הסודות מאחורי הפלפל החריף ביותר בעולם

 
הפלפל הכי חריף שיש
הפלפל הכי חריף שיש צילום: כפיר וולפסון
 
עודכן 10:53 08/05/2012

פלפל ההבנרו נחשב לחריף ביותר בעולם, וככזה הוא מסקרן לא מעט אוהבי חריף או סתם אכלנים אמיצים. וגם: מתכונים לאורז עם הבנרו ושעועית שחורה וחומוס

 
 
 
 
 

פלפל הבנרו (Habanero Pepper) או פלפל סיני, הוא פלפל דמוי לב, בגודל בינוני (2-6 ס"מ). צבעו ירוק והוא הופך לאדום או כתום עם הבשלתו, אך ניתן למצוא אותו גם בגווני לבן, חום או ורוד. מקורו של ההבנרו הוא בחצי האי יוקטן שבמקסיקו והשם הבנרו נגזר מהעיר הקובנית הוואנה, שם התנהל מסחר ענף בפלפל הידוע בחריפותו.

 

לאחר שהתגלה, הופץ ההבנרו בעולם וחוקרים במאה ה-18 סברו בטעות, כי מקורו בסין וקראו לו: "Capsicum Chinese" פלפל סיני. פלפל הבנרו נחשב לפלפל בעל החריפות הגבוהה ביותר מתוך פלפלי המאכל. הוא נמדד בין 150,000 ל- 300,000 קפסאיצין בסולם החריפות של סקוביל, וזהו הפלפל ממנו מופק גז הפלפל.

 

על פי מה נקבעת דרגת חריפות?
ב-1912, הכימאי וילבור סקוביל הפיק את החומר הפעיל שבפלפלים - קפססין. הוא דילל אותו במים כדי לבדוק מתי נעלמת תחושת החריפות כשטועמים, וכך יצר סקאלה הקרויה עד היום יחידות סקוביל.  אפס יחידות - פלפל מתוק אדום או ירוק. 16,000,000 יחידות - קפססין טהור.

 

כלומר, על כל טיפה של שמן קפססין נקי נחוצות שש עשרה מליון טיפות מים על מנת שלא לחוש בחריפות. מיד קמו מדענים שטענו כי המדד סובייקטיבי לגמרי, וגם המציאו שיטות מדויקות יותר, אבל עדיין מודדים חריפות ביחידות הקרויות סקוביל. בנוסף התגלה שהחריף הוא שמן ואינו נמס במים ולפיכך אין כל טעם לשתות מים כדי לכבות את הבערה שבפה.

 
קטיף בעבודה עצמית בלבד
קטיף בעבודה עצמית בלבד צילום: כפיר וולפסון

חריף בפנים

החלק החריף ביותר של הפלפל הוא ציפוי הגרעינים ובנוסף החלק הלבן שבתוך הפלפל. ככל שמתרחקים מהחלקים הללו ומגיעים עד לקצה הפלפל כך יורדת החריפות.

 

איזה טעם יש לפלפל חריף?

הטעם זהה לחלוטין לטעמו של פלפל רגיל אך רובנו לא מסוגלים להרגיש זאת משום שהחריפות של הפלפל אינה טעם אלא כאב. פשוט כואב לנו מכדי לשים לב לטעם.

 

מנטרלים את החריפות

ברוח חג השבועות אי אפשר להתעלם מכך שהדרך הטובה ביותר לנטרל את חריפות הפלפל היא פשוט לשתות כוס חלב. מרכיבי החלב סותרים את רמת החומציות הגבוהה מאוד בפה בעת אכילת החריף, ומפחיתים את הכאב כמעט באופן אוטומטי.

 

עונות שונות - רמת חריפות שונה

ככל שלפלפל החריף יש יותר זמן להבשיל על השיח הוא מקבל יותר את טעמיו הפלפליים ולמעשה מאבד חלקית את החריפות שלו. זו הסיבה שהבנרו פחות חריף בחורף והכי חריף בקיץ.

