מתכונים מהמטבח העיראקי

 
כאהי - מאפה בצק עלים עירקי
כאהי - מאפה בצק עלים עירקי צילום: מיכל רביבו
 
עודכן 10:23 10/04/2012

ספר הבישול "עשתידכ", שיצא לאחרונה לחנויות, מציג מתכונים מסורתיים של העדה העיראקית. הזדמנות מצוינת לפנק אתכם במתכונים מתוכו: מאפה בצק עלים, מרק דגים מעולה וקובה במיה מסורתי

 
 
 
 
 

כָּאהִי

מאפה בצק עלים עיראקי

 

מצרכים ל-10 מאפים:
חצי ק"ג קמח
כף וחצי שמן
1 כוס מים
1 כף מיץ לימון 
50 גרם חמאה רכה
רבע כפית מלח
100 גרם חמאה רכה למשיחת הבצק
חמאה לטיגון

 

אופן הכנה:

  • מכינים את הבצק: מנפים קמח בקערה ומוסיפים את שאר המרכיבים. לשים לקבלתבצק חלק וגמיש.
  • מחלקים את הבצק לעשרה חלקים שווים, מרדדים כל אחד מהם ליריעה מרובעת דקהמאוד ובעזרת מרית או סכין נטולת שיניים מושחים קלות בחמאה.
  • מקפלים את היריעה לחצי ומושחים אותה קלות שוב בחמאה. מקפלים, מרדדים ומושחים בשלישית שכבה דקה של חמאה. חוזרים על הפעולה פעם נוספת לקבלת ריבוע בצק.
  • מורחים חמאה מכל צדדיו ומניחים בצד. כך עושים גם עם שאר חלקי הבצק, מכסים ומניחים בצד למשך שעה לפחות.
  • מכינים את הבצק לטיגון: מרדדים את ריבועי הבצק לגודל של כ־15 ס"מ. מחממים חמאה במחבת ומטגנים כל ריבוע משני הצדדים עד שמזהיב. מגישים בליווי קֵיְמַר, סילאן או דבש.
  • יש הנוהגים לזרות מעל סוכר.
 

מְחָוָוה
מרק דגים

 

מצרכים ל-4 מנות:
חצי ק"ג דג טרי (אמנון, בורי או מושט), מנוקה וחתוך לפרוסות עם העצם (רצוי לבשל עם הראש)
3 כפות שמן
3 עגבניות טריות חתוכות לקוביות
1 כף רסק עגבניות
5 כוסות מים
¼ כוס מיץ לימון טרי
3-2 כפות סוכר, לפי הטעם 
6 משמשים מיובשים, חתוכים לרבעים
מלח לפי הטעם
1 כפית נענע מיובשת וטחונה

 

אופן הכנה:

  • מכינים את הדג לבישול: שוטפים את פרוסות הדג ומשרים אותן במים עם קמצוץ מלח במשך חצי שעה. שוטפים היטב ומניחים בצד.
  • מכינים את המרק: מחממים שמן בסיר, מוסיפים את העגבניות ואת רסק העגבניות, מערבבים וממשיכים לטגן עד שמשחים. מוסיפים את פרוסות הדג והראש שמוסיף למרק טעם רב, יוצקים מים ומיץ לימון, סוכר, משמשים ומלח לפי הטעם. מערבבים ומביאים לרתיחה, טועמים ומתקנים תיבול.
  • מבשלים על אש בינונית במשך כ־20 דקות או עד שהדג מבושל לחלוטין. לקראת סיום הבישול מוסיפים נענע מיובשת ומערבבים. מגישים בליווי אורז לבן.

 

 
מרק דגים עירקי
מרק דגים עירקי צילום : מיכל רביבו
 

כְּבָּה בָּאמְיָה

קובה במיה • 15 קובות

 

מצרכים למרק:
חצי ק"ג במיה טרייה או קפואה
3 כפות שמן
בצל קטן קצוץ דק 
2 כפות רסק עגבניות 
2 עגבניות מקולפות, מגוררות בפומפייה גסה
מלח לפי הטעם
רבע כפית פלפל שחור גרוס
רבע כוס מיץ לימון טרי
2 כפות סוכר 
3 כוסות מים חמים

 

למילוי:
250 גרם בשר בקר טחון או עוף טחון
1 בצל קטן קצוץ
1 כפית שמן
1 כפית פטרוזיליה קצוצה
רבע כפית מלח 
רבע כפית פלפל שחור 

 

למעטפת:
1 כוס סולת 
1 כפית שטוחה מלח
1 כפית שמן
כשליש כוס מים פושרים

 

אופן הכנה:

  • מכינים את הבמיה לבישול: שוטפים אותה ומייבשים היטבעל גבי מגבת. מסירים בעדינות את קצה העוקץ ומקפידים שלא לפגוע בירק.
  • מכינים את המרק: יוצקים שמן לסיר ומטגנים בו את הבצל עד שמתחיל להזהיב. מוסיפים את הבמיה ומטגנים במשך כחמש דקות עד שהיא נצרבת קלות. מוסיפים רסק עגבניות ואת העגבניות המגוררות, מערבבים ומאדים במשך כשתי דקות נוספות.
  • מוסיפים מלח, פלפל שחור, מיץ לימון וסוכר ובוחשים. יוצקים מים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים במשך כחמש דקות נוספות.
  • מרכיבים את המילוי: מערבבים את כל החומרים לקבלת תערובת אחידה. מניחים בצד.
  • מכינים את המעטפת: בקערה גדולה מערבבים סולת, מלח ושמן. יוצקים מים בהדרגה עד לקבלת תערובת אחידה ומעט דלילה.
  • אם יש צורך ניתן להוסיף מעט מים. מכסים וממתינים במשך כ־20 דקות עד שהמים נספגים ונוצר בצק רך וגרגירי.
  • מרכיבים את הקובות בידיים רטובות: קורצים כדור בגודל כדור פינג פונג מתערובת הסולת ומשטחים אותו על כף היד. נוטלים כפית גדושה מתערובת הבשר ומניחים במרכזו. סוגרים את הקצוות מסביב למילוי ומגלגלים בעדינות לכדור חלק. מניחים על גבי מגש. כך ממשיכים עד שנגמרת תערובת הסולת.
  • מבשלים את הקובות: מטילים בזהירות מכדורי הקובה לתוך סיר המרק. כעבור כדקה מוסיפים עוד קובות וכך הלאה עד גמר הקובות. מטלטלים את הסיר בעדינות רבה כדי שלא יידבקו זו לזו או לתחתית הסיר. מביאים לרתיחה ומבשלים במשך כחמש דקות על אש גדולה. מנמיכים את האש ומבשלים במשך כרבע שעה נוספת. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים.

 

 
הכי טעים עם במיה
הכי טעים עם במיה צילום : מיכל רביבו
 
 
עוד כתבות במדור מתכוני עדות
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.