זכרונות מתוקים מדבלין ומתכון לפאי רועים

 
תוצאה משמחת במיוחד
תוצאה משמחת במיוחד צילום: עידן אדלר-רייס
 

עידן אדלר-רייס נזכרת ביום ההוא בדבלין, זה שגרם לה לחייך ולהתאהב ברגעים הקטנים של החיים. וגם: מתכון לפאי רועים שמשלב שכבת פירה עם בשר. ויש גם אופציה לפרווה

 
 
 
 
 

לדבלין הגעתי בקיץ. שלנו (זה גם הקיץ שלהם אבל אין שקר גדול מזה, קר שם פחד). ביליתי שם יום לבדי, ונהניתי מכל רגע. מי שעוקב, אולי זוכר, שבקיץ הגשמתי לי חלום ונסעתי לסדנת צילום מזון בצפון אירלנד, עליה ברברתי כאן וכאן, אולם לפני הסדנה, זכיתי לטייל בגפי בדבלין המקסימה.

 

יש משהו כל כך מיוחד ומסקרן בלטייל לבד, זה לא קורה אף פעם כשמטיילים בקבוצה או בזוג, היכולת להתבונן בכל דבר מסביב, ולקלוט דרך כל החושים, את נשמת המקום, בכל נשימה נספגת אוירה דרך כל נים ונים בגוף.  כשמטיילים לבד ואין מי לדבר, לקשקש או לחלוק חוויות כל החושים פשוט מתגייסים לקליטה. בלי טלפון, בלי אינטרנט בוריד. רק אני והמקום.

 

אני מנסה לאמץ את זה גם בארץ. ללכת ברחוב כתיירת בוחנת ולספוג את היום, כאילו לא מדובר בסתם יום חולין וכאילו אני לא בדרך לעבודה. זה כך כך מסקרן, משחרר ועבורי אין יותר חופש מזה. להתפעל ממה שקורה מסביב כאילו זו פעם ראשונה. ובמקרה שלי בדבלין, זו אכן היתה. פעם ראשונה וקצרה, אבל קסומה, מעניינת ומכשפת. שוטטות בלי סיבה שהותירה אותי מאושרת. לא ראיתי מוזיאונים, לא ביקרתי ב"אתרי חובה". שוטטתי ברגל, הולכת לי לאיבוד עם מפה. קונה לי איזה ג'בטה אצל איטלקי שמדריך אותי חזרה למלון, מחייכת לעולם.

 

 
"יש משהו כל כך מיוחד ומסקרן בלטייל לבד"
"יש משהו כל כך מיוחד ומסקרן בלטייל לבד" צילום : עידן אדלר-רייס
 

באחד השיטוטים התיישבתי בבית קפה חמוד, במרכז טמפל בר, והוקסמתי מצילומי פורטרטים של אנשים מכל העולם שצולמו ב-30 השנים האחרונות על ידי צלם, בעל יד אחת, שבמקרה היה שם. לא רק שהוא נתן לי הדרכה קצרה על המצלמה, אלא שגיליתי שאת מסעו הצילומי הוא התחיל בישראל בשנת 1978, הוא התאהב בירושלים, וחזר ארצה כמה פעמים. נדהמתי לגלות שהוא היה כמה חודשים קודם בקוסקו שבפרו בדיוק באותם שלושה ימים שאני הייתי שם. צירוף מקרים מעניין, שגרם לי לחיוך ענק בלב.

 

 
"בכל נשימה נספגת אוירה דרך כל נים ונים בגוף"
"בכל נשימה נספגת אוירה דרך כל נים ונים בגוף" צילום : עידן אדלר-רייס
 

כמה הזדמנויות גלומות בעולם הזה. אני מרגישה שאני מאוהבת במקומות שלא ראיתי ומצפה בכיליון עיניים למקומות שעדיין לא הייתי בהם . ומוסר השכל אנקדוטי - לא כל האירים שונאים אותנו.

