מתחזקים • סקירת יינות בסגנון פורט לפורים

 
משמאל: כרמל וינטג', פורט אספרנזה של יקב טוליפ, קדיתא של יקב ססלוב ו-ויתקין NV
משמאל: כרמל וינטג', פורט אספרנזה של יקב טוליפ, קדיתא של יקב ססלוב ו-ויתקין NV צילום: שיר אדיבי, רן בירן, איל קרן, יח"צ
 
עודכן 12:55 17/02/2013
עז תלם

חג פורים מצווה עלינו לשתות עדלאידע. אם כבר לשתות אז יינות מחוזקים - כמו יין רגיל, רק עשיר, מתוק ומשמח יותר. עֹז תלם מציג שישה יינות מקומיים ועוד שניים מחו"ל

 
 
 
 
 

חג פורים הולך ומתקרב אלינו בצעדי ענק, ואת סקירת היינות החודשית בחרתי להקדיש ליינות הכי משמחים: יינות מחוזקים. יינות אלו קיבלו את שמם מכיוון שהם מקבלים 'חיזוק' של אלכוהול חצי דרך לתוך התסיסה, כך שהיין שומר על המתיקות המקורית של הענבים. בהמשך הם עוברים ליישון ארוך יותר או פחות בחביות, והתוצאה היא יינות סמיכים, עשירים מאוד בטעמים ובעיקר נגישים, גם אם אתם לא חובבים גדולים של יין אדום בגירסאותיו היבשות.

 

>> עוד על פורטים ויינות מחוזקים

 

Carmel Vintage 2007, יקבי כרמל

מה הסיפור שלו: יין אדום מחוזק ייחודי ומתוק בסגנון יינות הווינטג' פורט המיוצרים בעמק הד'ואורו בפורטוגל. יינות הווינטג' אינם מיוצרים בכל שנת בציר והם בעלי פוטנציאל יישון ארוך מאוד בבקבוק. היין מיוצר מענבי פטיט סירה מאזור הרי יהודה. במהלך התסיסה האלכוהולית הוסף כוהל ענבים למיכל ולאחר יממה נסחטו הענבים והיין הועבר ליישון של 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. בוקבק ללא תהליכי הצללה או סינון ועל כן עשוי לפתח משקע טבעי במהלך התיישנותו בבקבוק.

כמה אלכוהול: 18.5%

כשטועמים: ניחוחות עמוקים של פרי סגול וקקאו שפוגשים מתיקות סמיכה ועשירה ואלכוהול מורגש אך משמח.

יתאים למאכלים כמו: פונדנט שוקולד או כקינוח בפני עצמו בסיום הארוחה

מחיר: 140 ש"ח

 

2005 Port Esperanza, יקב טוליפ

מה הסיפור שלו: המילה "אספרנזה" פירושה תקווה בספרדית, כשמו של "כפר תקווה" בו ממוקם ופועל יקב טוליפ. היין הופק מענבי קברנה סוביניון בשלים מאוד, על מנת לקבל מתיקות טבעית גבוהה. במהלך התסיסה הוסף כהל ענבים איכותי לשימור היין. היין עבר התיישנות במשך 4 שנים בחביות עץ אלון צרפתיות בנפח 350 ליטר, אשר יובאו במיוחד מחברת "Remy Martin", יצרנית הקוניאק המובילה. בחביות אלה יושן במשך 12 שנה קוניאק XO, שהעניק לפורט ארומות וטעמים נפלאים של קוניאק משובח. החביות היו חשופות לשמש בחודשי הקיץ ומוגנות מהגשם בחודשי החורף.

כמה אלכוהול: 18%

כשטועמים: עושר של ריחות של שזיפים שחורים, אוכמניות ושוקולד מריר. בפה היין מרגיש מעודן ועגול.

יתאים למאכלים כמו: קומפוט פירות בשלים בניחוח וניל או פאי פקאן עשיר.

מחיר: 115 ש"ח.

 

קדיתא NV, יקב ססלוב

מה הסיפור שלו: הייננית רוני ססלוב קיבלה במתנה מאביה, ברי, היינן הראשי של היקב, דונם מהכרם האורגני בקדיתא שבגליל, לעשות בו כרצונה. היין שבחרה להפיק מענבי קברנה הסוביניון היה יין קינוח עשיר, מרוכז ומתקתק. ייצור היין נעשה בדומה לייצור רוב היינות קינוח בעולם: הפסקת התסיסה על ידי חיזוק באלכוהול על מנת לשמור על המתיקות הטבעית של הענבים ואחרי יישון של חמש שנים (!) בחביות עץ אלון לקבלת יין בעל אופי פירותי וייחודי.

כמה אלכוהול: 17%

כשטועמים: ריחות עשירים מאוד של קקאו איכותי, פטל בשל ותמרים. בפה חלקלק, סמיך ובעיקר טעים, עם סיומת ארוכה ונעימה.

יתאים למאכלים כמו: לא צריך שום דבר. לשתות ולהתפנק.

מחיר: 99 ש"ח לבקבוק של 500 מ"ל.

 

ויתקין מחוזק NV, יקב ויתקין

מה הסיפור שלו: יין זה מורכב מ-6 שנות בציר, כאשר בכל שנה מכינים ביקב חבית או שתי חביות מענבים שנבצרו מאוחר, כאשר רמות הסוכר שלהם גבוהות במיוחד. בזמן התסיסה האלכוהולית הוסף ליין אלכוהול ענבים איכותי על הקליפות במטרה לעצור את תסיסת השמרים, לשמר רמת סוכר גבוהה ולהעלות את אחוז האלכוהול ביין. לאחר הסחיטה הועבר היין לחביות עץ אלון להמשך יישון של בין שנה עד שש שנים, בסופן עורבבו שנות הבציר השונות על מנת ליצור מורכבות בין הפירותיות הרעננה של היין הצעיר ביותר עם הטעמים המפותחים של היין הבוגר ביותר. 

