היום של פטריק הקדוש • מדריך לחגיגות

 
חגיגות סנט פטריק דיי עם גינס ובושמילס
חגיגות סנט פטריק דיי עם גינס ובושמילס צילום: יח"צ
 
עודכן 08:40 17/03/2013
מירה איתן

היום בערב יציינו מאות פאבים ברחבי הארץ את יום פטריק הקדוש (Saint Patrick's Day) בחגיגות מלאות שמחה בסגנון אירי. מירה איתן מסבירה עוד על החג הלאומי של אירלנד וסוקרת שישה משקאות וויסקי חדשים וגם בירות לכבוד המאורע

 
 
 
 
 

האירים גאים מאוד בבירה הכהה שלהם והיא האחת והיחידה הנחשבת בעיניהם. במסע הפרסום שלהם הם אומרים "גינס טובה בשבילך" ומאמינים גם בתכונותיה הבריאותיות, עד כדי כך שבאנגליה, בבתי יולדות, נהוג לתת לכל יולדת כוס גינס ביום כחלק מהתפריט.

 

האירים שותים הרבה מאוד שנים ובכמויות לא מבוטלות את בירת גינס, אך ישנו יום אחד בשנה, בו נצרכת בירה זו בכמויות הגדולות ביותר בכל העולם, והוא ה-17 במרס, כל שנה, בחגו של סנט פטריק. אלפי חוגגים יצבעו בירוק את הפאבים המובילים בדבלין, את שדרות האליזה בפריז, ואת רחוב הירקון בתל אביב (שייסגר לתנועה).

 

בארץ יערכו חגיגות פטריק הקדוש בלמעלה מ-150 פאבים במצפון ועד דרום, ביניהם כל הפאבים האיריים למיניהם, רשת הטמפל בר ואחרים. הפאבים יקושטו בדגלים ירוקים, מוזיקה אירית סוחפת, גמדים, שדונים ירוקים, מתנות לבליינים והרבה ויסקי ובירה איריים במחירים מיוחדים. סיבה טובה למסיבה!

 

בירה במקום נחשים

פטריק הנער הובא מאנגליה לאירלנד בשנת 405, בהיותו בן 16. שש שנים היה פטריק רועה צאן עד שברח מאדוניו כדי לשים לו למטרה להפיץ את הנצרות באירלנד. לימים הפך להגמון, ונסע לאורכה ולרוחבה של אירלנד, פתח יותר מ-300 כנסיות באמצעותן העביר כ-120 אלף איש לנצרות.

 

מסופר כי את הנצרות הביא בעזרת נס, כאשר שכנע את כל נחשי אירלנד לזחול לים שבו טבעו כולם. אגב, עד היום לא ניתן למצוא נחשים באירלנד. את תורתו הסביר באמצעות התלתן בעל שלושת העלים, שהפך לסמלו של החג. סמל התלתן מצויר בכל מזיגה, על ידי הברמנים בבריטניה ובמקומות רבים אחרים, על עיטור הקצף הסמיך של בירת גינס.

 

האגדה על סנט פטריק קושרת אליה את בירה 'גינס', שהיא הבירה הלאומית של אירלנד, ובכל שנה חוגגים כל האירים את יום סנט פטריק בלבוש ירוק וענידת התלתן הירוק על דש הבגד, תוך כדי שתיית הבירה בפאבים, מנהג שהפך לנפוץ בעולם כולו. החוגגים באירלנד מברכים זה את זה, רוקדים כל הלילה לצלילי מוסיקה אירית וגומעים כמויות גדולות של הבירה האהובה עליהם.

 

 
האירים שותים וחוגגים
האירים שותים וחוגגים צילום : רויטרס
 

רגע לפני פסח

רגע לפני פסח אפשר לחגוג משמעותית עם בירה או ויסקי. הבירה היא מוצר היסטורי שכנראה התגלה בטעות כמו רבים מהמשקאות האלכוהוליים. סיפורים רבים נשמעים מאחורי המשקאות השונים וחלקם אפילו נכונים.

 

תהליכי ייצור לחם ובירה דומים ביותר. שניהם מכילים גרעיני דגן, מים ושמרים, שניהם משביעים וגורמים להרגשה טובה, ולכן טוענים מדענים רבים כי בימי קדם הייתה הבירה מוצר מזון חשוב. הבירה ששתו אבות אבותינו, הבבלים, המצרים הקדמונים, היוונים ואף הרומאים לא דמתה בטעמה לבירה של היום - וכנראה לא הייתה טעימה במיוחד בבסיסה. לכן הוסיפו לה מיצי תמרים, דבש וממתיקים אחרים מסוג זה. אגב, זה קרה גם בעולם היין.

