מתכון לקישואים ממולאים ברוטב עגבניות

 
מנצלים את הקישוא כמו שצריך
מנצלים את הקישוא כמו שצריך צילום: עֹז תלם
 
עודכן 07:15 27/03/2012
עֹז תלם

לקראת פסח עֹז תלם מוותר לרגע על המחבתות לטובת קישואים במילוי בשר טחון ברוטב עגבניות עשיר עם תבלינים מזרחיים. מומלץ להגיש מעל אורז שיספוג את הרוטב

 
 
 
 
 

לקראת פסח החלטתי לבחון מתכון ששמור בדרך כלל לסבתות - קוסא מחשי, או בעברית, קישוא ממולא. מי שמכיר ועוקב קצת אחרי המנות שאני בדרך כלל מכין יודע שהפוקוס שלי הוא בעיקר על מנות בכיוון האיטלקי - פסטות, ריזוטו וחבריהם, אבל בזמן האחרון אני לומד להעריך גם את הניואנסים והמורכבות של התבשילים המזרחיים השונים.

 

המנה הזו דורשת קצת זמן וסבלנות למילוי והכנה, אבל בסופו של דבר זה בסך הכל קציצות, שבמקום לזרוק אותן כמו שהן לרוטב דחסו אותן לתוך ירק - במקרה הזה קישוא. אגב, הקישוא נבחר פשוט כי הוא היה במקרר והוא יחסית מאוד נוח לעבודה, ולא דורש הכנה מיוחדת. התוצאה הסופית של המנה בהחלט מפצה על הטרחה הקלה.

 

כדי לרוקן את הקישוא תצטרכו להכין מראש תפוחן, שזו מעין סכין עם חוד עגול שמכניסים לפרי והיא מוציאה ממנו צורה יפה וגלילית. אם אין תפוחן, אפשר להשתמש בכף פריזיאן כדי לרוקן את הקישוא בנגלות, ואם שניהם אינם בנמצא, אז כדי למלא את הקישוא בהצלחה צריך לחצות אותו לאורכו, לרוקן עם כפית את הגרעינים, למלא ואז לצפות בבלילה של קמח וביצים ולטגן כדי שהמילוי לא יברח. לצורך הכנת המנה נניח שיש לכם, לשכנים ממול או לחברים בשלנים תפוחן ואז המילוי מאוד קל.

 
התפוחן הופך את מלאכת הריקון לקלה
התפוחן הופך את מלאכת הריקון לקלה צילום: הדר תלם

אחרי שמרוקנים את הקישוא נשארת הדילמה מה לעשות עם הגרעינים של הקישוא שהוצאו החוצה. בחרתי לשלב חלק בתערובת המילוי, שיוסיפו קצת עסיסיות, ומהשאר אפשר להכין סלט ביחד עם ירקות אחרים, או לזרוק אם אין לכם כוח (קורה).

 

כמו כל מתכון לקציצות ברוטב, המצרכים המובאים כן הם אלו שהשתמשתי בהם להכנה המנה הספציפית הזו. אפשר להרגיש חופשי להחליף ולשנות חלק ממרכיבי הטעם ברוטב ובקציצות לפי הטעם האישי שלכם. עשבי תיבול כמו נענע, פטרוזיליה וכוסברה, ותבלינים כמו בהרת או ראס אל חנות יתקבלו בשמחה לתערובת הקציצות.

 

אם החלטתם להכין את המנה עכשיו ועדיין אין לכם קמח מצה, אז כמובן שניתן להחליפו בפירורי לחם או פשוט לפורר איזה חלה שנמצאת במקפיא או בפירורי קרקרים. את תערובת המילוי שנשארה אחרי המילוי אפשר לנצל למילוי ירק אחר, נגיד גזר שהורתח קלות או פשוט לעצב לצורת קציצה ולזרוק לרוטב.

 

קישואים ממולאים ברוטב עגבניות

6 מנות כעיקרית

 

מצרכים:

12 קישואים בגודל בינוני

500 גרם בשר טחון

1/2 בצל בגודל בינוני, קצוץ לקוביות קטנות

3 כפות קמח מצה

קורט קינמון

קורט פלפל אנגלי טחון

קורט ג'ינג'ר טחון

מלח

פלפל שחור גרוס

 

לרוטב:

4 כפות גדושות (אן 2 קופסאות קטנות) רסק עגבניות

קופסה גדולה (800 גרם) עגבניות מרוסקות, עם הנוזל

1 ו-1/2 בצלים בגודל בינוני, חתוכים לקוביות בגודל בינוני

4-8 שיני שום (אני אוהב הרבה), קלופות ופרוסות דק

כף סוכר חום

מלח ופלפל שחור גרוס

לימון פרסי שחור (לא חובה)

