מיליארד סינים וניב גלבוע אחד

 
עזבו את הנוף\, תראו כמה הוא רזה
עזבו את הנוף\, תראו כמה הוא רזה צילום: ניב גלבוע
 
עודכן 09:18 20/05/2012

ניב גלבוע חזר מסין עם שק שלם של חוויות. "ניסיתי לאכול נחש על שיפוד. הוא היה קשה וסחוסי" מספר המבקר שמוכן לנסות הכל. כן, זה כולל גם לשונות ברווז ונחשים. טור אישי

 
 
 
 
 

עוד במטוס של אל על, בדרך לסין, התחלתי להבין מה מחכה לי. לידי ישב איש עסקים שטס לבייג'ינג פעמיים בחודש. הוא לא הפסיק לספר לי כמה יפה שם, כמה הכל בתנופת בנייה, איך הסינים הם כבר אימפריית ענק, רק שהם עדיין לא הפנימו את זה.

 

בבייג'ינג יש אכן יותר מנופים מבניינים. מכל עבר, בעיר הזו בת ה-22 מיליון התושבים, יש רבי קומות בבנייה. ונסו באמת לתפוס - 22 מיליון תושבים בעיר אחת ענקית. הפקקים הם בהתאם, העומס בכל מקום, עיר ענקית שפועמת כמו בעלת ישות בפני עצמה.


ברחובות לא תיראו הרבה תיירים. רוב התיירות בסין היא פנימית, עשרות מיליוני סינים מגיעים לעיר הגדולה, למקדשים, לחומה הסינית וגם לקניונים. תיירים ישראלים דווקא כן ראיתי, במקום אחד - שוק זיופים, בו אפשר לקנות חולצת טי שרט של דולצ'ה וגבאנה בעשרים שקל. חולצה שגם מתפוררת בכביסה הראשונה.  או אייפונים מזוייפים שבחיוג הראשון נופלים מהם המקשים. לכאן הגיעו שיירות של אוטובוסים עמוסי ישראלים בטיולים מאורגנים לשלוש שעות של קניות, שהבטיח המדריך לקראת סוף הטיול.

 

חמישית מהעולם
מה שמפתיע זה שבקניונים האחרים ברחבי העיר המחירים גבוהים, לעיתים גבוהים מאד. סין של פעם נעלמת, העושר ושכבת המעמד הבינוני שגדלה פה, מביאים לשינויים האלה, שישפיעו בסוף גם עלינו. למשל, הם אוכלים יותר. יש יותר כסף, יש יותר בריאות, יותר אריכות ימים. מספיק שכל סיני יאכל ביום עוד כף אורז - ויהיה מחסור באורז בכל העולם. ככה זה שיש לך מדינה שתושביה הם חמישית מהעולם.

 

שוק קולינרי מטלטל

דבר אחד שהסינים שומרים עליו בקנאות כחלק ממסורת העבר - זה האוכל. ישראלי שהתרגל לאכול במסעדות סיניות בארץ יחווה פה שוק קולינרי מטלטל. לא תמצאו פה אגרולים עם רוטב חמוץ מתוק וגם לא עוף בלימון או בקר בקשיו. אני ביקשתי ממארחי פה (באתי להתחקות אחר תרבות התה שפותחה בסין) לאכול במסעדה מקומית טובה.

 

נלקחתי אחר כבוד למקום מפואר על גדת אגם. כאן, הסבירו לי, אוכלת בין השאר, אצולת המפלגה. מאחר ואף מלצר לא דיבר אנגלית הסברתי בפנטומימה שיביאו לי את האוכל שאוכלים מסביבי בשולחנות. וכך הגיעו לשולחן לשונות ברווז מטוגנות, אווז מטוגן ברוטב של דגים (מצחינים ברמות שחשתי בחילה) ודג ברוטב צמיגי שחור ומריר. נורא ואיום.


מסביבי ישבו משפחות וטרפו בהנאה רבה את האוכל, אני לא יכולתי לאכול דבר. ביס קטן לטעימה, בחילה והרבה הרבה מים לשטוף את הטעם הנורא. כשביקשתי אוכל סיני "נורמלי" לקח לי הרבה זמן להסביר למה התכוונתי ואז נלקחתי למסעדה אחרת שהזכירה קצת את האוכל פה בארץ, מטבחי קנטונזי שמגיש נודלס ביצים עם חתיכות עוף ובקר. יש! נכון, התיבול שונה ומאד חריף אבל ניתן לאכול. מסעדה כזו היא המיעוט שבמיעוט בסין.

 

 
ביס, מישהו?
ביס, מישהו? צילום : ניב גלבוע
 

אוכלים הכל

אחד המקומות הציוריים ביותר בעיר, הוא שוק האוכל הלילי. לכאן מגיעים המקומיים לאכול בערב, דוכנים רבים מתחרים על הלקוחות כל אחד מבליט את מרכולתו. החל מדים סאם טעימים דרך כליות מטוגנות של כבש ועד - תחזיקו חזק - נחשים, עקרבים, תולעים מטוגנות, צרצרים, מקקים, מרבי רגליים סוסני ים - ובכלל נראה שאין חיה על פני כדור הארץ שהסינים לא מצאו דרך להכין ולאכול.

 

לשמחתי לא ראיתי כלבים וחתולים בשוק הזה. במחשבה ראשונה קשה להבין למה. למה הם צריכים לאכול כל דבר שזז, בלי סינון ובלי מחשבה על הטעם, או אסתטיקה. מצד שני ברור שהאסתטיקה שלנו ושלהם היא תלוית תרבות ולכן בלתי ניתנת לגישור או השוואה. אבל כן יש הסבר היסטורי מעניין. מאות שנים של רעב, אוכלוסייה גדולה בצורה יוצאת דופן - כל אלו מובילים  למצב הישרדותי. לא תצליחו לאכול מקקים? תמותו מרעב.

 

בעבר לא כל משפחה יכלה ליהנות מצלחת אורז ביום. כדי לשרוד היה צריך ללמוד לאכול הכל. אין בסביבה חיות לציד? ייאכלו תולעי משי. וכן הלאה. כיום כבר אין רעב בסין. השלטון דואג לכך בין השאר בהגבלת הילודה וגם בחלוקת משאבים לאזורים כפריים ונידחים. אבל המסורת בת מאות השנים שרדה. וגם כשלא צריך לאכול נחשים על שיפוד, בשביל הסינים מדובר בחוויית אכילה מהנה.

 

אני דרך אגב, ניסיתי לתת ביס לנחש על השיפוד. הוא היה קשה וסחוסי, דוחה ולא טעים. מזל שלפחות אצלנו היהודים כשהיה רעב נולד הצ'ולנט שהוכן מהשאריות או הג'חנון ולא היתה יצירתיות קולנרית כמו אצל הסינים. מזל.

 

חצי שנה - 20 קילו. טור אישי:

חוויות קולינריות באילת

אפטיות כחול לבן

בדרך לתערוכת היין

דיווח מתערוכת היין

הולך נגד הרוח

טייס ליום אחד

אתם שאלתם - ניב גלבוע עונה

 

 

>> רוצים לעודד את ניב גלבוע? הכנסו לפייסבוק שלו

>> צפו בפרק הראשון: ניב גלבוע עולה על המשקל ופוצח בדיאטה

>> צפו בפרק השני: אופטימיות זהירה

>> צפו בפרק השלישי: נא להדק חגורות • ניב גלבוע יורד בגדול

 

 
עוד כתבות במדור חצי שנה - 20 קילו
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.