טופ 5: מנות קישואים מעולות לקיץ

 
לביבות קישואים ונענע
לביבות קישואים ונענע צילום: Peredniankina - Fotolia.com
 
עודכן 15:45 03/08/2017
עֹז תלם

אפשר למלא אותם ואפילו להפוך אותם לפסטה. מלביבות עם נענע ועד סלט עם בצל מטוגן, עֹז תלם עם 5 מנות מעולות לקיץ שהופכות את הקישוא הצנוע לכוכב הארוחה

 
 
 
 
 

ההיכרות הראשונית שלי עם הקישואים לא הייתה טובה. עד לפני משהו כמו 6 שנים, הכרתי אותם רק בצורה אחת: מבושלים למוות במרק, עד כדי אובדן כל טעם ומרקם. רק אחרי שהתחלתי ללמוד בישול גיליתי שלא חייבים להרתיח להם את הצורה, ושבישול מהיר יכול להניב מהם טעם מאוד מפתיע. ככל שלומדים עליהם יותר, מגלים עד כמה הקישואים לא מוערכים - וכמה אפשרויות קולינריות טעימות הם צופנים בתוכם.

 

בדומה לעגבניה, פלפל, חציל ומלפפון, מבחינה בוטנית הקישוא הוא פרי, ממשפחת הדלועיים, וככזה הוא בן דוד של נאבטיחים ונמלונים, וגם של הדלעות והבטטות. הוא מסתדר מצוין עם כמעט כל שיטת בישול, וגם יכול להשאיל את עצמו כמרכיב בעוגות, עוגיות ואפילו ריבות, אבל לזה כבר נקדיש כתבה אחרת.

 

החורף כבר מזמן מאחורינו, ועם הקיץ שאיתנו עכשיו בחרתי להציג 5 מנות קלילות שמשתמשות בקישוא, בכמה דרכים וצורות. הנה הן:

 

 
קישואים ממולאים - אפשר למלא בגבינות, בשר, עוף וקטניות
קישואים ממולאים - אפשר למלא בגבינות, בשר, עוף וקטניות צילום : SCPixBit - Fotolia.com
 

(1) לביבות קישואים ונענע | 3-4 מנות

 
 

אחד השילובים המוצלחים ביותר שאפשר למצוא הוא של קישואים ונענע טרייה. ביחד עם תערובת בסיסית של לביבות וטיגון או אפייה מהירים, מקבלים מנה קיצית נהדרת שמתאימה לכל שעה ביום.

 

כך תעשו:

מבשלים תפוח אדמה דגול בסיר עם מים או במיקרוגל על שהתרכך. מקלפים, מועכים לפירה ומניחים בצד שיתקרר. מגררים 2 קישואים גדולים ו-1/2 בצל סגול, מעבירים למסננת וסוחטים היטב. קוצצים עלים מ-5-7 גבעולי נענע ומעבירים לקערת הפירה ביחד עם הקישואים והבצל הסחוטים. מערבבים פנימה ביצה וכף וחצי קמח תופח ביחד עם מלח ופלפל לתערובת אחידה. מחממים שמן לטיגון רדוד, צרים לביבות קטנות ומטגנים 2-4 דקות מכל צד עד הזהבה. מוציאים לנייר סופג. לחילופין, ניתן ליצור לביבות, לסדר בתבנית, להבריש בשמן זית ולאפות בתנור שחומם ל-200 מעלות 10 דקות או עד הזהבה. הלביבות טעימות קרות או חמות, וכדאי להגישן ביחד עם יוגורט מתוגבר בעשבי התיבול שאתם אוהבים.

 

 

(2) חצאי קישואים ממולאים ברוטב מעגבניות טריות | 4-6 מנות

 

צורה המאורכת והעגולה של הקישוא הופכת אותו למוליך אידיאלי לשלל מילויים. אפשר לרוקן את הקישוא בעזרת תפוחן, אך הדרך הקלה והמהירה יותר היא לחצות אותו לאורכו ואז לגרוף החוצה את הגרעינים עם כפית. המילוי יכול לבוא בצורת בשר בקר טחון, גבינות ואפילו פטריות, אבל הפעם נלך על מילוי מפרגית עוף טחונה.


כך תעשו:

קולפים 8 עגבניות בשלות ויפות. מניחים במעבד מזון ביחד עם 2 שיני שום פרוסות ומלח ופלפל לפי הטעם. מעבדים בפולסים עד למרקם גס ומעבירים למסננת צפופה לניקוז של 3 דקות. את תכולת המסננת יוצקים לתבנית לתבנית תנור רחבה ועמוקה. חוצים 6 קישואים בגודל בינוני לאורכם. מרוקנים את בשר הקישואים בעזרת כפית, כך שנוצרת מעין סירה. בקערה מערבבים 500 גרם פרגית עוף טחונה ביחד עם רבע צרור עלי פטרוזיליה, רבע צרור עלי כוסברה, 2 כפות פירורי לחם ומלח ופלפל. לוקחים מעט מן התערובת, יוצרים מעין קבב ביד וממלאים את הסירות בקישואים (במתכון זה אין שימוש לבשר הקישוא). מהדקים היטב את המילוי לקישוא ומפזרים מעל פירורי לחם. מסדרים את הקישואים מעל הרוטב ומעבירים לתנור שחומם ל-180 מעלות לחצי שעה או עד שפירורי הלחם הזהיבו וקישואים התרככו. מזלפים מעל שמן זית משובח ומגישים מייד, ביחד עם לחם.

