מהמוסקה לבורקס: 5 מנות חצילים ובשר טחון

 
מוסאקה
מוסאקה צילום: HLPhoto - Fotolia.com
 

שילוב אחד שתמיד מנצח • עֹז תלם עם 5 מנות מעולות המשלבות חצילים ובשר טחון: מרוטב בולונז ובורקס פריך ועד מוקפץ וכמובן חציל ממולא. ויש גם מתכון למוסקה יוונית אמיתית, כמובן

 
 
 
 
 

חצילים ובשר טחון הם שניים מהמרכיבים המאפיינים את המטבח הים תיכוני, אבל גם במקומות אחרים בעולם משלבים ביניהם בהנאה רבה. כשהתלבטנו למי מהם להקדיש את הכתבה השבועית, פשוט שאלנו אתכם בקבוצת הפייסבוק אוכל ורק אוכל, ואתם עזרתם לנו להחליט שהשילוב ביניהם בהחלט ראוי לכתבה משלו.

 

אז הנה 5 מנות מעולות המשלבות חצילים ובשר טחון:

 

(1) מוסקה יוונית עם בשר, חצילים קישואים ותפוחי אדמה 5 מנות

מוסאקה היא אחד מהמאפים הידועים של יוון: שכבות של בשר טחון עם פרוסות חצילים, תפוחי אדמה וקישואים, אפויים ביחד עם עגבניות ומכוסים ברוטב בשמל. כדי להתאים את המנה למטבח הכשר אפשר להכין רוטב פרווה, תוך שימוש בשמן זית להחלפת החמאה וחצי כמות חלב קוקוס וחצי כמות ציר ירקות להחלפת החלב. המתכון הזה וגם הבא מבוססים על מתכונים מהספר Greek Cookery.

 

>> כך תכינו רוטב בשמל

 

כך תעשו: פורסים 1 חציל גדול, 2-3 קישואים ו1/2 ק"ג תפוחי אדמה לפרוסות בעובי 1 ס"מ בערך. משמנים את הפרוסות בשמן זית, מסדרים בתבניות ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות. את תפוחי האדמה אופים 30 דקות ואת הקישואים והחצילים 20 דקות או עד ריכוך (אפשר גם לטגן כל ירק בנפרד). בזמן שהירקות נאפים, מטגנים בסיר רחב עם ¼ כוס שמן זית בצל אחד קצוץ ביחד עם 400 גרם בשר טחון, בערך 10 דקות על להבה גבוהה או עד שהבשר שינה צבעו והבצל התרכך. מוסיפים פנימה 2 עגבניות תמר קצוצות ו-1/4 צרור פטרוזיליה קצוצה, מערבבים היטב, מתבלים במלח ופלפל, מביאים לרתיחה ומבשלים בבעבוע עדין 20 דקות. בתבנית פיירקס גדולה מסדרים שכבה של תפוחי האדמה האפויים, מעליה את הקישואים האפויים, מעליה את הבשר, ומעל הכל את החצילים האפויים. מכסים ברוטב בשמל (אפשר גם בטחינה ביתית - ראו המתכון הבא!) ואופים 45 דקות בתנור שחומם ל-180 מעלות, עד הזהבה. נותנים למאפה להתקרר מעט לפני שמגישים.

 

(2) סירות חצילים אפויות במילוי בשר עם טחינה 8-10 מנות
מנה משמחת של חצילים אפויים במילוי בשר טחון ועגבניות. הגרסה המסורתית של המתכון קוראת לשימוש ברוטב בשמל אבל שימוש בטחינה ביתית גם הופך את המתנה לכשרה וגם להרבה יותר קלה להכנה.

 
חצילים ממולאים (אילוסטרציה)
חצילים ממולאים (אילוסטרציה) צילום: azmansinoby - Fotolia.com

כך תעשו: מחממים תנור ל-180 מעלות. שוטפים היטב 10 חצילים קטנים מאורכים, משמנים אותם במעט שמן זית, מסדרים בתבנית ואופים 20 דקות - עד לריכוך קל. מוציאים מהתבנית ונותנים להם להתקרר. בזמן שהם נאפים, מחממים ¼ כוס שמן זית בשיר רחב. מטגנים בה 2 בצלים קצוצים דק בערך 8 דקות או עד שמתחילים להיראות שקופים. מוסיפים ½ ק"ג בשר טחון ומערבבים עד שהבשר משנה צבעו. מוסיפים 3 עגבניות קצוצות, ¼ צרור פטרוזיליה קצוצה, קורט קינמון ומלח ופלפל לפי הטעם. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים חצי שעה. בזמן זה מכינים את החצילים (אחרי שאלו התקררו מעט): חותכים את החלק עליון של החצילים ומרוקנים את תוכנם, כך שנותרת מעין 'סירה' אותה ניתן למלא (אין לבשר החציל שימוש במתכון זה). מחזירים את החצילים לתבנית וממלאים אותם בתערובת הבשר. בקערה מערבבים 1 כוס טחינה גולמית עם 1 כוס מים קרים ביחד עם מלח ופלפל עד לקבלת מרקם חלק. שמים מעל כל חציל מעט מהטחינה המוכנה ומעבירים לתנור לאפייה נוספת של 30 דקות או עד הזהבה. מגישים מיד.

