה, מרקמו מלא ופציחותו גבוהה.

 
תפוח עם הרבה אוהדים - גרני סמית'
תפוח עם הרבה אוהדים - גרני סמית' צילום: אילן עמיחי

גרני סמית

זן חדש יחסית, הוא התגלה באוסטרליה ונקרא על שם האשה שגילתה אותו. הזן הפך להיות אחד הזנים הפופולריים ביותר, בייחוד בכדור הארץ הדרומי. הזן פורח מוקדם מאוד, בין הראשונים במטע והוא פורה מאוד. בהבשלה מלאה טעם הפרי מעולה, חמצמץ ייני, ולכן רכש כל-כך הרבה אוהדים. הפרי סימטרי מאוד, הקליפה ירוקה כהה וקשה. הציפה לבנה ומגיעה לטעמה המיוחד ולניחוח רק בהבשלה מלאה. כושר השתמרות הפרי בקירור מעולה.

 

יונתן

זן עתיק, ממוצא אמריקאי. נפוץ מאוד בעולם, בגלל טעמו ויופיו. היבול של הזן בינוני, הפרי בגודל בינוני, נאה מאוד, סימטרי, מעט פחוס. קליפת הפרי חלקה ומבריקה. צבע אדום מכסה כמעט את כל הפרי. ציפת הפרי צהובה, פציחה מאוד וטעמו נחשב מעולה, מתוק-חמוץ.

 

זהוב

גולדן דלישס התגלה כזריע מקרי בשנת 1890 בווירג'יניה המערבית בארה"ב. משתלת סטרק קנתה אותו והחלה להפיץ אותו בשנת 1914. מאז הוא נחשב אחד הזנים החשובים במטעי העולם, גם בגלל תכונות העץ וגם בגלל הפרי. ציפת הפרי הבשל עדינה, בעלת מירקם מעולה, ניחוח רב וטעם מתוק עם חמיצות קלה. הזן נשמר מצוין בקירור. הפרי נקטף כשהקליפה הירוקה משנה צבעה לירוק-צהוב בהיר. גם בארץ הזן אהוד מאוד על הקהל.

 
 
תפוח מזן גאלה
תפוח מזן גאלה צילום: אילן עמיחי

גלה

מוצא הזן בניו זילנד. הוא נולד בשנת 1962 בעקבות עבודת הכלאה של חוקר. כיום הזן תופס מקום מכובד בנטיעות בכל המדינות המובילות בגידול תפוח בעולם. הזן נחשב אחד ה"קופתיים" ביותר והוא מבוקש מאוד. הפרי בגודל בינוני, מעט פחוס, בצבע כתום עד אדום. קליפת הפרי עדינה, בצד העוקץ יש לפעמים חספוס. הציפה מוצקה, פציחה ועסיסית מאוד, בעלת ניחוח מיוחד, ארומטי ומעניין. הפרי נשמר רק מספר חודשים באוויר מבוקר, מאוחר יותר הפרי נעשה תפל. 

 

סטרקינג

הזן סטרקינג שייך לזני הדלישס, הוא הצבעוני ביותר ביניהם והתגלה בשנת 1921 כמוטנט. הוא נקרא על שם משתלת סטרק במדינת מיסורי בארה"ב, אשר קנתה אותו והפיצה אותו, תחילה בארצות הברית ואז בעולם. עם השנים הזן הפך אחד המובילים במטעים, גם בארץ. הזן מתבלט ביופי הפרי, צבעו אדום, בעל צורת קונוס וגבשושיות ליד הפיטם. בארץ הפרי המעולה מגיע מאזור ההר הגבוה. פירות יפים נמכרים בשם 'חרמון'.

 

 
פאי תפוחים מפנק
פאי תפוחים מפנק צילום : יח"צ
 

מתכון לפאי תפוחים

בצק פריך במילוי שנותן לתפוחים לככב 

(4-6 מנות, תבנית פאי מלבנית או תבנית עגולה בקוטר 20)

 

מצרכים לבצק:

200 גרם קמח

100 גרם חמאה

ביצה

כף סוכר

קורט מלח

כף מים קרים

 

למלית:

3 תפוחים פינק ליידי, קלופים, מנוקים מליבה וחתוכים לקוביות קטנות

2 כפות סוכר

כף חמאה

כף מיץ לימון

 

לעיטור הפאי:

3 תפוחי פינק ליידי  קלופים מנוקים מליבה וחצויים לאורך

כף סוכר

2 כפות חמאה רכה מאוד

 

אופן הכנה:

  • מתחילים מהבצק: במעבד מזון שמים את כל המצרכים ומעבדים לבצק אחיד. במידה והבצק פירורי יש להוסיף כף מי קרח. עוטפים בניילון נצמד ומקררים כחצי שעה לפחות.
  • מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעובי של חצי ס"מ, מסדרים בתבנית, מקפידים על שוליים בגובה התבנית.
  • חותכים את הבצק בעזרת המערוך, מכסים בעזרת נייר אלומיניום, מפזרים גרגירי חומוס מעל.
  • אופים בתנור 180 מעלות כ- 10 דקות ומסירים את נייר האלומיניום וגרגירי החומוס (שומרים לפעם הבאה).
  • להכנת המלית, שמים בסיר את כל המצרכים ומחממים על להבה נמוכה, אגב בחישה מדי פעם, עד לקבלת מחית תפוחים ללא נוזלים ומקררים.
  • פורסים את התפוחים שנועדו לעיטור הפאי לפרוסות דקיקות.
  • מסדרים את המחית בתוך תבנית עם הבצק אפוי למחצה ומעל מסדרים את פרוסות התפוח כאשר אחד חופף לשני בצפיפות.
  • מברישים את החמאה על התפוחים ומפזרים סוכר.
  • אופים כ - 30 דקות בחום של 180 מעלות, עד שהבצק מתקשה, מוציאים מהתנור ונותנים לפאי להתקרר.
  • חותכים ומגישים.

 

 
קוקטייל תפוחים
קוקטייל תפוחים צילום : דניאל לילה
 

מתכון לקוקטייל אהבה בורוד

(2 מנות)

 

מצרכים:

תפוח פינק ליידי

60 מ"ל וודקה גריי גוס

40 מ"ל מרטיני ביאנקו

30 מ"ל מונין רימונים

30 מ"ל מיץ לימון סחוט

 

אופן ההכנה:

  • מרסקים את התפוח במהירות בבלנדר,פומפייה או מעבד מזון.
  • מכניסים את כל המרכיבים לשייקר מלא בקרח ומסננים סינון כפול.
  • מעבירים לשתי כוסות מרטיני ומגישים מייד.
  • ניתן לקשט בפלחי תפוח בצורת פרח.

 

המידע והמתכונים באדיבות תאגיד הפירות בראשית

 

 

מחפשים עוד מתכונים מתוקים? נסו את אלה:

תמרים ממולאים בציפוי מרציפן

עוגת פרג ואגוזים

עוגת טופי אנגלית

למכורים: שלושה מתכוני נוטלה

עוגת דלעת ותפוחים

עוגת גבינה אפויה בצ'יק

מאפינס גבינה לבנה וקינמון

 

 
עוד כתבות במדור סודות המטבח
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.