ילדות ישראלית • שפים נזכרים באוכל של אמא

 
הכי ישראלי
הכי ישראלי צילום: רחלי קרוט
 
עודכן 07:53 24/04/2012

חיים כהן מתרפק על הזכרונות של עוגת שמבלולו, עזרא קדם אוהב את הקובה של אמא וקרין גורן ועומר מילר מתגעגעים לממתק הקוקוס הורוד. לרגל יום העצמאות ביקשנו מ-7 שפים לספר לנו על המאכלים הכי ישראליים, הממתק הכי נוסטלגי והאוכל הכי טעים של אמא

 
 
 
 
 
הכי מתגעגע למלבי
הכי מתגעגע למלבי צילום: יח"צ

חיים כהן
שף ובעלים של מסעדת יפו-תל אביב. רחוב יגאל אלון 98, תל אביב 03-6249249.

 

מהו המאכל הכי ישראלי לדעתך?
"לדעתי אין מאכל ישראלי, יש טעם ישראלי. המדינה שלנו צעירה מדי בשביל שיהיה לה מאכל "שלה", אבל סביר להניח שבעוד כמה שנים יהיה מאכל כזה. הטעם הישראלי הוא אוכל שמתאים לשמש הים תיכונית שיש פה: סלט קצוץ, אוכל בפיתה, גבינת קוטג' וכמובן השילוש הקדוש של חומוס-צ'יפס-סלט."

 

איזה "אוכל של אמא" אתה הכי אוהב?
"אי אפשר לבחור רק מאכל אחד, כי אצל אמהות יש בדר"כ 10 מתכונים קבועים שחוזרים על עצמם כל החיים וזה נחרט בנשמה. המאכלים מוגשים בימים קבועים, חגים, אמצע שבוע. למשל לקציצות הבשר ולספיחה שמוגשת ביום שישי יש טעם מאוד מיוחד שתלוי מאוד גם בזמן שבו אוכלים אותן. לאוכל יש טריטוריה וזמן משלו".

 

מהו חומר הגלם הישראלי ביותר בעיניך?

"אנחנו עם של פת לחם, ולכן חומרי הגלם הישראלים בעיני הם קמח לבן, עגבניות, חצילים ותפוחי אדמה".

 

לאיזה ממתק מהילדות אתה הכי מתגעגע?
"כשהייתי ילד היה איש זקן שהיה עובר בשכונה עם עגלה ומוכר מלבי, תורמוס וגם עוגת סולת בשם "שמבלולו" שהייתה פשוט נפלאה. המלבי היה עשוי ממים וקורנפלור, לא כמו המלבי של היום, והוגש בכלי אלומיניום, וכמה שהיה פשוט - היה מעולה".

 
 
קרמבו הכי ישראלי
קרמבו הכי ישראלי צילום: דניאל לילה

קרין גורן

קונדיטורית, מחברת ספרי אפייה ומגישת התוכנית "סודות מתוקים". לאתר של קרין.

 

מהו המאכל הכי ישראלי לדעתך?
"קרמבו ובמבה"

 

איזה "אוכל של אמא" את הכי אוהבת?
"הקציצות של אמא ניקי, הספגטי של אבא מיכה, החריימה של חמותי שולה ובערך כל מה שהשף הצמוד (בעלי רונן) מבשל לי"

 

מהו חומר הגלם הישראלי ביותר בעיניך?
"טחינה ללא ספק, והנגזרת המתוקה - חלבה. יאממי!"

 

לאיזה ממתק מהילדות את הכי מתגעגעת?
"ממתק קוקוס ורוד. אבל למה מתגעגעת? אני עוד מדי פעם קונה ואוכלת אותו, ואפילו עובדת על מתכון ביתי לתענוג הזה".

 
הכי ישראלי: כנפיים על האש
הכי ישראלי: כנפיים על האש צילום: בועז לביא

תמר כהן צדק

שפית מסעדת קוצ'ינה תמר בתל אביב.

 

מהו המאכל הכי ישראלי לדעתך?
"על האש ללא ספק, ובמיוחד כנפיים. אני זוכרת שבאיטליה מאוד התפלאו איך אנחנו אוכלים כנפיים ככה סתם על האש, ולא דברים מושקעים יותר".