(3) בורקס בשר וחציל קלוי 10 מנות
שילוב מנצח בין חציל קלוי על אש גלוייה, תערובת בשר בתיבול מזרחי ובצק עלים פריך. אפשר לעצב את הבורקסים לאיזה צורה שאוהבים.

 

כך תעשו: קולים חציל גדול (עדיף בלאדי), על אש גלוייה עד שקליפתו משחירה מכל הכיוונים. מעבירים למסננת, וכשהוא קר קולפים, קוצצים ומעבירים את התוכן לקערה. במחבת רחבה מטגנים 500 גרם בשר טחון ובצל אחד קצוץ ב1/4 כוס שמן זית 15 דקות אגב ערבוב, עד השחמה. מערבבים היטב ומתבלים במלח, פלפל, קורט קינמון וכפית בהרט. מעבירים לקערה עם החציל הקלוי, ומוסיפים פנימה גם חופן קטן פיסטוקים, קלויים וקצוצים וכפית ממרח תמרהינדי (רשות). מערבבים, טועמים, מתקנים תיבול ומעבירים לקירור. מרדדים חבילת בצק עלים או פילאס ומחלקים למרובעים בגודל 10 ס"מ. מניחים מעט ממלית החצילים בכל ריבוע ומקפלים לצורת מלבן. מהדקים את השוליים עם מזלג, מסדרים בתבנית, מברישים בביצה טרופה, מפזרים מעל שומשום או פרג ואופים ב-180 מעלות 12 דקות או עד הזהבה משני הצדדים.

 
סגולים וארוכים - חצילים סיניים
סגולים וארוכים - חצילים סיניים צילום : azmansinoby - Fotolia.com
 

(4) חצילים סיניים מוקפצים עם בשר וג'ינג'ר 2-4 מנות
אנחנו אמנם רגילים לראות שני סוגי חצילים (מאורכים ובלאדי), אבל יש מאות זנים שונים. המתכון הזה משתמש בחצילים סיניים - הם דקים מאורכים וסגולים, ואפשר למצוא אותם בשווקי האיכרים למיניהם. אם לא מצאתם - פשוט החליפו בשני חצילים קטנים רגילים.

 

כך תעשו: חותכים 4 חצילים סיניים לקוביות בגודל 1 ס"מ בערך. מחממים מחבת או ווק לחום גבוה, מוסיפים בערך 2 כפות שמן סויה ומטגנים את החצילים אגב ערבוב כ-4 דקות או עד שהזהיבו והתרככו מעט. מעבירים למסננת. בקערה מערבבים: 2 כפות רוטב סויה, 1 כפית רוטב דגים, 1 כפית סוכר חום, קורט מלח ו-1 כוס מים ליצירת רוטב. מחממים שוב את המחבת עם מעט שמן סויה, מוסיפים פנימה 2-3 גבעולי בצל ירוק, קצוצים באלכסון, ביחד עם חתיכה קטנה של ג'ינג'ר קצוץ דק ומטגנים כדקה. מוסיפים 100 גרם בשר טחון ומטגנים תוך ערבוב עד שהבשר התבשל. מחזירים את החצילים למחבת, מוסיפים את הרוטב, מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 4 דקות עד שהרוטב הצטמצם והחצילים התרככו לחלוטין. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים על אורז.

 

(5) 'בולונז' חצילים 4-6 מנות

רוטב משובח לפסטה על בסיס חצילים ובשר טחון. אמנם זהו לא רוטב בולונז אמיתי מסורתי כמו שמוגש באיטליה (ראגו אה לה בולונזה לפי המקומיים, שיזכה כאן למקום משלו בהמשך) אבל בהחלט מספק מענה פשוט ומשביע לארוחה משפחתית.

 

כן תעשו: חותכים לקוביות חציל אחד גדול, בצל, גזר, גבעול סלרי (עם העלים) ופלפל אדום. בסיר גדול מטגנים את קוביות החציל ב-4 כפות שמן זית 5 דקות אגב ערבוב, עד שהתרככו. מוציאים לקערה. מוסיפים שוב שמן לסיר, מוסיפים את שאר הירקות הקצוצים, מתבלים במלח ופלפל ומבשלים על להבה בינונית 10 דקות עד ריכוך. מוציאים את הירקות לקערה עם החצילים, מגבירים את הלהבה, מוסיפים 450 גרם בשר טחון ומעט שמן עם צריך ומבשלים בערך 6 דקות, עד שמשנה את צבעו. מוסיפים פנימה ½ כוס יין אדום ונותנים לו להצטמצם כ-2 דקות. מחזירים פנימה את הירקות ביחד עם קורט אורגנו מיובש וקופסה של 800 גרם עגבניות מרוסקות. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה עד שהרוטב השמיך והטעמים התאחדו. טועמים ומתקנים תיבול עם מלח, פלפל ואולי מעט סוכר. מגישים ביחד עם הפסטה האהובה עליכם - עדיף פסטה מסוג פנה או פרפרים.

 

 >> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לבלוג The Kitchen Coach

 

לעוד כתבות שוות במדור טעים לגלות את ההבדל:

איך מבשלים בשר שישאר עסיסי

טופ 5: שימושים לשאריות עוף

הרטבים הכי טובים למנגל

 

 

 
עוד כתבות במדור טופ 5
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.