מתכון לקיש סלק וגבינת עיזים

 
קיש סלקים צלויים
קיש סלקים צלויים צילום: עידן אדלר רייס
 
עודכן 08:47 21/05/2012

עידן אדלר-רייס גדלה בבית שבו שני ההורים צמחוניים, מה שהפך את הקיש לכוכב של הארוחה, לצד סלט ירקות. והפעם: קלתית אפויה פוגשת סלקים מתקתקים, בצל מקורמל וגבינת עיזים שנמסה על הכל

 
 
 
 
 

אני ממש אוהבת להכין קישים. יש לי מיליון תבניות ייעודיות בגדלים שונים, ואני אוהבת לגוון עם ירקות בכל מיני צבעים, סוגים שונים של גבינות, ועם בצק פריך בטעמים (לדוגמה לתבל בפלפל שחור, טימין, אורגנו, צ'ילי, או בקישים מתוקים עם שקדים או מחית נוגט שנקראת פרלינה בשפת הקונדיטורים).

 

מאחר ושני הורי צמחוניים, הורגלתי מילדות לארוחות צמחוניות ביום שישי בערב. כתוצאה מכך באופן טבעי חלק מהמסורת נשמרה, וגם בביתנו הפרטי, כאנשים בוגרים, היו תקופות שבימי שישי אכלנו באופן קבוע קיש ירקות כלשהו לצד סלטים ומרקים.

 

קיש הוא שילוב מנצח מבחינתי של מאפה, ירקות וגבינות. בצק שמתמוסס בפה וגבינות המתאימות לירקות (באופן עקרוני גבינת עיזים בגליל משתלבת נהדר עם המון ירקות). מבחינת הרויאל אני מקפידה להשתמש בחלב עיזים עם ביצים, תבלינים וטימין.

 

בקיש הסלקים הצלויים שהכנתי הפעם, לא השתמשתי ברויאל כלל. זו למעשה גרסה שונה מעט לקיש - קלתיות אישיות ממולאות בסלקים צלויים, בצל מקורמל וגבינת עיזים שנמסה בעדינות על הכל. התוצאה היתה ממכרת. אני חושבת ששילוב של סלקים וגבינת עיזים הוא זיווג משמים. הטעם המתקתק של הסלק הצלוי שמקבל מעט קרנצ'יות מהצלייה, משתלב בהרמוניה נפלאה עם גבינת עיזים רכה ונימוחה בפה.

 

 
שילוב צבעים יפהפה
שילוב צבעים יפהפה צילום : עידן אדלר רייס
 

בגרסה הזו, במקום להגיש את הזוג המלכותי כסלט, הוא מוגש בקלתיות אישיות וכל אחד מחזיק את הקלתית שלו ואוכל בידיים בתאווה רבה (אפשר גם עם מזלג, לא להלחץ, הקיש מתאים גם לארוחה תרבותית).

 

הכנתי את הקיש במספר אופנים. פעם אחת השתמשתי בסלקים צבעוניים נהדרים שניתן להשיג בשוק האיכרים בנמל תל אביב. הסלקים הצבעוניים מגיעים בסגול, צהוב ולבן, כאשר הצהובים והלבנים מתקתקים ומעט עדינים יותר מהסלק הסגול המוכר. בפעם אחרת שהכנתי את הקיש הזה השתמשתי בסלק סגול רגיל והתוצאה היתה ממכרת לא פחות.

 

הטריק הוא להכין בנפרד את הקלתית, את הסלקים הצלויים ואת הבצל המקורמל, ולבסוף, ממש לפני ההגשה, להרכיב את הכל יחד. זה טעים, חגיגי ומרשים - ממש תענוג לעיניים ולפה. הקיש הזה אלגנטי ועדין, והגשתו יפה ונעימה לעין ולפה. הוא בהחלט מיוחד מאחר ואין בו רויאל בכלל אלא מדובר בסלסילות אכילות מלאות בכל טוב שעושות חשק לעוד.