כמה אלכוהול: 18%

כשטועמים: ריחות עמוקים ונעימים של פירות בשלים ומעט עשן. הגוף שלו מעט קל יותר מיינות מחוזקים אחרים ובטעימתו, מלבד מתיקות, מורגשת חמיצות עדינה ונעימה וסיומת דומה לזו של אכילת קקאו 80%.

יתאים למאכלים כמו: שידוך אידיאלי לטארט שוקולד.

מחיר: 140 ש"ח.

 

 
מימין: פורט אדום יקב אדיר, פורט מיוחד לשוקולד, כינור של יקב טפרברג ושרי קרים קנסטה
מימין: פורט אדום יקב אדיר, פורט מיוחד לשוקולד, כינור של יקב טפרברג ושרי קרים קנסטה צילום : שיר אדיבי, יח"צ
 

פורט אדום כרם בן זמרה 2009, יקב אדיר

מה הסיפור שלו: יין קינוח מחוזק המורכב מ -50% קברנה סוביניון ו 50% שיראז מ4 חלקות שונות בכרם בן זמרה הגלילי. הענבים נבצרו בבציר מאוחר ובהגעתם ליקב האשכולות נבררו בקפידה, ולאחר מכן הופרדו הגרגירים מהשידרות, והמשיכו לתסיסה חמה ומהירה (למיצוי מלא של הפרי) שהופסקה על ידי אלכוהול איכותי כמקובל לייצור יינות מסוג זה. לפי היקב, היין יושן 925 יום בדיוק בחביות עץ אלון, הנמצאות מחוץ ליקב ומושפעות מהפרשי הטמפרטורות בין יום ללילה ועונות השנה. 

כמה אלכוהול: 18.5%

כשטועמים: ריחות פירותיים ומפתים של פירות יער בשלים ושזיפים. בטעימה נחשפים לוניל, סילאן וקצת קפה אפילו.

יתאים למאכלים כמו: יהיה מוצלח במיוחד ביחד עם פונדו שוקולד ותותים או גבינות מיושנות. 

מחיר: 100 ש"ח.

 

כינור 2010, יקב טפרברג

מה הסיפור שלו: יין הכינור שייך לסדרת כלי נגינה מקראיים של יקב טפרברג, אשר מציגה יינות מתוקים ומחוזקים באיכות גבוהה. היין הופק מ-60% ענבי מרלו והשאר קברנה סוביניון מחלקות בוגרות באזור השומרון. הענבים הותססו בנפרד תסיסה מבוקרת בטמפרטורה של 27 מעלות, ולאחר שהגיעו לרמת הסוכר הרצויה הוסף להם כהל ענבים אשר הפסיק את התסיסה ושימר את המתיקות הטבעית של הפרי. לאחר מכן עורבבו היינות השונים והועברו ליישון של 12 חודשים בחביות צרפתיות ישנות.

כמה אלכוהול: 14.5%

כשטועמים: עשיר ונעים לשתיים, עם ריחות וטעמים של שזיפים ותמרים מלווים בסיומת ארוכה ונעימה.

יתאים למאכלים כמו: אפוגאטו, טארט פריך של פטל וסורבה פירות יער. 

מחיר: 50 ש"ח.

 

 
חביות הפורט של יקב אדיר. עונות השנה משפיעות על טעם היין
חביות הפורט של יקב אדיר. עונות השנה משפיעות על טעם היין צילום : אבי רוזנברג
 

קנסטה קרים שרי, ויליאמס אנד האמברט, חרז, ספרד

מה הסיפור שלו: יין מחוזק ספרדי המגיע מאזור חרז הנודע. היין מופק מענבי פלומינו ופדרו חימנז, אשר מותססים בצורה מבוקרת ומחוזקים על כהל ענבים איכותי. הוא מטופל בשיטת הסולרה בה מעורבבים יינות מבצירים שונים כדי ליצור טעם משובח יותר. אופיו המיוחד נובע מחימצון מבוקר שלו במהלך תקופת השבחה בת כשש שנים בחביות אמריקניות שניפחן 500 ליטר. צבעו של היין מהגוני כהה.

כמה אלכוהול: 19.5%

כשטועמים: אפוף אלכוהול אך עם זאת קל וחלקלק. טעמים וריחות של משמשים בשלים, אגוזים וצימוקים משתלבים יחד לחוויה טעימה.

יתאים למאכלים כמו: זביון, פבלובה פירות יער.

מחיר: 66 ש"ח.

 

פורט נירוואנה, דאו'ז פורט, עמק הדורו, פורטוגל

מה הסיפור שלו: יין מחוזק ממולדת הפורטים אשר יוצר בתהליך ובסלקציה מיוחדת במיוחד עבור התאמה לשוקולד. היקב הרכיב צוות מיוחד של שפים, סומליירים, ייננים ומדענים אשר באמצעות טעימה עקבית ואינספור בדיקות כימיות הגיעו ליין שמבחינתם הוא ההתאמה (וההטעמה) המושלמת.  

כמה אלכוהול: 20%

כשטועמים: סמיך, ארומתי ומתוק, עם ארומות פרי מורגשות וסיומת ארוכה ונעימה.

יתאים למאכלים כמו: כל מה שקשור לשוקולד, בעיקר בראוניז אגוזיות או שוקולד מריר משובח.

מחיר: 98 ש"ח לבקבוק של 500 מ"ל.

 

לעוד מתכונים וכתבות בעולם היין:

איך לטעום יין?

מה זה בכלל יין?

הקשר בין יין לבריאות

 
עוד כתבות במדור מרתף היין
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.