הסוד הוא במטחנה • קפה מושלם בבית

 
מטחנת קפה
מטחנת קפה צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 01:13 23/02/2012
גלעד שמחי

הקפה הטעים ביותר הוא קפה טרי שנטחן רגע לפני ההכנה. אבל איך בוחרים את המטחנה הטובה ביותר? גלעד שמחי עם כל הטיפים והעצות

 
 
 
 
 

משום מה, שום פרסומת שראינו לאחרונה בתחום הקפה, לא הייתה של מטחנה. בעיני זה קצת מוזר בהתחשב בעובדה שלמטחנת הקפה יש חשיבות עליונה בשדרוג חוויית הקפה שלנו וביצירתו.

 

לטחינת פולי הקפה חשיבות רבה מכיוון שהיא מגדילה את שטח המגע של הקפה עם המים החמים. ככל שהטחינה דקה יותר, כך יגדל שטח המגע וכך מיצוי טעמיו של הקפה יגדל, כאשר ישנם שני סוגים עיקריים של מטחנות: מטחנות תבלינים עם להבים ומטחנות עם דיסקיות.

 

צריך לזכור שטחינת הקפה מקצרת את חייו במהירות. ההסבר הפשוט לכך הוא שלאחר קליית הקפה, מתחיל תהליך של חימצון, אשר מקהה טעמים, טובים ולא טובים. למרות זאת, קולים מסוימים מקבלים את החמצון בברכה ומשלבים אותו כחלק מהכנת הקפה שלהם.

 

 
מטחנת קפה עם להבים
מטחנת קפה עם להבים צילום : Getty Images / אימג'בנק
 

מטחנת סכינים\תבלינים

מדובר על מטחנת תבלינים חשמלית קטנה, בה שני להבים מסתובבים במהירות וטוחנים את פולי הקפה, או התבלינים שמכניסים לתוכה לאבקה או גרגירים, בהתאם למשך ההפעלה. היתרון הגדול של מטחנות אלו הוא במחיר ובוורסטיליות שלהן (היכולת לעבוד מתבלין לתבלין במהירות), בנוסף ניתן לנקות אותן מהר.

 

עם זאת, חסרונותיהן גדולים אף כן:

  • רמת הטחינה שלה אינה אחידה ומושפעת מאיכות הלהבים וזמן ההפעלה. כדי להשיג תצאות עקביות נדרשים הרבה ניסוי וטעייה.

  • הפעלה רציפה של המטחנה עלולה לחמם את הקפה למידה כזו שיקבל טעמים שרופים גדולה משמעותית. כדי להימנע מכך ניתן לטחון בפולסים, כך שהקפה לא יתחמם וכן לטחון כמות קטנה של פולים כל פעם.

  • המטחנה הזו בכל מקרה תתאים רק לקפה שחור בגלל יכולתה לטחון את הקפה מאוד דק או לקפה פילטר אך לעולם לא לאספרסו, שדורש טחינה מדוייקת.

  • החסרון העיקרי הוא חוסר נוחות לשימוש, המטחנה יכולה להיפתח בקלות וללכלך, ובהרבה מקרים נשכחת בפינה רחוקה של הארון.

 

מסיבות אלה, על אף שהמחיר מפתה, אני לא ממליץ לקנות מטחנה זו לשימוש כמטחנת קפה.

   

מטחנות קפה ייעודיות עם דיסקיות שטוחות / קוניות

 
מטחנת קפה עם דיסקיות
מטחנת קפה עם דיסקיות צילום: borkazoid, flickr

ההבדלים העיקריים שצריכים לעניין אותנו כאשר מגיע הזמן לבחור מטחנת קפה עם דיסקיות הם עוצמת המנוע ואיכות הדיסקיות (סוג הדסקיות - שטוחות או קוניות, אינו משמעותי מהניסיון שלי, אבל ברשת יש הרבה מידע השוואתי על הנושא), מה שיבטיח לנו מוצר שישאר איתנו שנים רבות ואיכות טחינה מעולה.

