10 דברים שלא ידעתם על גבינות

 
מותכת או עם עובש?
מותכת או עם עובש? צילום: Getty Images / אימאג'בנק
 
עודכן 08:45 21/05/2012

באיזו גבינה יש הכי הרבה סידן, איפה צורכים הכי הרבה גבינות בשנה (רמז: לא בצרפת) ואיפה ומתי החלו בייצור גבינות המוני? לרגל החג שעושה כבוד למאכל הכי לבן - כל מה שרציתם לדעת על גבינות ולא היה לכם את מי לשאול

 
 
 
 
 

(1) הפעם דווקא לא בסין. ייצור הגבינה הומצא במרכז אסיה ובמזרח התיכון ומשם התפשט לאירופה. במהלך השנים הפך ייצור הגבינה לתהליך מתוחכם במיוחד והתפתחו טכניקות שונות ומגוונות לייצור הגבינה. אחת מהסיבות הקדומות לייצור גבינה היא היותה קלה וקומפקטית יותר מחלב, וניתן לשמור אותה לזמן רב יותר.

 

(2) הבדלי מזרח ומערב. בתרבות המערבית גבינה מקבלת מקום של כבוד ונחשבת למאכל אקזוטי ויקר למדי. בצרפת אף הגדילו לעשות ומגישים אותה בהתאם ליין המוגש בארוחה וכקינוח לסעודה רבת מנות. בתרבות המזרח הרחוק שימוש בגבינה הוא נדיר הרבה יותר, בעיקר משום מחסור מסוים במוצרי חלב באזור, אך באיזורים שונים במזרח הרחוק אוכלים חלב יקים וסוסים.

 

(3) כמה גבינה מייצרים בכל שנה? המפעל הראשון לייצור תעשייתי של גבינה נבנה בשווייץ בשנת 1815. מייצרי הגבינה בכל העולם מייצרים למעלה מ-18 מיליון טון של גבינה בשנה. כמות בלתי נתפסת זו גדולה יותר מייצור פולי קפה, עלי תה, פולי קקאו וטבק ביחד.

 

(4) רכיבים תזונתיים. גבינות הן מקור טוב לחלבון, אשלגן, סידן, זרחן, וויטמינים מקבוצת B. מומלץ לבחור בגבינות המכילות יותר סידן ופחות שומן ונתרן - זאת אומרת גבינות רכות בעלות אחוזי שומן נמוכים יחסית.

 

(5) איפה יש הכי הרבה סידן? גבינות שונות מאוד זו מזו ברכיבים התזונתיים. בראש הגבינות העשירות בסידן עומדת גבינת הריקוטה האיטלקית, ואחריה גבינות צהובות, גבינה מלוחה וגבינה צפתית.

 
הרבה מעבר לגבינה צהובה
הרבה מעבר לגבינה צהובה צילום: Getty Images / אימאג'בנק

(6) לא רק גבינה צהובה. קיימים חמישה סוגים עיקריים של גבינות: גבינות רכות (למשל קוטג' וגבינה לבנה), גבינות עובש (למשל גבינות כחולות, קממבר או ברי), גבינות מלוחות (למשל צפתית, בולגרית ופטה), גבינות קשות (אמנטל, אדם וצ'דר) וגבינות מותכות (לרוב מגיעות בצורת משולשים).

 

(7) לא רק מחלב פרה. ניתן למצוא גבינות העשויות מסוגי חלב שונים כמו גבינת עיזים שעשויה מחלב , כן - עיזים, גבינת מוצרלה שלרוב עשויה מחלב בפאלו וכמובן גבינות העשויות מחלב גמלים, יק, כבשים ועוד.

 

(8) חומר גלם בסיסי למאכלים רבים. מגבינות שונות ניתן להכין אינספור מאכלים אקזוטיים יותר ופחות. באירופה בכלל ובצרפת בפרט אוהבים לצרוך אותן בתצורה הטבעית, בארץ אוהבים להכין מהן עוגות גבינה ופשטידות, בארה"ב מכינים מהן קינוחים עשירים במיוחד ובשוויץ מכינים מהן פונדו.

 

(9) איפה צורכים הכי הרבה גבינות? ניתן לחשוב שצרפת היא מלכת צריכת הגבינות העולמית, בעיקר הודות לפרומז'רי הפזורים בה לכל האורך, אך מפתיע לגלות כי דווקא יוון גוזלת ממנה את הבכורה. ביוון צריכת הגבינה לנפש לשנה היא 31.1 ק"ג ובצרפת "רק" 26.1 ק"ג. ישראל, למתעניינים, נמצאת במקום ה-13 עם צריכה של 16.4 ק"ג גבינה לאדם במשך שנה.

 

(10) 3 ביום. מחקרים רבים מראים שאכילה של לפחות שלושה מוצרי חלב דלי שומן ביום עשויה להפחית את הסיכון למחלות עצם ושברים. החוקרים מייחסים את ההשפעה החיובית של גבינה לרכיבים המצויים בה ועוזרים לבניית העצמות.

 

אל תפספסו:

10 דברים שלא ידעתם על סושי

10 דברים שלא ידעתם על גלידה

כך תקלפו קיווי בעזרת כף
24 הערים עם אוכל הרחוב הטוב ביותר

כך תקלפו שום בפחות מ-10 שניות

שיטה מהירה לקילוף תפוחי אדמה

 
עוד כתבות במדור חדשות האוכל
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.