 

בבירה המקובלת היום שולט טעמו של צמח הכשות המריר, שהפך למרכיב עיקרי וחשוב בתהליך ייצור הבירה. בנוסף לטעם המריר והמרווה שהכשות מקנה לבירה, יש לו גם תכונות של שימור והארכת חיי המוצר.

 

איך אתם אוהבים אותה, כהה או בהירה?

כשעברה הבירה מתהליך ייצור ביתי לתהליך תעשייתי, ייצרו אותה במיוחד אופים ונזירים, וייעדו אותה בעיקר לנבחרי הציבור ולשלטונות שהעדיפו לשמור אותה לעצמם. תהליך הרפורמציה והיחלשות הכנסייה הקתולית באירופה אפשר לאנשי עסקים חדשים להיכנס לתחום ייצור הבירה.

 

בתחילה נצרכה רק בירת האייל הכבדה והשחורה, כדוגמת גינס האירית. אחר כך פותחה בירת הלאגר הקלה והבהירה ששיטת התסיסה שלה שונה. רק במאה ה-19, עם פיתוחם של אמצעי קירור תעשייתיים, התאפשר ייצור הבירה מסוג לאגר באופן נרחב.

 

בתהליך הפיתוח של הבירה החדשה השתתף גם המדען לואי פסטר, שחקר את תרביות השמרים ואת תהליך התסיסה. פסטור הבירה אפשר הפצתה בקלות למקומות רבים בעולם. המקום שממנו יצאה הבירה החדשה לכבוש את העולם הייתה העיירה פילזן שבצ'כוסלובקיה בשנת 1842. אולם היו גם שהתנגדו וסירבו לשנות את השיטות הישנות והטובות, כמו מבשלות השיכר הבריטיות והבלגיות שהמשיכו לייצר בירה שבה השמרים צפים על פני הנוזל התוסס, בירת האייל הכהה.

 
מגוון בירות או'הראס
מגוון בירות או'הראס צילום : יח"צ
 

גינס, מרפיס, או'הראס - הסדר לא משנה

סודה של בירה גינס, אותה צורכים האירים כל השנה ובצורה מוגברת בחגיגות הקדוש שלהם, הוא בהקפדה על נוסחה ייחודית כבר 241 שנים, ושמירה רציפה על בירה איכותית כהה ומלאת טעם.

 

את גינס מכינים משעורה קלויה, מים זכים מהרי וויקלו שבאירלנד, שמרים ופרחי כשות, שמעניקים לבירה את הטעם והמרירות האופייניים לה. הסוד של כתר הקצף הסמיך והלבן הוא תערובת של גז דו תחמוצת הפחמן וחנקן. סוד התערובת הזה התגלה על ידי ארתור גינס וזהו המתכון לפיו מכינים את הבירה גם היום.

 

בירה אירית ידועה נוספת, שגם אתה חוגגים ביום פטריק הקדוש, הינה בירת מרפי'ס האירית הכהה. מרפי'ס היא החברה השנייה בגודלה בתחומה באירלנד. יש לה טעם עדין יותר מאשר לגינס ועם זאת היא עדיין מרה במידה הנכונה ועשירה בעומק שלה.

 

ועוד אירית אחת מצוינת המגיעה אלינו בשנים האחרונות היא או'הראס. המותג או'הראס מציע מספר סוגי בירה, אייריש סטאוט, לין פוליין, אייריש פייל אייל בהירה ואחת מיוחדת בחבית שהגיעה במיוחד לקראת חגיגות סנט פטריק, או'הראס וינטר סואר - אייל ענברית חורפית, מתובלת בעדינות בקינמון וקליפת תפוז ונגיעות של קוקוס וקרמל.

 

חגיגה של וויסקי אירי

אבל לא רק עם בירה נחגג חג אירי זה, אלא גם עם ויסקי אירי. בארץ אפשר למצוא מספר מותגים לא מבוטל שיחגגו את סנט פטריק באירועים מיוחדים ומשקאות בהוצאה מיוחדת:

 

בושמילס Bushmills))

מותג הוויסקי האירי בושמילס בשיתוף מותג הבירה גינס יוצאים בפעילות ייחודית: בערב החג בלמעלה מ-150 פאבים וברים ברחבי הארץ נערכות מסיבות עם מוסיקה אירית המנוגנת על ידי להקות מובילות בתחום, צוותי דיילות של בושמילס וגינס עם שדונים מקסימים ושובבים יסתובבו בין הפאבים, יאפרו את החוגגים בצבעי אירלנד ובסמליה הלאומיים (תלתן ונבל) ויחלקו מתנות. מחיר בושמילס רגיל - 149 שקלים, בלאק בוש - 199 שקלים, בושמילס מאלט - 399 שקלים.