 

החיסרון הבולט של מטחנות אלו הוא רק המחיר - טובות ינועו מ 1000 ש"ח ומעלה. אלו מטחנות שיתאימו גם לקפה שחור וגם לאספרסו. ניתן למצוא גם מטחנות בפחות מ 1000 ש"ח, אך התוצר שלהן יתאים בעיקר לפילטר. אם אתם רוצים לקנות מטחנה זולה שתתאים לצורכיכם, פשוט תבחנו אותה בחנות.ככל שנצפין מבחינת המחיר, נמצא מטחנות מעולות, חזקות ומדוייקות, והן מומלצות רק לתחום האספרסו שם דיוק הוא קריטי למיצוי מושלם של טעמים.

 

אצלי בבית יש מטחנת דסקיות קטנה מלאה בקפה קלוי טרי (עד חודש מקלייה), כל פעם שמישהו מבני הבית רוצה לשתות, הוא פשוט טוחן ישירות לכוס בין 8-10 גרם של קפה ומוסיף מים חמים ומקבל קפה שחור משובח. התהליך פשוט ונוח והיום מתחיל ברגל ימין באחריות. רק קפה טרי טרי יכול לתת איכות שכזו.

 

לתהליך הכנת האספרסו, חשיבות הטחינה היא קריטית ביותר. הטחינה משתנה מזן לזן, מתערובת לתערובת, מרמת קלייה לרמת קלייה ואפילו לפי חיי הקפה, ולכן הטחינה היא לעולם לא אחידה. גם אם קונים קפה וטוחנים אותו לאספרסו, יכול להיות שתצטרך לשנות מעט את הטחינה אפילו למחרת. עדיף לא לקנות קפה טחון מראש ולעשות זאת רק במקרה שאינכם רוצים להשקיע במטחנה. בכל מקרה דעו כי התוצאה לעולם לא תהיה זהה לטחינה המותאמת למכונה ולקפה שלכם.

 

ניתן למצוא בשוק מכונות אספרסו עם מטחנה בנויה בפנים, אבל אלו רחוקות מלהיות הפתרון המושלם: המטחנות במכונות האוטומטית מכוונות לטחינה גסה ולכן החליטה לא ממצה את טעמי הקפה כמו שצריך. בפעם האחרונה שכיוונתי מטחנה של מכונה אוטומטית לחבר לטחינה דקה, המיצוי היה יותר טוב, אבל גרם לה לסתימות, כך שהפיתרון הזה לא מומלץ בעיני. אני אסייג את דברי ואומר שאם בחנתם את הטעם במכונות מסוג זה וזה מצא חן בעיניכם, אז זה מעולה כי הקו המנחה בכל מה שקשור לקפה הוא הטעם.

 

לסיכום, אני ממליץ לכל מי שחושב לשדרג את חוויית הקפה שלו, איכות הקפה ואת ההרגשה הכללית שלו, בבוקר, במשרד ואפילו במילואים (כמוני), רכשו מטחנה וזכרו שהיא תשרת אתכם נאמנה לקפה שחור איכותי, פילטר ואף אספרסו במידה ותרצו לקנות מכונה, כך שזו קנייה חכמה.

 

המידע באדיבות גלעד שמחי, מומחה לקליית קפה והבעלים של NEGRO, בית קלייה לקפה מובחר.

 

רוצים לטעום עוד מהקפה? נסו את אלה:

קפה שחור מעולה בהכנה ביתית

כוס הקפה המושלמת

מדריך לבחירת מכונת אספרסו

מדריך מצולם לבחירת מכונת קפה

הכל על מכשיר הפרקולטור

קטיף הקפה

הכנת קפה בפלנג'ר 

תרבות הקפה בישראל

סחר קפה בעולם

 

 
עוד כתבות במדור עולם הקפה
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.