עכשיו זה הזמן • 5 מתכונים מעולים עם שזיפים

 
שזיפים- בני משפחת הורדיים
שזיפים- בני משפחת הורדיים צילום: Fotolia.com
 

הם מתוקים, עסיסיים וקצת חמצמצים ובדיוק עכשיו נפתחה רשמית עונתם. עֹז תלם מציג 5 מנות מעולות עם שזיפים: מסלט עם עשבי תיבול לראשונה, כבדי עוף עם שזיפים ופורט לעיקרית וקינוחים של טארט שזיפים, סורבה שזיף-יוגורט ועוגת לימון הפוכה

 
 
 
 
 

אני לא אוהב קיץ. לא אוהב שחם ולא אוהב שאי אפשר לצאת מהבית בלי להרגיש ששוחים במרק עוף. גם בים לא כיף, עם כל הצפיפות והלכלוך ועד שמוצאים חניה. אפילו עשבי התיבול של הקיץ מעציבים אותי. הם קמלים מהר ונראים הרבה פחות מאושרים מכשהיו בחורף. אבל אם יש דבר אחד, שבאמת טוב בקיץ זה הפירות. עכשיו רואים אותם בשפע: אפרסקים, נקטרינות, משמשים, דובדבנים, תאנים וכמובן שזיפים. מה שאני אוהב במיוחד בשזיפים זה שהם גם מתוקים, גם חמצמצים וגם יש להם צבע יפיפה. מה שאולי מה שהכי מעניין עבורי הוא הגמישות הקולינרית שלהם.

 

כבני משפחת הורדיים, שזיפים נפגשים לארוחת ליל הסדר (או כל אירוע משפחתי) עם התותים, האפרסקים, השקדים התפוחים והאגסים. משפחה גדולה בסך הכל. יש בערך 40 זנים מוכרים של השזיף, שנבדלים זה מזה בגודל, בצבע ובטעם. הרבה מהטעם שלהם מגיע דווקא מהקליפה, שמכילה את מרבית החמיצות של הפרי, והם אפילו מכילים חומצה גלוטמית ואספרטית - סוגים של חומצות אמינו, שבלי להיכנס לעומק, פשוט עושות אותם טעימים יותר.

 

מבחינה קולינרית, שזיפים יכולים לשמש להרבה יותר מרק קינוחים. אפשר להחמיץ אותם, להוסיף אותם לסלטים, וכמובן להשתמש בהם לתבשילי בשר (בעיקר בגרסתם המיובשת) ואפילו למוקפצים. הנה 5 מנות מעולות שעושות שימוש בפרי הנהדר הזה:

 

(1) סלט שזיפים ועשבי תבלין עם שומשום קלוי (3-4 מנות)
סלט טאבולה אתם מכירים? יופי. אז אתם גם בטח יודעים שעם רימונים סלט הוא הולך מצוין. יש עוד כמה חודשים עד עונת הרימונים, ועד אז, תשמחו לגלות ששזיפים קשים וקצת חמצמצים משתלבים מצוין בין עשבי התיבול ושמן הזית. בגרסא הזו השתמשתי בשומשום על תקן הבורגול, ותרגישו חופשי להיות מודולריים בבחירת עשבי התיבול והאגוזים.


כך תעשו: במחבת קטנה ויבשה קולים 4 כפות זרעי שומשום, על להבה בינונית אגב ערבוב מתמיד, עד שהזהיבו. מעבירים לצלחת ומניחים להם להתקרר. בזמן זה קוצצים (דק או גס, מה שתעדיפו) 3 צרורות של עשבי תיבול, למשל פטרוזיליה, כוסברה ושמיר ומגלענים וחותכים לקוביות קטנות שני שזיפים קטנים ונוקשים. מעבירים הכל לקערה ביחד עם 3-6 כפות שמן זית כתית איכותי, מיץ מלימון אחד, השומשום הקלוי ומלח ופלפל לפי הטעם. מגישים מיד.

 

 
סורבה יוגורט ושזיפים - המרענן הרשמי של הקיץ
סורבה יוגורט ושזיפים - המרענן הרשמי של הקיץ צילום : Fotolia.com
 

(2) סורבה שזיפים ויוגורט (4 מנות)

עוד דבר שאולי טוב בקיץ זה גלידה, או סורבה, או שרבט - כל מה שיכול להוריד קצת את טמפרטורת הגוף. אז אם אתם יודעים להכין שייק ויש לכם פריזר, יכולה להיות לכם גם סורבה יוגורט ביתי, שמכינים ממש בקלי קלות.

 

כך תעשו: מגלענים 1/2 ק"ג שזיפים בשלים וחותכים לקוביות קטנות. מעבירים לקערה ומערבבים עם 1/3-1/2 כוס סוכר חום (לפי הטעם). מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעתיים, כדי שהשזיפים יגירו מעט מהנוזלים שלהם. מעבירים את השזיפים לבלנדר ביחד עם גביע יוגורט איכותי וכוסית צ'ייסר של וודקה ומערבלים היטב עד לקבלת שייק חלק. טועמים ומוסיפים עוד מעט סוכר או מיץ לימון פי הצורך. התערובת צריכה להיות קצת מתוקה מהרגיל. מקררים היטב לפני שמעבירים למכונת גלידה, או לחילופין מקפיאים לחלוטין, חותכים לקוביות ומרסקים במעבד מזון לקבלת סורבה חלק.