 
 
וויסקי ג'יימסון בעיצוב חדש
וויסקי ג'יימסון בעיצוב חדש צילום: יח"צ

ג'יימסון (Jameson)

לרגל יום סנט פטריק עיצב אמן הזכוכית דייוויד סמית' מהדורה מיוחדת של בקבוק ג'יימסון. עיצובו המעודכן של הבקבוק שואב את השראתו מחריטות הזכוכית המורכבות ועיטורי הזהב המזוהים עם עיצובם של הפאבים הנפלאים של דבלין, בהם נהנים מג'יימסון מזה דורות.

 

עיצובו של סמית' מזכיר את המראה הקלאסית שמוצבת מאחורי הבר, וטומן בחובו קריאה לאנשים "לאמץ אל קרבם את הרוח האירית" כחלק מחגיגות חודש מרס. הבקבוק יועמד לרכישה ב-24 שווקים ברחבי העולם החל ממרס 2013. מחיר ג'יימיסון - 120 שקלים, מחיר בקבוק של ליטר - 140 שקלים.

 

טירקונל סינגל מאלט (Tyrconnel)

סינגל מאלט חלק, אלגנטי ורך, נטול כבול, בעל בשומת מאלטית רעננה וסיומת יבשה לטעם מתקתק מעט. נחשב למשובח ביותר בקטגוריית סינגל מאלט אירי מאז 1762.טירקונל הוא שמו של סוס מרוצים שניצח מול יחס של 1:100. מחיר - 299 שקלים.

 
וויסקי קילבייגן
וויסקי קילבייגן צילום: יח"צ

וויסקי קילבייגן (kilbeggan)

אחד ממותגי הוויסקי האירי הבודדים המזוקק פעמיים, מה שמעניק לו את התכונות המסורתיות של אופי נועז, גוף מלא וטעם עשיר. הוא עוטף את החך בטעמי טופי, צימוקים וקרמל עם רמיזות פלפלת המלווים בסיומת קרמית של עץ ווניל קלוי. מחיר - 110 שקלים. תמורה טובה למחיר.

 

קונמרה (Connemara)

סינגל מאלט כבולי, על שם חבל הארץ הפסטורלי שבמערב אירלנד, משם הוא מגיע. משיב את מסורת עשיית הוויסקי האירי הנושן ומשלב עישון עדין מייבוש הלתת בכבול עם טעמים פירותיים ורמיזות וניל מתקתקים ונגיעה של חביות הבורבון האמריקאיות בו יושן. מזוקק פעמיים בדודים קטנים לשם הדגשת אופיו הייחודי. מחיר - 249 שקלים.

 
וויסקי טולמור דיו
וויסקי טולמור דיו צילום: יח"צ

טולמור דיו (Tullamore Dew)

הוויסקי האירי הפופולארי עובר בשנים אלה מספר שינויים. תווית חדשה, בעיצוב נקי ויוקרתי, רכישה בשנת 2010 על ידי ויליאם ברנט ובניו, להם שייכים מותגי הוויסקי הסקוטי גרנט'ס, גלנפידיך ובלוויני.

 

בשנת 2014 ייפתחו שעריה של המזקקה החדשה, בה הושקעו 35 מיליון יורו, כדי שתוכל לענות על הדרישה ההולכת וגוברת של הוויסקי. ויסקי קליל וחלק, שבקצוותיו טעמים וניחוחות עשירים כתוצאה מאחוז המאלט הגבוה במשקה. מחיר של בקבוק ליטר - 164 שקלים.

 

סיבה למסיבה? ברור! לחיי האירים וחגיהם השמחים!!

 

מירה איתן הינה מנהלת התקשורת של יקבי כרמל.

 

לעוד כתבות של מירה איתן:

זני ענבים: קריניאן, פטיט סירה וארגמן

איטליה בבית: מכינים פסטה שלב אחר שלב

זני ענבים: שיראז, גראנש ומורבדר

טיול אוכל ויין בסיציליה

 
עוד כתבות במדור יין ואלכוהול
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.