 

 
ספגטי קישואים - אפשר גם עם עשבי תיבול טריים
ספגטי קישואים - אפשר גם עם עשבי תיבול טריים צילום : עֹז תלם
 

(3) קישואים ועגבניות באפייה איטית בנוסח פרובאנס | 6 מנות

 

מנה שכולם חייבים להכיר ולנסות. מכינים בקלי קלות ומקבלים טעם מרוכז של עגבניות צלויות וקישואים במרקם שלא הכרתם. במנה הזו יש ענין קצת שונה - את שיני השום והטימין מפזרים ככה סתם בתחתית התבנית ומעליהם מוסיפים את כל שאר המרכיבים. אפשר להגיש את המנה חמה או קרה ביחד עם דגים אפויים, עוף ואפילו סטייקים. אם לקלף קילו של עגבניות נשמע לכם כמו טרחה - אפשר לוותר על הפרוצדורה.

כך תעשו:

קולפים 1 ק"ג עגבניות תמר בשלות, ואותן חותכים לרבעים. מסירים את הזרעים. חותכים 6 קישואים ארוכים וקטנים (בערך 750 גרם קישואים) לעיגולים בעובי 1 ס"מ בערך. מניחים בתחתית של כלי חרסינה יפה לאפייה (או תבנית רגילה) 4-6 שיני שום קלופות (באקראיות) ומפזרים על התבנית עלים מ-5-8 גבעולי טימין. מסדרים את העגבניות והקישואים לסירוגין על התבנית, מזלפים מעל שמן זית בנדיבות, מתבלים במלח ופלפל ומעבירים לאפייה של 3-4 שעות בתנור שחומם מראש ל-120 מעלות, עד שהקישואים התרככו לחלוטין ונראה שהעגבניות התייבשו מעט.

 

 

(4) 'ספגטי' קישואים בשמן זית וזעתר | 2-3 מנות

 

את המנה הזאת הכנתי יום לפני שעשיתי קניות - אז לא היו עשבי תיבול טריים בשלוף, אבל היה אחלה זעתר, שהשתלב מצוין עם הקישואים. הטריק במנה הזאת הוא לארגן רצועות דקיקות וארוכות של קישואים - שאפשר לייצר עם כישורי סכין מעולים או בעזרת קולפן מיוחד שעושה את הצורה בקלות. כמו פסטה, חשוב מאוד לטעום את הקישואים כדי לזהות אם המרקם שלהם הוא 'אל דנטה', כלומר רך, אבל לא רך מדי (או מושי).


כך תעשו:

חותכים 2-3 קישואים לרצועות ארוכות ודקיקות. ניתן להיעזר בקולפן ירקות רגיל ליצירת סרטים ואת הסרטים לסדר אחד מעל השני ואותם לחתוך לרצועות. מחממים 4 כפות שמן זית במחבת רחבה. מוסיפים פנימה את רצועות הקישואים ביחד עם שן שום קצוצה, ומטגנים על להבה גבוהה אגב ערבוב 2 דקות עד ריכוך קל. מוסיפים כפית תבלין זעתר איכותי ורבע כוס יין לבן. מביאים לרתיחה, מערבבים היטב ומבשלים עד שהיין מתאדה. מתבלים במלח ופלפל לפי הצורך וטועמים את הקישואים - מרקמם צריך להיות בדיוק באמצע בין רכים לקשים, כמו פסטה אל דנטה. אם הם נוקשים מדי מקפיצים כדקה נוספת. מעבירים לצלחת ומזלפים מעט שמן זית ומעט זעתר לפני שמגישים.

 

סלט קישואים ובצל מטוגן | 6 מנות

 

סלט קיצי וטעים, דומה לסלט המנצח של איציק ורותי מהסנדביצ'יה המפורסמת בתל אביב. במקור משתמשים בביצים קשות - אני פשוט מקשקש אותן.

 

כך תעשו:

פורסים דק 2 בצלים בגודל בינוני. מניחים במחבת עם 2 כפות שמן וכוס מים. מכסים, מביאים לרתיחה ומבשלים 10 דקות, עד שהבצלים רכים. בזמן זה מגררים 6 קישואים בגודל בינוני וסוחטים אותם היטב, ומכינים ביצה מקושקשת מ-3 ביצים בגודל M. חוזרים לבצלים: מורידים את המכסה ונותנים לנוזלים להתאדות. ממשיכים לבשל תוך ערבוב מתמיד על להבה בינונית עד שהבצלים השחימו. מוסיפים פנימה את הקישואים המגוררים, מתבלים במלח ופלפל ומבשלים עד שהקישואים התרככו מאוד והמחבת התייבשה, בערך 10 דקות. בוחשים פנימה את הביצים המקושקשות ו-1/2 צרור שמיר קצוץ דק. טועמים, מתקנים תיבול ונותנים לסלט להתקרר לחלוטין לפני שמגישים.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לבלוג The Kitchen Coach 

 

לעוד כתבות שוות במדור טעים לגלות את ההבדל:

איך מבשלים בשר שישאר עסיסי

טופ 5: שימושים לשאריות עוף

הרטבים הכי טובים למנגל

 
עוד כתבות במדור טופ 5
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.