מתם ועד רשע: ארבעה טיפוסי יין

 
קריאת הגדה של פסח
קריאת הגדה של פסח צילום: אימג' בנק / Getty Images
 
עודכן 02:29 06/04/2012
מירה איתן

בהגדה של פסח מסופר על ארבעה בנים: חכם, רשע, תם ושאינו יודע לשאול. לכל אחד יש את האישיות הייחודית והסמלית שלו, ולכל טיפוס גם נתאים יין אחר. מירה איתן עם ההמלצות

 
 
 
 
 

כל אחד מאתנו עובר את ארבעת השלבים: בינקות אנחנו לא יודעים לשאול, בגיל ילדות אנחנו כאותו תם שמאמין לכל וסופג כל מה שהוא יכול, בגיל ההתבגרות יש בנו מן הרשעות, שמתבטאת בסרבנות ומרדנות, ולאחר שהתבגרנו אנחנו אמורים להיות כמו אותו חכם שיודע להבדיל בין טוב לרע, עיקר וטפל.

 

למעשה, אף יותר מזה, כל אחד מאתנו מורכב מכל אותם ארבעה בנים. במידה מסוימת, כולנו מחפשים משמעות, חוקרים ובודקים ממש כמו 'החכם'. אך לעתים אנו מתייחסים לחיים כאל מלחמה ומורדים, כמו 'הרשע'. לעתים לאחר שבהינו מספיק בטבע המשתנה לעינינו עלינו לחוות משבר או סבל כדי שנתעורר, נחשוב ונשתנה, בדומה ל'תם'. ולפעמים אנו אדישים ועוצמים עינינו לכל מה שקורה סביבנו, כמו אותו טיפוס 'שאינו יודע לשאול'.

 

ארבעת הטיפוסים לפי יקבי כרמל

ליקבי כרמל יש לפחות בקבוק יין אחד מתוך המגוון הרב של היינות שמייצרים ביקבים, שמתאים בדיוק לילד או לטיפוס שאת/ה. לכם יישאר רק להחליט איזה טיפוס בא לכם להיות בפסח הזה.

 

חכם

החכם משול בפינו לחכמולוג. את החכם קשה להפתיע. ביין הוא כבר מבין, כמו בכל נושא אחר שהוא מבין יותר מכולם. הוא שתה וניסה כבר הרבה סוגים של יינות, קרא הרבה על יין ודיבר על זה הרבה. לכן לא נותר אלא לעשות לו היכרות עם יין חדשני ומתוחכם כמו כרמל מדיטרניאן.

 
כרמל מדיטראן
כרמל מדיטראן צילום: יקבי כרמל

היין הינו ממסך המבוסס על זני ענבים ים תיכוניים, קריניאן מכרמים בוגרים מזכרון יעקב, שיראז מכרם קאיומי, פטי ורדו מכרם מירון, פטיט סירה מכרמים בוגרים בהרי יהודה, מלבק מכרם עלמה וויונייה מכרם עץ הזית הבודד. זוהי תפיסת עולם חדשה ומרתקת שמתאימה במיוחד לאקלים הים תיכוני שלנו. תפיסה שרואה לנגד עיניה את סגנון הייצור המקובל באזורי היין של דרום צרפת (עמק הרון למשל) ולאו דווקא את אזור בורדו כפי שנהוג בדרך כלל ביינות הישראליים. הדבר בא לידי ביטוי בזני הענבים מהם מופק היין והן באופן הייצור שלו.

 

היין בעל גוון ארגמני עמוק ומתאפיין בבשומות של דובדבנים שחורים, תבלינים, עור וכמהין. בעל גוף מלא ועשיר, הסיומת ארוכה ומאוזנת. ניתן ליהנות ממנו כיום, אך הוא ימשיך ויתפתח בבקבוק גם בשנים הבאות. היין שם דגש על אלגנטיות ואיזון בין הפרי לטאנינים ולרמות החומצה. מדיטרניאן מייצג תפיסה ייננית המושפעת מן ה'עולם הישן' ולצורך יצירתו נבחרו זנים המיצגים התאמה מיטבית לאקלים הים תיכוני השורר באזורנו. היין ילווה היטב מנות כגון תבשילי קדירה או גבינות קשות.