 

כשחזרתי ארצה, נזכרתי שלא אכלתי בכלל פאי רועים אירי מסורתי. כדי לתקן את העוולה, ביקשתי מתכון לאחד כזה מקורי קאדן, השפית בבית הספר לבישול שאירח אותנו במהלך הסדנא בצפון אירלנד. קיבלתי מתכון נהדר, שעשיתי עליו מעט תיקונים (ספוילר: אני לא אוכלת בטן חזיר! אז המתכון עבר שיפוצים בתחום הבשר), ובסופו של דבר התקבלה תוצאה משמחת במיוחד. באותו ערב, היו לי אורחים שומרי כשרות ולכן המרתי את מצרכי הפירה למצרכים פרווה, ויצא מעולה. בכל מקרה, גם הגרסה החלבית מוגשת לכם כאן בהנאה.

 

  • מומלץ להכין בתבנית קרמיקה גבוהה בקוטר של 26 לפחות, או תבנית פאי גבוהה בקוטר 28.
 
 

מתכון לפאי רועים

סוג מתכון: בשרי | זמן הכנה כולל: שעה וחצי | כמות מנות: 6 מנות | רמת קושי: בינוני

 

לשכבת בשר:


4 כפות שמן זית


1 בצל גדול קצוץ


1 בצל ירוק קצוץ


1 שן שום קלופה וקצוצה


2 גזרים שטופים קלופים וקצוצים לקוביות קטנות


1 עלה סלרי חתוך לרצועות דקות


1 עלה דפנה


עלים מ-3 ענפי טימין


2 כפות פטרוזיליה טרייה קצוצה


600 גרם בקר טחון/טלה טחון


1 כף קמח


4 כפות קטשופ


2 כפות רוטב ווסטרשייר


מלח, פלפל שחור גרוס


 

לפירה:


4 תפוחי אדמה קלופים


50 גרם חמאה או 4 כפות שמן זית (לגרסה פרווה)


150 מ"ל חלב או ציר עוף (לגרסה פרווה)


1/2 כפית אגוז מוסקט


 

 

אופן הכנה:

  • מחממים שמן במחבת גדולה. מטגנים בצל ובצל ירוק עד להזהבה. מוסיפים שום ומערבבים 1-2 דקות.
  • מוסיפים סלרי, גזר, עלה דפנה ומערבבים 1-2 דקות. מעבירים לקערה גדולה ומניחים בצד.
  • מוספים מעט שמן למחבת, מטגנים את הבשר הטחון עם טימין, כמה דקות עד שהוא משנה צבעו. מוסיפים מלח, פלפל שחור וקמח ומערבבים. מוסיפים רוטב ווסטרשייר וקטשופ ומערבבים יחד מספר דקות. 
  • מוסיפים את הירקות לבשר, מנמיכים את האש, ומבשלים כ-15 דקות תוך ערבוב מידי פעם.
  • בינתיים מכינים את הפירה: קולפים תפוחי אדמה, חותכים לריבועים, מכניסים לסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים את תפוחי האדמה עד לריכוך בסיר מלא מים כ-15 דקות.
  • כשתפוחי האדמה רכים, מועכים אותם במזלג, מוסיפים חלב או ציר וחמאה או שמן ואגוז מוסקט. מערבבים היטב. מתבלים היטב במלח ופלפל שחור.
  • מרכיבים את הפאי: מסדרים את שכבת הבשר בתבנית פאי. מעליה מורחים את הפירה.
  • מכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות למשך כ-30 דקות עד שתפוחי האדמה מקבלים שכבת קרסט מסביב והרוטב מבעבע מבין תפוחי האדמה.
  • מחלקים לצלחות ואוכלים חם ומיד.

 

 
חיוך ענק בלב
חיוך ענק בלב צילום : עידן אדלר-רייס
 
 
עוד כתבות במדור אדונית התבלינים
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.