פותחים את הבוקר • בראנץ' מסביב לעולם

 
גם זה סוג של בראנץ'
גם זה סוג של בראנץ' צילום: יח"צ מירב שפילמן
 
עודכן 14:52 10/04/2012

השפית מירב שפילמן עושה כבוד לארוחה שכולם אוהבים ומספרת לכם על בראנץ' במקומות שונים בעולם. ויש גם מתכונים

 
 
 
 
 

בראנץ' הוא הארוחה מושלמת. רבים מהאנשים שאני מכירה ישבעו שזוהי הארוחה שהכי עושה להם את זה. אם לשפוט על פי ניסיוני והיכרותי עם תרבויות שונות נראה שזה לא רק אצלנו. במשך שנות עבודתי עם השגריר הבריטי והשגריר האמריקני בישראל, כמו גם שהייתי הממושכת בחו''ל לאורך השנים, התוודעתי לארוחות בראנץ' מרחבי העולם בשלל סגנונות שונים.

 

כשהייתי סטודנטית בקליפורניה שטופת השמש, ביום ראשון  בית הפנקייק היה האהוד והעמוס מכל המסעדות. המנות הענקיות והפשוטות, הסטייק עם ביצת העין, הפנקייק השופע בחמאה וסירופ מייפל היו הכוכבים. ייתכן ולא היו מודעים כלל לאיסור על הקלוריות ורמת הכולסטרול בזמנו?

 

בניו יורק, בדלי היהודי באיסט-וילג', הבוקר התחיל עם בייגל ולקס. האופציה השנייה הייתה ווייאטפיש מעושן, בעישון חם ומדהים בטעמו ומעודן בפריכותו. מנה של כבוד, כשלצידו לביבות תפוחי אדמה עם שמנת חמוצה ורסק תפוחים, כמה יהודי!

 
לא סתם סלט
לא סתם סלט צילום: יח"צ מירב שפילמן

בקונטיקט הסיפור של הבראנץ' כבר שונה לגמרי. שם בדיינר המקומי גולת הכותרת הייתה ההאש בראון - תפוחי אדמה עם ביצה עלומה וחלמון נוזל. מספר שנים לאחר מכן הייתה מנה זו לאחת ממנות הדגל במסעדתי בבוסטון, ששכנה ברובע האירי, והרי מה יותר אירי ממנה זו. כבר בימי חמישי אנשי צוות המטבח עסקו בהכנות לבראנץ' שבת וראשון, והכינו קורנביף בכמויות עצומות לצידן של האש בראון ובסיס לרוטב הולנדייס, שהוגש על אינגליש מאפינס עם בייקון קנדי.

 

את הבראנץ' הבריטי הכרתי על בוריו בשנות עבודתי כשף של השגריר הבריטי בישראל, במסגרתה אירחנו לא פעם בני מלוכה ודיפלומטים רבים. הבסיס החל בעגבנייה צלויה שרוקנתי ולתוכה הכנסתי ביצה עם גבינת פרמזן. את העגבנייה צולים למידת עשייה שבה החלמון הנוזלי יתפשט על פני הטוסט והסאוסאג' - נקניקייה מיוחדת לבוקר.

 

הבראנץ' ישראלי הוא אולי המגוון ביותר, ממש כמו קיבוץ הגלויות של המדינה. ג'חנון מהמסורת התימנית, סביח בוקר עיראקי בלאפה או פיתה עם חציל, ביצה קשה, תפוח אדמה ופטרוזיליה, בורקס טורקי עם ביצה קשה ותפוח אדמה לוהט הישר מסיר החמין, טחינה מעליו ועגבנייה מגורד,; דגים מעושנים ומאטיאס הונגרי ועוד ועוד.

 
הכי חגיגי: קוקטייל מרענן
הכי חגיגי: קוקטייל מרענן צילום: יח"צ מירב שפילמן

בימינו, כשהשווקים חזרו בגדול כמו שוק האיכרים, שוק לוינסקי ומחנה יהודה, הדגים המעושנים כבר אינם מילה גסה גם בין הצעירים. חפשו לכם שם פורל מעושן, לקרדה טורקית, סלמון מעושן או את הוואייטפיש (whitefish) בעישון חם. באופן אישי, אני אוהבת לצאת אל מפעל העישון המיתולוגי בנתניה, מקום מומלץ לכל חובבי  הקולינריה לבקר בו.

 

טיפ קטן: אם כבר הגעתם אל שוק מחנה יהודה מספרים שיש שם קווקאזי שמכין את הבורקס על פי בקשה. זמן הכנה חצי שעה, בחנות קטנה קטנה עם ארומה נפלאה, חפשו אותו.

 

אחרי הטיול מסביב לעולם, הנה הצעה לבראנץ' מפנק: הגישו קאווה בכוס גבוהה עם תות שדה לתחילת החגיגה או לחילופין מימוזה (יין לבן תוסס ומיץ תפוזים); פריטטה ים תיכונית מורכבת מירקות עונתיים וגבינות - תפוחי אדמה, סלמון מעושן וגבינת שמנת, פוקצות טריות, סלט ישראלי ופינאלה של תות שדה עם קציפת פיסטוק.

 
 

פריטטה של סלמון מעושן

 

מצרכים:

8-10 ביצים טרופות

100 גרם גבינת שמנת חתוכה לקוביות

200 גרם סלמון מעושן חתוך לקוביות

1 כוס בצל ירוק חתוך

50 גרם חמאה חתוכה לקוביות

מלח ופלפל

 

אופן הכנה:

  • מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  • משמנים תחתית של תבנית אפיה.
  • טורפים את הביצים ומוסיפים פנימה את שאר המרכיבים: גבינת שמנת, סלמון מעושן, בצל ירוק, מלח ופלפל.
  • שופכים לתבנית אפייה, אופים למשך 20-25 דקות ומגישים חם.

 

 

קציפת פיסטוק

 

מצרכים:

7 חלמונים

3/4 כוס סוכר

1/2 כוס ליקר ברנדי קאסיס או גרנד מרנייר.

4 כפות תמצית פיסטוק - להשיג בחנויות מיוחדות לאפיה

1 כוס שמנת מתוקה מוקצפת

להגשה: תותים

 

אופן הכנה:

  • מניחים חלמונים, סוכר וליקר בקערה מעל סיר מים רותחים (בן מארי) על אש בינונית. חשוב להקפיד שהמים לא נוגעים בתחתית הקערה.
  • עם מקצף יד טורפים היטב כל הזמן עד הסמכה והכפלת הנפח. חשוב להיות מאוד זהירים ולערבב כל הזמן. יש להקפיד להוריד מן האש בדיוק בזמן על מנת שהביצים לא יתגבשו ונקבל חביתה.
  • ממשיכים לטרוף מספר דקות ואז מוסיפים את השמנת המתוקה.
  • לאחר שהקציפה התקררה מעט מוסיפים פנימה את תמצית הפיסטוק תוך כדי קיפול עדין אל תוך המסה.
  • מגישים עם תות שדה.

 

מחפשים עוד מתכונים לארוחת בוקר? נסו את אלה:

לחמניות פרעצל

סלט גזרים וצנוניות

צמד חמד • 2 מתכוני שקשוקה

לחמניות הפתעה

פסטו וממרח עגבניות מיובשות

 
עוד כתבות במדור חדשות האוכל
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.