שותים עדלאידע • על פורט ויינות מחוזקים

 
כרמל וינטאג' יין מקומי בסגנון פורט
כרמל וינטאג' יין מקומי בסגנון פורט צילום: יח"צ
 
עודכן 21:10 03/03/2012
אוכל נענע 10

אם אתם מחפשים יין טוב, טעים וקצת מתקתק, לשתות איתו לשמחה בפורים ובכלל, יינות מחוזקים הם התשובה בשבילכם. היינות שעשו היסטוריה

 
 
 
 
 

פורים מתקרב ומגיע, ובהתאם למסורת העתיקה מומלץ לשתות ולשמוח. אז לכבוד האירוע החלטנו לתת קצת פוקוס ליינות שצריך לשתות פחות מהם כדי להיות שמחים יותר מהר. המונח יינות מחוזקים מתייחס לקבוצה של יינות אשר בשלב מסוים בתהליך הייצור שלהם מוסיפים ליין המקורי אלכוהול מזוקק (לרוב מענבים, ולעיתים גם ברנדי), אשר מעלה את אחוז האוכוהול הכולל במשקה. היינות הפופולריים בקטגוריה זו הם הפורט והמדירה מפורטוגל, השרי מספרד והמרסלה מסיציליה שבאיטליה.

 

ביין ממוצע, אחוזי האלכוהול נעים בין 12% ל-14%.ביינות מחוזקים האחוזים האלו עולים ונעים בין 16% ל-20% של אלכוהול. למה לחזק? אלכוהול הוא חומר חזק למדי, וככל שהאחוז שלו במשקה (במקרה שלנו יין) גבוה יותר, ככה הסיכוי שחיידקים יכנסו פנימה ויקלקלו אותו קטנים יותר, ולכן הם נשמרים זמן ארוך יותר. לכל אחד מהמשקאות שצוינו יש את הסיפור שלו, ובכתבה זו נתמקד בפורט, שיש הטוענים שהוא הפופולרי מכולם.

  

קצת היסטוריה

הסיפור של הפורט מתחיל בצורך של העם הבריטי באלכוהול. בריטניה, כידוע, היא ארץ קרה ופחות ידידותית לגידול של ענבי יין. לכן, לאורך ההיסטוריה, כמעט כל היין שנצרך בבריטניה יובא מחו"ל - כשצרפת, מהצד השני של תעלת למאנש, הייתה הספקית המובילה. בתחילת המאה ה-18 צרפת ובריטניה היו במלחמה זו עם זו. פורטוגל, שלפני כם הייתה בברית עם צרפת, במסגרה הבטיחו הצרפתים לפורטוגזים הגנה ימית, שינתה כיוון לאחר שספינות בריטיות הפליגו לאורך חופיה ללא הפרעה.

 

ב-1703 נחתם הסכם מת'ואן, ובו הוסכם, בין היתר, כי אנגליה תייבא במס מופחת יינות פורטוגלים ופורטוגל תייבא ללא מס טקסטיל אנגלי. בעקבות המרחק הרב לעומת המרחק מצרפת, יינות רבים לא הצליחו לשרוד את המסע לאיים הבריטיים, ולכן הוחלט לחזק את היינות במעט ברנדי לפני יציאתם אל הים. יינות אלו הצליחו לשרוד את המסע ותפסו פופולריות כה רבה בקרב הציבור הבריטי, ובמהרה הפורט הפך ליין הרשמי בהרמות הכוסית לכבוד המלכה בארוחות הערב החגיגיות של הצי המלכותי. 

 

בית הפורט האנגלי הראשון, Warre, נוסד בעיירה אופורטו בשנת 1670 ולאחריו נוספו עוד. על יינות פורט הפורטוגזיים כתוב על התווית 'Porto' כדי להבדילם ממה שמכונה פורט ומיוצר על ידי מבחר ארצות סביב העולם, וביניהן ישראל. כיום הצרפתים, שהמלחמה בינם לבין האנגלים היא שהולידה את הפורט מלכתחילה, שותים פי 3 יותר ממנו מאשר הבריטים.

 

הפורטים האותנטיים מגיעים מחבל הדוארו שבצפון פורטוגל. זהו האזור השלישי בעולם להיות מוגן כחבל יין בהכרה בין לאומית, ועם השנים התפתחו בו יותר מ-11 סגנונות מובהקים של המשקה, כאשר ההבדלים ביניהם נמצאים בעיקר בזני הענבים, שיטות הסחיטה והתסיסה, האלכוהול המתווסף אליהם וזמני השהייה בחביות.

    

איך שומרים?

כללי השמירה על היינות המחוזקים זהים לכללי השמירה על יינות אדומים משובחים. שימרו אותם כשהם בשכיבה במקום קריר עד הפתיחה. בזכות אחוז האלכוהול הגבוה הם יכולים להחזיק אחרי הפתיחה עד שבוע באחסון נכון.

 

מה שותים?

 
Carmel Vintage, יקבי כרמל 

 
יין אדום מחוזק ייחודי ומתוק בסגנון יינות הווינטג' פורט המיוצרים בעמק הדו'אורו בפורטוגל (ראו תמונה עליונה). יינות הווינטג' פורט אינם מיוצרים בכל שנת בציר והם מיושנים תקופות קצרות יחסית בחביות, אבל בעלי פוטנציאל יישון ארוך מאוד בבקבוק.

