5 עובדות מעניינות על קפה

 
יותר מ-800 תרכובות ארומה
יותר מ-800 תרכובות ארומה צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 02:47 08/03/2012
אוכל נענע 10

מה הקשר בין נזירים, עיזים וקפוצ'ינו, ולמה הקפה הפוך? 5 עובדות ששווה לשלוף בפעם הבאה שיושבים על קפה

 
 
 
 
 

העז המקפצת

לפי אגדות עתיקות, את גילוי הקפה אנחנו חייבים לעז מקפצת ושובבה, אי שם ביערות אתיופיה. רועה צאן יצא כמדי יום עם העדר שלו ליערות, וכשלפתע הבחין שאחת מהעיזים עליזה וקופצנית במיוחד. כששאר העיזים החלו גם הן בהתנהגות נרגשת, הסיק הרועה שיש משהו מיוחד בצמח שהן כרגע אכלו. כאן הסיפור מקבל תפנית לא הגיונית, לפיה אותו רועה החליט להרתיח משקה מפירות העץ לו ולאשתו, וכשהם טעמו הם הרגישו נמרצים ביותר. אותו עץ היה למעשה עץ הקפה וכך נולד הקפה הראשון.

 

בתימן, אגב, עד היום מכינים חליטה מהפרי של הקפה (החלק שמקיף את פולי הקפה שכולנו מכירים וחלקנו אוהבים), ועוד מהמאה ה-14 יש עדויות על ייבוש, קלייה וטחינה של פולי קפה באזור, והמשקה שהוכן היה דומה מאוד לקפה שחור המודרני.

 

לא באולימפיאדה

קפאין, אחד החומרים הידועים בקפה, הוכר על ידיד הועד האולימפי העולמי כחומר אסור לשימוש על ידי אתלטים. ספורטאי שרמות הקפאין אצלו יהיו גבוהות מהמותר, עשוי להיות מורחק מהמשחקים האולימפיים. כדי לחרוג מהרמה המותרת צריך לצרוך משהו כמו 5 כוסות קפה.

 
כוס קפה
כוס קפה צילום: Getty Images / אימאג'בנק

קפוצ'ינו

אי שם באיטליה ישנו מנזר שנקרא המנזר הקפוצ'יני, שקיים עוד מאז ימי הביניים. נכון בארון שלכם יש חולצת טרנינג, ואולי מחובר אליה קפוצ'ון? אז המילה קפוצ'ון משמעה כיסוי ראש, שזה היה אחד המאפיינים של אותם נזירים. מאפיין ייחודי נוסף של חלק מהנזירים הוא שהייתה להם תספורת מאוד ייחודית, בה הם גילחו לגמרי את הפדחת (הלמעלה של הראש) אבל השאירו את השיער שמסביב. ככה שאם היית רואה נזיר קפוצ'יני שהיה עובר מתחתיך, והוא היה בלי הקפוצ'ון שלו כי היה יום חם, אז המראה היה מעגל בהיר שקצוותיו כהים. כשמסתכלים על כוס קפוצ'ינו מלמעלה אז רואים עיגול לבן שקצוותיו כהים בגלל האספרסו, אז לאחד האיטלקים הראשונים שהכינו את המשקה נוצר ההקשר והשאר היסטוריה.

 

קפה הפוך

כאן הסיפור פחות מעניין. הרבה פחות מעניין. לפני שקפוצ'ינו ואספרסו תפסו פופולריות בארץ, הקפה הפופולרי ביותר היה קפה נמס. כדי להכין קפה נמס, ממיסים את הקפה בבערך שני שליש כוס מים חמים, ובשליש הנותר מוסיפים חלב. כשמכינים קפוצ'ינו, המים מגיעים רק ממנת האספרסו שמוסיפים, שממלאת בערך שליש כוס, והשאר זה חלב מוקצף. אז מה היחס עכשיו?

 

מה הטעם

לקפה יש אחד מהטעמים העשירים ביותר מכל המזונות שאנו צורכים. יותר מ-800 (!!!) תרכובות ארומה זוהו בניתוח כימי של פולי קפה, ואלו מספקות תווים אגוזיים, פרחוניים וחמאתיים. הפולים מכילים גם תרכובות זהות לכאלו שניתן למצוא בקינמון, דבש, לחם ואפילו יין.

 

הרומן של הקפה עם החלב גם הוא אינו מקרי, שכן החלבונים שבחלב נקשרים לחלק מהחומצות שבקפה (הסבר מופשט מאוד) והופכים אותו לפחות חומצי יותר נעים לשתייה - אבל בתהליך הם גם נקשרים לחלק מתרכובות הארומה, ובכך מחלישות את טעם הקפה.

 

רוצים לטעום עוד מהקפה? נסו את אלה:

הסוד לטחינת קפה מוצלחת בבית

קפה שחור מעולה בהכנה ביתית

כוס הקפה המושלמת

מדריך לבחירת מכונת אספרסו

מדריך מצולם לבחירת מכונת קפה

הכל על מכשיר הפרקולטור

קטיף הקפה

הכנת קפה בפלנג'ר 

תרבות הקפה בישראל

 
עוד כתבות במדור סודות הקפה
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.