 

הכי נפוץ במרכז אמריקה
במרכז אמריקה, ובעיקר במקסיקו, נעשה שימוש נרחב בפלפלים חריפים וגם בפלפל הבנרו בסלסות לאנשים אמיצים בלבד, רטבים חריפים וירקות כבושים לליווי המנות השונות.

 

תחרויות אומץ
ברחבי העולם נערכות מדי שנה תחרויות אומץ באכילת מאכלים חריפים וביניהם, כמובן, פלפל הבנרו. התחרויות כוללות אכילה של פלפלים שלמים והמנצח הוא זה שאכל הכי הרבה פלפלים ברציפות. לא לבעלי לב חלש.

 

 

מה קורה בארץ?

מזג האוויר בנגב, ובאופן כללי אקלים חם במיוחד, מושלם לגידול פלפל הבנרו. בארץ מגדלים את הפלפל הייחודי עפרה וקובי זיו-אב בעין יהב שבדרום ששמים דגש על עבודה עצמית בלבד, ללא עזרה מבחוץ, ולכן גם אין אפשרות להגיע לקטיף פלפלים. בשנים האחרונות עבר הזוג לגידול זנים מיוחדים ולהתמחות בפלפלי הבנרו אדומים וכתומים.

 

ואי אפשר בלי מתכונים - לרגל תחילת עונת ההבנרו, הנה 2 מתכונים שאפשר להכין עם הפלפל המיוחד הזה. ניתן להשיג פלפל הבנרו בשוק האיכרים שבנמל תל אביב ואפשר גם להזמין דרך אתר האינטרנט של המגדלים בעין יהב.

 

חומוס הבנרו

ממש כמו חומוס רגיל, רק עם כמות לא מבוטלת של פלפל הבנרו שהופך את הממרח המוכר למאכל לאמיצים וחובבי הטעם החריף. שווה לנסות!

 

מצרכים:

400 גרם גרגרי חומוס מבושלים

8 כפות טחינה גולמית

2 שיני שום כתוש

מעט ממי בישול החומוס

כף שמן זית

1/2 כפית מלח

פלפל הבנרו קצוץ דק

 

אופן הכנה:

  • במעבד מזון או בלנדר מניחים את החומוס וטוחנים היטב.
  • מוסיפים טחינה, שום, שמן זית, מלח ופלפל קצוץ ומעבדים למחית חלקה.
  • מוסיפים מעט ממי הבישול עד שמגיעים למרקם הרצוי.
 
 
שילוב מנצח של אורז, שעועית ופלפל הבנרו
שילוב מנצח של אורז, שעועית ופלפל הבנרו צילום: כפיר וולפסון

אורז עם שעועית שחורה ופלפל הבנרו

2-3 מנות

 

מצרכים:
בצל קטן

2 שיני שום

1/2 פלפל ירוק

2 עגבניות קלופות

2 פלפלי הבנרו קצוצים דק

מלח ופלפל לפי הטעם

1 כף טימין

1 כוס אורז מבושל

1 כוס שעועית שחורה - מושרת ללילה ומבושלת או מקופסת שימורים

כוסברה קצוצה

שמן לטיגון

 

אופן הכנה:

  • במחבת בינונית מחממים מעט שמן ומטגנים את הבצל והשום עד שהם מזהיבים.
  • מוסיפים פנימה פלפל ירוק, עגבניות, פלפלי הבנרו, מלח, פלפל וטימין ומערבבים היטב.
  • מסירים מהאש ומעבירים לקערה גדולה.
  • מוסיפים את האורז המבושל והשעועית ומערבבים היטב.
  • מגישים עם מעט כוסברה קצוצה.

 

המידע והמתכונים באדיבות המשק המשפחתי עין יהב 46.

 

אל תפספסו:

10 דברים שלא ידעתם על גלידה

הדרך הטובה ביותר לחתוך ולאכול תפוח

כך תקלפו שום בפחות מ-10 שניות

שיטה מהירה לקילוף תפוחי אדמה

24 הערים עם אוכל הרחוב הטוב ביותר

 
עוד כתבות במדור מתכונים לתוספות
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.