 

היין מיוצר מענבי פטיט סירה מאזור הרי יהודה. במהלך התסיסה האלכוהולית הוסף כוהל ענבים למיכל ולאחר יממה נסחטו הענבים והיין הועבר ליישון של 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. על מנת לשמר את מירב הפוטנציאל הגלום בו, המשקה בוקבק ללא תהליכי הצללה או סינון ועל כן עשוי לפתח משקע טבעי במהלך התיישנותו בבקבוק.  

 

היין בעל גוון שחור סגול עמוק וניחוחות של פטל שחור, פירות יבשים ושוקולד מריר. הוא בעל גוף מלא, מבנה מוצק וטעם מתוק ועשיר המגובה בריכוז פרי מרשים. מומלץ להגיש בטמפרטורה של 18 מעלות. מחיר - 140 ש"ח.

 

נבל - יין בסגנון פורט, יקב טפרברג

 
נבל יין בסגנון פורט מיקב טפרברג
נבל יין בסגנון פורט מיקב טפרברג צילום: יח"צ

שוב יין מקומי בסגנון פורט אך הפעם מענבי המרלו, שהגיעו ליקב לאחר שנבצרו באופן ידני. לאחר התסיסה הראשונית וכאשר היין הגיע לרמת המתיקות הנדרשת, הוסף לו כהל ענבים, עד לרמה של 16% כדי לעצור את התסיסה ולשמר את המתיקות הטבעית. לאחר מכן היין החל את תהליכי ההתבגרות בחביות עץ אלון למשך 15 חודשים.

 

היין בעל צבע אדום כהה ועמוק, ומודגשת נוכחותם של ענבי המרלו בזכות ריחות וטעמים עשירים, שמזכירים טעם של ריבת שזיפים מתובלת בנגיעה אלכוהולית עדינה ומתקתקה. מומלץ להגשה בטמפרטורה של 18 מעלות עם עוגת שוקולד או בפני עצמו. מחיר - 119 ש"ח.

 

Port Ramos Pinto Tawny  

 
פורט TAWNY מבית ראמוס פינטו
פורט TAWNY מבית ראמוס פינטו צילום: יח"צ

פורט אותנטי מבית ראמוס פינטו, שהוקם בשנת 1880 על ידי האמן אדריאן ראמוס פינטו בעמק הדוארו בפורטוגל. קצת על היקב: עוד מימיו הראשונים פעל ראמוס לפיתוח שיטות מודרניות לייצור היין - הורדת יבולים בכרמים, ומיון קפדני בכרם וביקב. הודות למחקרים שנערכו ברחבי האזור נרכשו קרקעות לכרמים ייחודיים ובכך הושגה שליטה מלאה על כל תהליך ייצור היינות. במקביל החל לייצא יין לכל העולם, בעיקר לדרום אמריקה.

 

פורט זה, בסגנון TAWNY, מיוצר מענבים מהזנים המקומיים טינטה מרוקה, טוריגה פרנצ'סקה, טוריגה נאסיונאל, וטינטה רוזיס. במהלך הייצור בוצע ערבוב של יין ממספר בצירים שונים. לפני הבקבוק יושן הפורט בחביות עץ תקופה של 3 שנים. 

 

בטעימה מתגלה משקה עשיר מאוד ובעל אופי ייחודי, עם ניחוחות וטעמים של פירות יער ורמזים לטעם אגוזי. מומלץ למי שרוצה להרשים. מחיר - 100 ש"ח.

 

D.O Sherry Nectar, Gonzalez Byass

 
 
שרי פדרו חימנז מבית גונזלס בייאס
שרי פדרו חימנז מבית גונזלס בייאס צילום: יח"צ

שרי נקטר - יין מחוזק בסגנון ספרדי, מיוצר על ידי קבוצת גונזלס בייאס, אשר נוסדה ב-1835 בעיר חרז - בירת יינות השרי העולמית, בדרום ספרד.

 

100% ענבים מזן הפדרו חימנז, המשמשים לייצור הנקטר, מושארים על רצפת הכרם, מיד לאחר הבציר, זאת כדי לגרום לענב לאבד מעט נוזלים ולהעלות את רמת הסוכר בצורה ניכרת. שיטה זו נהוגה באזור כבר למעלה מ-400 שנה. כעבור 7 ימים של ייבוש, נסחטים הענבים והתירוש עובר לתסיסה בבמיכלי נירוסטה. לאחר מכן מחוזק היין לדרגה של 18% אלכוהול, ונכנס למערך של חביות להתבגרות שנמשכת 9 שנים לפחות.

 

בטעימה מתגלה יין מתוק ומרוכז מאוד, עם טעמים בהירים ועדינים שמאוד מזכירים תמרים, בתוספת של ניחוחות וניל ופרי טרי. מומלץ כליווי למנות קינוח, גלידה ושוקולד מריר. מחיר - 95 ש"ח.

 

לעוד מתכונים וכתבות בעולם היין:

סיקור תערוכת היין Israwinexpo 2012

טיול יין בחבל הבאסקים

מתכון לשקשוקה ירוקה

המדריך לשותה הנבון

טיול יין באזור פיימונטה באיטליה

מתכון לפסטה עם נתחי עוף וצ'ילי

רשימת הזוכים בתחרות Best Value 2010

סדרות יין מומלצות

 
עוד כתבות במדור מרתף היין
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.