 

>> כך תכינו סורבה בבית בלי מכונה


(3) כבדי עוף בשזיפים ופורט (2 מנות)
יש שלושה דברים שכבדי עוף אוהבים במיוחד: בצל מטוגן, מתיקות, ואלכוהול. זה מתכון בסיסי שכבר הכנתי הכבר עם דובדבנים ו-וודקה, ושזיפים ופורט יעשו להם אפילו יותר חסד. פורט, אגב זה יין מחוזק שאפשר להשיג בכל חנות יינות. אם אין לכן פורט, אז יין אדום וקצת סוכר יעשו עבודה דומה. במסעדות נוטים לסיים מנות כאלו בחתיכה קטנה של חמאה שמאחדת ומעשירה את הרוטב, אבל זה נתון לשיפוטכם.

כך תעשו: מחממים היטב מחבת, מוסיפים פנימה קצת שמן, ומזהיבים בצל אחד בינוני, פרוס דק, משהו כמו 3-4 דקות של טיגון אגב ערבוב. מוסיפים למחבת 400 גרם כבדי עוף, מנוקים מהקרומים הלבנים, ומקפיצים 2 דקות, עד שהכבדים משחימים מעט מבחוץ. מוסיפים שזיף גדול ובשל, חצוי, מגולען ופרוס, ביחד עם רבע כוס פורט ומלח ופלפל בנדיבות. מערבבים היטב ומבשלים עוד 2 דקות, עד שהכבדים התבשלו אך נותרו ורדרדים מבפנים, השזיפים התרככו מעט והרוטב הסמיך. טועמים ומתקנים תיבול, מוסיפים מעט עירית קצוצה ומגישים מיד, ביחד עם פירה.

 

 
טארט שזיפים - כדאי להגיש ביחד עם גלידה
טארט שזיפים - כדאי להגיש ביחד עם גלידה צילום : Fotolia.com
 

(4) טארט טאטן שזיפים (8 מנות)
קינוח סופר מרשים, שדורש קצת שלבי הכנה אבל מצדיק את ההשקעה.

כך תעשו: במחבת בקוטר 20 ס"מ שאפשר להכניס לתנור ממיסים 100 גרם חמאה עם 100 גרם סוכר. מבשלים על להבה בינונית נמוכה בערך 10 דקות אגב הטיית המחבת מצד לצד מדי פעם, עד שמתקבל רוטב שחום וקרמלי. מורידים את המחבת מהאש ומניחים לו להתקרר (זהירות זה חם מאוד!) ובינתיים חוצים, מגלענים וחותכים לצורת פלחים 8 שזיפים בשלים. מרדדים חבילת בצק עלים שהפשרתם מראש ויוצרים ממנה עיגול בקוטר 23 ס"מ - קצת יותר רחב מהמחבת. כשהקרמל התקרר מניחים מעליו את פלחי השזיפים בשכבה אחידה, ומעליהם את בצק העלים. דוחסים את שולי בצק העלים כך שיהיה צמוד לשזיפים וכולו בתוך המחבת. מחוררים 5 חורים בבצק, מעבירים את המחבת ללהבה גבוהה, וכשהקרמל שוב מבעבע מעבירים אותה אל תנור שחומם מראש ל-200 מעלות ל-12 דקות, עד שהבצק הזהיב ונאפה לחלוטין. נותנים למאפה להתקרר כדקה, ואז מניחים מעל המחבת צלחת ובתנועה מהירה והחלטית הופכים את המאפה על פניו, כך שהשזיפים פונים כלפי מעלה והרוטב ניגר על הבצק. מגישים מייד, עם גלידה.

 

 
עוגת שזיפים - אפשר לאפות גם בתבנית עגולה
עוגת שזיפים - אפשר לאפות גם בתבנית עגולה צילום : Fotolia.com
 
 

(5) עוגת שזיפים ולימון הפוכה (שתי תבניות אינגליש קייק)
עוגה לחה ועשירה - שאופים עם חצאי שזיפים בתחתית ואז הופכים בשביל אפקט הרושם, אבל בת'כלס ממש קל להכין.


כך תעשו: מניחים פסים של נייר אפייה בתחתית של שתי תבניות אינגליש קייק (חותכים עם מספריים). מעליהם מברישים שכבה נדיבה של חמאה מומסת ומעליה מפזרים סוכר חום. חוצים ומגלענים חמישה שזיפים ומניחים חמישה חצאים, עם הצד החתוך כלפי מטה, בשורה מעל הסוכר החום והחמאה. בקערה מקציפים היטב 6 ביצים לקצף תפוח ואוורירי. מקפלים לקצף הביצים בעדינות ¼1 כוסות סוכר, ¾ כוס שמן, ½ כוס מיץ לימון סחוט טרי, ½ כוס מים פושרים, גרידה מלימון אחד, 2 כוסות קמח ושקית אבקת אפייה, עד שמתקבלת בלילה אחידה. יוצקים את הבלילה מעל לשזיפים בתבנית ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות כ-35 דקות או עד שהעוגות נאפות לחלוטין. מוציאים מהתנור ונותנים לעוגות להצטנן לחלוטין לפני שמחלצים מהתבנית. אם רוצים, ניתן לזגג את העוגה בסירופ סוכר פשוט (כוס סוכר על כוס מים) שבושל עם גרידה מלימון אחד.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לבלוג The Kitchen Coach

 

לעוד כתבות שוות במדור טעים  לגלות את ההבדל:

איך מבשלים בשר שישאר עסיסי

טופ 5: שימושים לשאריות עוף

הרטבים הכי טובים למנגל

 
עוד כתבות במדור טופ 5
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.