קורטים של: ג'ינג'ר טחון, כמון טחון, אורגנו ונענע מיובשים

מעט שמן צמחי

 

תפוחן או כף פריזיאן

 

אופן הכנה:

  • קוטמים את הקצוות של הקישואים. בעזרת תפוחן חופרים דרך מרכז הקישוא כדי להפריד בין הליבה לדפנות. אם הקישוא ארוך יותר מהתפוחן ניתן לחצות את הקישוא באמצע, או לחילופין לחפור משני הצדדים של הקישוא ואז לדחוף החוצה את הליבה. חוזרים על הפעולה עם שאר הקישואים.

 

 
אחרי שהתפוחן עשה את שלו
אחרי שהתפוחן עשה את שלו צילום : הדר תלם
 
  • להכנת תערובת המילוי, קוצצים גס את הליבה של שני קישואים. מוסיפים אותם לקערה עם שאר המצרכים של המילוי ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.

 

 
אותה תערובת כמו של קציצות - רק שהיא נכנסת לתוך קישוא
אותה תערובת כמו של קציצות - רק שהיא נכנסת לתוך קישוא צילום : הדר תלם
 
 
  • כדי למלא את הקישוא, לוקחים קצת מתערובת המילוי, מעצבים לצורת קבב דק ודוחפים לתוך החלל. ממלאים ודוחסים עד שרואים שהמילוי מגיע לצד השני של הקישוא. חוזרים על הפעולה עם כל הקישואים.

 

 
אחרי המילוי הקישוא יראה כך
אחרי המילוי הקישוא יראה כך צילום : הדר תלם
 
  • להכנת הרוטב, מטגנים בסיר רחב ועמוק, על אש בינונית גבוהה, את קוביות הבצל כ-3 דקות אגב בחישה. מוסיפים את השום וממשיכים לטגן כדקה נוספת. מוסיפים את הכמון הטחון, וכשהוא מפיץ ריח מוסיפים את רסק העגבניות.
  • מטגנים על אש גבוהה את רסק העגבניות והירקות כחצי דקה, ואז מוסיפים את העגבניות המרוסקות, מלח, פלפל, את התבלינים הנוספים והסוכר.
  • מוסיפים לסיר את הקישואים הממולאים (ואת הקציצות שהכנתם אם נשארה תערובת מילוי) ומכסים במים.
 
ליד הקישואים והקציצות יש גם שומר ממולא, אבל זה כבר כתבה אחרת
ליד הקישואים והקציצות יש גם שומר ממולא, אבל זה כבר כתבה אחרת צילום : עֹז תלם
 
  • מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים מכוסה חלקית למשה שעה - שעה ועשרים, כשמדי פעם פעם חוזרים לסיר ומזיזים אותו מצד לצד (התמונה הסודית של הסבתות). את עשר הדקות האחרונות מבשלים בלי מכסה.
  • הקישואים מוכנים כשהם רכים אך לא רכים מדי, הדרך הכי טובה לבדוק היא לטעום. הם אמורים להיחתך בקלות אך לא להיות 'מושיים'. מגישים ביחד עם אורז מאודה פשוט או מורכב (אם מגישים בליל הסדר).

 

 
האורז סופג מצוין את הטעמים העשירים שברוטב
האורז סופג מצוין את הטעמים העשירים שברוטב צילום : עֹז תלם
 
שיראז פרייבט קולקשן
שיראז פרייבט קולקשן צילום: יח"צ

המלצת יין לצד המנה:

שיראז פרייבט קולקשן - יין אדום יבש. מענבי שיראז מהגליל העליון ומרמת ערד. היין התבגר בחביות עץ אלון צרפתי ואמריקאי. מתאפיין בגוון סגול עז, גוף מלא וניחוחות פירותיים עוצמתיים ומורכבים. יתאים למנות שמעורב בהן בשר, קדרות חורף, ממולאים פיקנטיים ועוד.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם היכנסו לבלוג The Kitchen Coach

 

לעוד תכנים בעולם היין:

עולם היין מתכונן לפסח

שותים ומתחזקים - מבוא לפורט ויינות מחוזקים

טיול יין בדרום אפריקה

מתכון לאלפחורס כשר לפסח

10 שימושים קולינריים לשאריות יין

שף בשבוע: רועי אגאי מבית היין

טיול יין בפורטוגל

מתכון לפסטה ברוטב פטריות עשיר

 
עוד כתבות במדור מתכונים משכרים
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.