 

קיש סלקים צלויים

6 קישים אישיים בתבניות אישיות בקוטר 10 ס"מ

 

מצרכים לבצק פריך:

כוס וחצי קמח רגיל מנופה

120 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות קטנות

ביצה

קורט מלח

גיוונים לבצק: מעט פלפל שחור גרוס או חצי כפית אורגנו

 

לבצל המקורמל:

2 בצלים סגולים קצוצים

כף סילאן או דבש

כפית חומץ בלסמי

עלים מ-4 ענפי טימין טרי

מלח ופלפל שחור גרוס

מעט שמן זית

גליל אחד של גבינת עיזים 16% או 22% שומן

 

לסלק צלוי:

4 סלקים בינוניים (סגולים קלאסיים או צבעוניים)

עלים מ-4 ענפי טימין טרי

עלים מ-4 ענפי אורגנו טרי או חצי כפית אורגנו יבש

מעט שמן זית

מלח ופלפל שחור גרוס

 

 
מקרמלים בצל, מקלפים סלקים
מקרמלים בצל, מקלפים סלקים צילום : עידן אדלר רייס
 

אופן הכנה:

  • מכינים בצק פריך: מכניסים את כל חומרי הבצק לקערה ולשים בידיים עד לקבלת בצק פריך. יש להיזהר מלישת יתר שתהפוך את הבצק לקשה במקום פריך.
  • משמנים תבניות פאי במעט ספריי שמן.
  • מחלקים את הבצק ל-6 כדורים. כל כדור משטחים בידיים בתבנית עד שהוא מכסה גם את דפנות התבנית.
  • מכניסים את התבניות עם הבצק ל-10 דקות להקפאה.
  • מחממים תנור ל-180 מעלות.
  • בצל מקורמל: מחממים במחבת מעט שמן זית. מוסיפים פנימה בצל ומערבבים.
  • מוסיפים טימין, מלח ופלפל ומערבבים. מוסיפים חומץ בלסמי וסילאן ומערבבים עד להשחמה טובה של הבצל. מסירים מהאש ומניחים בצד.
  • מכניסים את תבניות הקיש לתנור למשך כ-7 דקות עד שהבצק מקבל גוון בהיר (הבצק צריך להיות מוכן ולא להזהיב). מוציאים את הקלתיות המוכנות מהתנור ומניחים בצד.
  • מחממים תנור ל-200 מעלות.
  • מקלפים את הסלקים ופורסים לפרוסות בעובי של כחצי ס"מ.
  • מסדרים את הסלקים בתבנית גדולה מרופדת בנייר אפייה ומעליהם בוזקים מלח, פלפל, טימין, אורגנו ושמן זית.
  • מכניסים לתנור למשך כ-20 דקות עד שהסלקים מתרככים וצלויים היטב. כדאי לבדוק עם מזלג שהסלקים התרככו ואפילו לטעום אחד. מוציאים מהתנור ומצננים מעט.
  • מוציאים את גבינת העיזים מהמקרר ופורסים לעיגולים.
  • מרכיבים את הקיש: מניחים בתחתית הקלתית בצל מקורמל ומעליו מסדרים במניפה גבינת עיזים וסלק. אפשרות נוספת היא לסדר בשכבות: מניחים בצל מקורמל, מעליו גבינת עיזים ומעל מניפת סלקים.
  • לפני ההגשה מכניסים את הקיש ל-3-5 דקות לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות על מנת שהגבינה תתרכך והקיש יתחמם.

 

גיוונים והערות:

  • אפשר לקשט במעט גבינת עיזים מגוררת, עלי פטרוזיליה או עלי בקצ'וי.
  • ניתן להכין קלתית וסלק צלוי כיומיים מראש ולשמור במקרר. לפני ההגשה מכינים בצל מקורמל ומרכיבים את הקיש.
  • ניתן להכין קלתית בלבד מראש ולהקפיא לכשבועיים. כשרוצים להשתמש מוציאים מההקפאה ומפשירים בצד (שעתיים מחוץ למקרר והקלתית מוכנה לשימוש).
  • הגרסה הבריאה: אפשר להחליף את גבינת העיזים בבולגרית 5% מפוררת.
  • ניתן להניח בתחתית מתחת לבצל המקורמל כפית פסטו.

 

 
תודו שעושה לכם חשק
תודו שעושה לכם חשק צילום : עידן אדלר רייס
 
 
 
עוד כתבות במדור אדונית התבלינים
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.