 

איזה "אוכל של אמא" את הכי אוהבת?
"אמא שלי מבשלת מדהים, והמאכל שאני הכי אוהבת שלה הוא פשטידת אטריות ובשר".

 

מהו חומר הגלם הישראלי ביותר בעיניך?
"אני נאלצת להגיד עוף, לא בגאווה גדולה. הפכנו למעצמת עוף, ורק אצלנו משתמשים בכל כך הרבה עוף לכל דבר: על האש, סטייק עוף וכמובן שניצל".

 

לאיזה ממתק מהילדות את הכי מתגעגעת?
"תפוחים מסוכרים בקרמל עם צבע מאכל אדום".

 
אין כמו קבב טלה
אין כמו קבב טלה צילום: דניאל לילה

ארז קומרובסקי

שף ובעלים של בית הספר לבישול גלילי במצפה מתת שבגליל

 

מהו המאכל הכי ישראלי לדעתך?
"יש הרבה, אבל בעיני הכי ישראלי זה סלט ירקות קצוץ דק, שעל אף שהוא נקרא סלט ערבי, הוא בדיוק מסמל את כל מה שישראלי: ירקות טריים, מיץ לימון ושמן זית. אוכלים אותו בכל הזדמנות - לארוחת בוקר, ערב או ליד קבב בצהריים".

 

איזה "אוכל של אמא" אתה הכי אוהב?
"כשהייתי נער מתבגר הכי אהבתי את הפלפלים הממולאים שלה, אבל היום אני מתגעגע מאוד לכבד הקצוץ".

 

מהו חומר הגלם הישראלי ביותר בעיניך?
"טלה ללא ספק. אני הכי אוהב להכין ממנו קבב טלה, שגם הולך מעולה עם סלט קצוץ".

 

לאיזה ממתק מהילדות אתה הכי מתגעגע?
"בזוקה ג'ו, בעיקר בגלל שאני מתגעגע לקומיקס ולעתידות שהיו מגיעים איתו".

 
לא עומד בפני ממתק הקוקוס של פעם
לא עומד בפני ממתק הקוקוס של פעם צילום: דור מלכה

עומר מילר

שף ושותף במסעדת חדר האוכל ובמסעדה החדשה שולחן בשדרות רוטשילד בתל אביב.

 

מהו המאכל הכי ישראלי לדעתך?
"אין מאכל "הכי ישראלי", אבל כן יש שתי תופעות מאוד מעניינות. הראשונה היא שיפודי כבד אווז בשיפודיות ברחבי הארץ. מה שמעניין הוא שכבד אווז הוא חומר גלם צרפתי מובהק שהצרפתים מתייחסים אליו ביראת כבוד, וכאן בארץ הוא הופך לשיפוד על האש. נתח כל כך יוקרתי של בישול עילי, שמקבל אינטרפרטציה ישראלית מהירה במיוחד, ונוצר מאכל שהוא פשוט טעים ומייצג את הישראליות. התופעה השנייה היא סטייק בפיתה, גם המאכל הזה בנוי על אותו עיקרון של הכבד אווז - נתח יוקרתי שמקבל פרשנות ישראלית".

 

איזה "אוכל של אמא" אתה הכי אוהב?

"יש לי אמא פולניה, ובמשך שנים תמיד היו אומרים לי שהאוכל המזרח אירופאי הוא חסר טעם ולא טעים, אז תמיד התביישתי שאני אוהב אותו. לפני כמה שנים, התארחתי בתוכנית של אהרוני ששאל אותי מה המטבח האהוב עלי ביותר, ועניתי לו בגאווה שהמטבח המזרח אירופאי. מאכלים מזרח אירופאיים, אם מכינים אותם כמו שצריך ועם אדפטציה נכונה, יכולים להיות מדהימים. משהו שמאוד אהבתי שאמא שלי הכינה בתור ילד, ואני בטוח שכל אחד יכול להזדהות איתי, זה השניצלים הטריים שתמיד הייתי "גונב" ישר מהשמן".