 

רשע

הרשע משול לטיפוס המעצבן או הקשוח. בדיוק כמו הטיפוס, היין שהכי יתאים לו צריך להיות עוצמתי, כהה ומסתורי, עם הרבה בטחון עצמי ויכולת הישרדות מפתיעה.

 
פטיט סירה יקבי כרמל
פטיט סירה יקבי כרמל צילום: יח"צ

פטיט סירה אזורית, old vines, הוא יין אדום יבש מהסדרה האשורית שמגיע מכרם בוגר באזור הררי, היכן שרק יבולים קשוחים מסוגלים לשרוד, ורק ייננים עקשנים ביותר מצליחים להפיק מהם יין איכותי. זהו יין שאי אפשר להתעלם ממנו, שמושך אליו את תשומת הלב, ומשאיר אחריו בשומת של פטל שחור, אוכמניות, ליקריץ ועור. יין בעל גוף מלא וסיומת ארוכה ומאוזנת. היין ילווה היטב בשרים צלויים ובעיקר אומצות, בשר ציד ותבשילי קדרה עשירים, כמו שהטיפוס הקשוח אוהב.

 

תם

התם משול לתלמיד המתקשה. אתו צריך להתחיל ברגוע, עם נגיעות קלילות, בלי יותר מדי רעש וצלצולים. שום דבר בחייו לא עוצמתי מדי ומפוצץ, וכזה צריך להיות גם היין שהוא שותה.

 
שרדונה פרייבט קולקשן
שרדונה פרייבט קולקשן צילום: יח"צ

שרדונה פרייבט קולקשן הוא יין לבן יבש מענבי שרדונה מהגליל העליון, שהופק בטכניקה מיוחדת כדי ליצור יין אלגנטי ומיוחד. שילוב של בציר מוקדם, חמיצות מרעננת ושימוש מושכל בעץ (חביות לא חדשות), יצרו שרדונה אלגנטי, ששומר (למרות העץ) על פירותיות יוצאת דופן.

 

היין בעל גוף בינוני עד מלא ומתאפיין בבשומות של תפוח עץ ירוק, ליים ושקדים קלויים. הסיומת ארוכה ומאוזנת. היין ילווה היטב מנות דגים, פסטה, אספרגוס קלוי, מנות אלגנטיות ולא עוצמתיות מדי.

 

שאינו יודע לשאול

טיפוס זה משול לטיפוס החולם. להתאים לו בקבוק יין זה מאתגר, כי הוא בעצמו אינו יודע מה הוא רוצה ומה הוא אוהב. מצד אחד תמיד יחפש טעמים מיוחדים ומאידך חשוב שיהיו גם עדינים ונעימים ולא יקשו עליו.

 
 
מוסקטו יאנג סלקטד
מוסקטו יאנג סלקטד צילום: יח"צ

מוסקטו יאנג סלקטד הוא יין קל, מתקתק ומבעבע קלות בסגנון המוסקטו דה אסטי מצפון איטליה. היין הופק מענבי מוסקט אלכסנדרוני ומתאפיין בניחוח נעים האופייני לזן הענבים, במתיקות נעימה ומאוזנת ובאחוז אלכוהול נמוך (5.5%). זהו יין מרענן וכיפי, המתאים לכל אירוע, עם אוכל או בלעדיו. מתאים מאוד לארוחות קלות, לפיקניקים, למסיבה או סתם כך בחצר או על המרפסת. נפלא בארוחת בוקר או בבראנץ' ומעולה כמשקה פתיחה בכל אירוע וחג. מומלץ להגישו צונן (°6).

 

הכתבת הינה מנהלת התקשורת של יקבי כרמל

 

לעוד מתכונים וכתבות בעולם היין:

יינות חגיגיים לפסח

יין בתנ"ך ובמורשת היהודית

מתכון למקרון קוקוס לפסח

המלצות: טיול יקבים בחול המועד פסח

טיול יין ביוון

מתכון לקישואים ממולאים

עולם היין מתכונן לפסח

שותים ומתחזקים - מבוא לפורט ויינות מחוזקים

 

 
עוד כתבות במדור מרתף היין
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.