חדשות האלכוהול • חגיגות 150 שנה למותג מרטיני

 
מהדורה מיוחדת לכבוד 150 שנה למרטיני
מהדורה מיוחדת לכבוד 150 שנה למרטיני צילום: אקרמן
 
עודכן 06:33 31/07/2013
מירה איתן

לכבוד חגיגות ה-150 למותג מרטיני, מירה איתן סוקרת את סיפורו של המותג שזכה לכוס מיוחדת על שמו ולמקום של כבוד בסרטי ג'יימס בונד

 
 
 
 
 

כשמותג אלכוהול מפורסם כמו מרטיני חוגג יום הולדת 150 זו סיבה נפלאה לחגיגה בינלאומית. מרטיני, שמזוהה בעיקר בתור ה-קוקטיל של ג'יימס בונד (מנוער ולא מעורבב) ואף זכה לכוס מיוחדת שנקראת על שמו, הפך במרוצת השנים למותג המשקאות מספר אחת באירופה והשלישי בגודלו בעולם.

 

כמו שעשו מותגים רבים לפניו (אבסולוט וודקה, קמפרי) גם במרטיני החליטו להשיק מהדורה מוגבלת בעיצוב ייחודי. העיצוב החדש על בקבוקי מרטיני רוסו, ביאנקו ורוזטו מסמל את האבולוציה ההיסטורית של מרטיני, כשבמרכזו ניצבת האלה הרומאית Fame, שצוירה על הבקבוק בשנת 1879 ומסמלת את הפרס הגדול שמרטיני רוסו קיבל בתערוכת פריז הגדולה.

 

אז אני שותה מרטיני או וורמוט?
בואו נבהיר: מרטיני זהו שם של מותג ולא שם של משקה. המשקה שנמצא בתוך הבקבוקים היפים של מרטיני הוא וורמוט. הוורמוט הוא למעשה יין לבן יבש שמחוזק באלכוהול ניטרלי ובעשבי תיבול שונים. אחרי החיזוק האלכוהולי והבישול ניתן למצוא את הוורמוט בשלוש גרסאות: יבש, מתוק ומתוק-מריר.
את הוורמוט מקובל לשתות כאפריטיף גם בגלל כמות האלכוהול הנמוכה, גם בגלל צמחי התבלין שמעוררים את הקיבה וגם בגלל הסטייל: וורמוט יבש הוא הבסיס לקוקטייל מרטיני המפורסם וורמוט מתוק הוא משקה נשי קלאסי ואלגנטי כשמוסיפים לו טוויסט של לימון.

 

איך מרטיני נולד?
אגדת מרטיני מתחילה בטורינו שבאיטליה במאה ה-19. אלכסנדרו מרטיני היה סוכן מכירות פשוט שרכש חברה קטנה לייצור יין ליד טורינו. בשנת 1860 הוא חבר ללואיג'י רוסי, חוקר צמחי מרפא וסוחר יינות, ותאופילו סולה, רואה חשבון. יחד הם החלו לייצר משקאות שהפכו פופולאריים מאוד באיטליה ואף זכו בפרסים רבים בתחרויות אלכוהול עולמיות.

מרטיני שהבין את גודל הפוטנציאל של שוק האלכוהול הרחיב את עסקיו והחל לייצא. השלושה הקימו מספר חברות בערים שונות במדינה ומחוצה לה. בשנת 1867, שנתיים אחרי מלחמת האזרחים בארצות הברית, הגיעו השותפים עם ארגזי המרטיני הראשונים לניו יורק. בשנת 1879, עם מותו של תאופילו סולה, הפכה החברה ל'מרטיני ורוסי', חברת ענק ששיווקה מאות אלפי ארגזים לעולם הרחב.

 

משקה מתורבת
במאה ה-20 מרטיני הפך להצלחה בארצות הברית, ביחוד לאחר שבספרו של ארנסט המינגווי 'הקץ לנשק', אמר עליו הגיבור, בן דמותו של המינגווי: "מעולם לא שתיתי דבר כה קריר ונקי. זה גורם לי להרגיש מתורבת".
בשנות ה-90 הפך המשקה לסמל להצלחה כלכלית ותרבות עירונית מערבית. בניו של רוסי המשיכו להפעיל את החברה, ובשנים אלה כבר שיווקו למעלה מ-17 מיליון ארגזים בשנה. המרטיני נחשב למותג הוורמוט המוביל בעולם ומותג האלכוהול השלישי בגודלו בעולם. בשנת 1992 קנתה חברת בקרדי חלק מהשליטה בחברה והשם שונה ל'בקרדי מרטיני'. המותג משווק היום ליותר מ-130 מדינות.

 
מנוער, לא מעורבב. הקוקטייל של ג'יימס בונד
מנוער, לא מעורבב. הקוקטייל של ג'יימס בונד צילום: fotolia

איך שותים?
המשקה נחשב כאלכוהול קל המתאים לשתייה בכל זמן ומקום. הוא מוגש בכוס ויסקי (לואובול) עם קרח ולימון. ועכשיו כבר אפשר לנפץ את המיתוס: אם שותים מרטיני נקי ללא תוספת הזית מיותר. מקומו אך ורק בקוקטייל המרטיני היבש.

 

מיתוג וסטייל
קוקטייל מרטיני הפך ברבות השנים לסמל תרבות. אפשר למצוא אותו בספריו של המינגווי וגם אצל ג'ק לונדון, בידו של ג'יימס בונד, בסדרות טלוויזיה וכמובן במגזינים רבים. הסיפור הקלאסי הוא על צ'רצ'יל שביקש את המרטיני שלו מאוד מאוד יבש. "מזוג את הג'ין לכוס" הוא הורה לברמן, "ואת הוורמוט אני כבר רואה על המדף". המהדרין 'שוטפים' את הכוס במעט ורמוט לשם הניחוח ומוסיפים על זה את הג'ין.

 

תכין לי מרטיני!
בשביל מרטיני קלאסי משתמשים בכ-60 מ"ל ג'ין וכ-10 מ"ל ורמוט יבש, כאשר כמות הוורמוט ביחס לג'ין תקבע את רמת היובש של הקוקטייל. ככל שיחס הוורמוט בכוס נמוך יותר, הוא נחשב ל'יבש' יותר. מוזגים את המרכיבים לשייקר מלא קרח, מערבבים הכל בעזרת כפית ערבוב ומוזגים לכוס המרטיני המקוררת תוך כדי סינון הקרח. מקשטים בזית ירוק על קיסם.

 

מירה איתן הינה מנהלת התקשורת של יקבי כרמל.

 

לעוד כתבות אלכוהול של מירה איתן:

לחיי אמריקה

קיץ של דובל וגינס

 

 
עוד כתבות במדור יין ואלכוהול
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.