 

מהו חומר הגלם הישראלי ביותר בעיניך?
"קשה לדבר על חומר גלם אחד ישראלי, אבל שמן זית הוא חומר הגלם האולטימטיבי. הוא מתאים לבישול פה, למקורות שלנו, בריא וטעים. ברמה העקרונית ישראלים לא מבינים עד כמה הטעם של שמן הזית השתנה בשנים האחרונות, וזה גם עניין של הרגל - פעם השמן היה בעל טעם חזק מאוד, אבל היום הוא השתנה ויש כל כך הרבה סוגים שלו. חומרי גלם נוספים ישראליים הם פלפל חריף, מיץ לימון, עשבי תיבול טריים וכמובן פירות וירקות".

 

לאיזה ממתק מהילדות את הכי מתגעגע?
"יש שני ממתקים שאני מתגעגע ולא מתגעגע אליהם. הראשון הוא מעין ופל שוקולד שאני קונה בכל פעם שאני בשוק התקווה. מדובר בופל בצורה של מלבן בשקית צלופן כחולה. הוא לא באמת טעים, אבל הוא מזכיר לי את סבתא שלי, שבכל פעם שהייתי רואה אותה היא הייתה מביאה לי אחד כזה. הממתק השני הוא ממתק הקוקוס הורוד שממש אהבתי בתור ילד. זה אמנם מלא בצבעי מאכל וחומרים בלתי מזוהים, אבל כל ביס הוא גן עדן. יש היום מן טרנד של הורים שלא לתת לילדים שלהם לאכול ממתקים, אבל אני מת על ממתקים ונשבע שכשיהיה לי ילד משלי אני בחיים לא אמנע אותם ממנו".

 
הכי אוהב את הקובה של אמא
הכי אוהב את הקובה של אמא צילום: בשמת איבי

עזרא קדם

שף ובעלים של מסעדת ארקדיה בירושלים.

 

מה המאכל הכי ישראלי לדעתך?
"סלט ירקות קצוץ לדעתי הוא תמצית הישראליות כי לכל אדם יש את הסלט "שלו", עם הירקות האהובים עליו, כשהכל ברוטב של שמן זית, לימון ומיצי סלט, שתמיד מחפשים חתיכת לחם לטבול בהם. כשאני בחו"ל אני תמיד מתגעגע הכי הרבה לסלט ירקות קצוץ".

 

איזה "אוכל של אמא" אתה הכי אוהב?
"קובה ללא ספק, במיוחד קובה בורגול מטוגן, שאני משתדל מאוד להכין גם בעצמי".

 

מהו חומר הגלם הישראלי ביותר בעיניך?
"ירקות מכל הסוגים, והכי-הכי שמן זית איכותי, שלדעתי הוא המרכיב הבסיסי ביותר במטבח הישראלי".

 

לאיזה ממתק מהילדות אתה הכי מתגעגע?
"ופל של "הדר". אני זוכר שהיה בית חרושת של הופלים האלה ליד הבית שלי בשנות ה-60, והריחות עדיין נמצאים לי בתוך הראש ולא עוזבים".

 
אין כמו הפיתה הישראלית
אין כמו הפיתה הישראלית צילום: שירן כרמל

תומר כבירי

ראש המגמה לפטיסרי בבית הספר הגבוה לקולינריה בישולים.

 

מהו המאכל הכי ישראלי לדעתך?
"פיתה. עם כל מילוי אפשרי- פלאפל, שווארמה, שקשוקה, ממרח שוקולד ויש כמובן עוד. אכלתי לא מעט פיתות בחו"ל, ושלנו הכי טובות".

 

איזה "אוכל של אמא" אתה הכי אוהב?
"קציצות בשר ברוטב עגבניות. אמא שלי מכינה אותם לעתים קרובות ואף פעם אין לי סבלנות לחכות שיגיעו לצלחת - אני אוכל אותם ישר מהסיר".

 

מהו חומר הגלם הישראלי ביותר בעיניך?
"עוף. אם אני לא טועה, אנחנו מספר אחד בעולם בצריכת עוף שנתית לנפש".

 

לאיזה ממתק מהילדות אתה הכי מתגעגע?
"זכור לי ממתק שהיה עשוי מג'לי בטעם פירות והיה מעוצב בצורת פלח של תפוז וכולו היה מצופה בסוכר. כילד הייתי משוגע על זה, והיום אני כמעט לא רואה אותו בחנויות".

 
 
עוד כתבות במדור יום העצמאות
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.