המדריך: עוף בתנור עם תפוחי אדמה

 
מנה קלה אבל רק לכאורה
מנה קלה אבל רק לכאורה צילום: Fotolia.com
 
עודכן 06:31 31/07/2013
עז תלם

אם גם אתם ניסיתם להכין עוף בתנור עם תפוחי אדמה, רק כדי לגלות שעוף התבשל ותפוחי האדמה לא, זאת הכתבה בשבילכם. עז תלם עושה סדר ומסביר מה הדרך הכי טובה להצליח בהכנת המנה המשפחתית

 
 
 
 
 

פנינה יהונתן שאלה: עוף עם תפוחי אדמה בתנור, לכאורה, זו המנה הכי קלה בעולם. אך תמיד יוצא לי שהעוף מוכן לפני תפוחי האדמה, והם יוצאים קשה כמו אבן. מה לעשות כדי שייצאו רכים כמו העוף?

 

התשובה הקצרה

יש לך שתי אפשריות: לבשל את תפוחי האדמה מראש במים רותחים עד שהתחילו להתרכך ואז לאפות עם העוף בתנור, או להוסיף לתבנית בתנור מים רותחים, לאפות מכוסה כשעה ואז לאפות בלי כיסוי, עד ששניהם התבשלו כמו שצריך.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עוז תלם הכנסו לבלוג The Kitchen Coach

 

התשובה הארוכה

השידוך בין עוף לתפוחי אדמה אמנם ביתי ומנחם, אבל כמו שאמרת, העניין של 'הכי קל בעולם' זה רק לכאורה, כי יש לך שילוב של כמה וכמה משתנים, לכל אחד יש השפעה על הצלחת המנה.

 

האלמנט הראשון הוא העוף, שכמו שהסברתי כאן בעבר, מתבשל כשהחלבונים שבו נחשפים לטמפרטורה גבוהה ונקרשים. עוף נחשב מבושל כשהטמפרטורה הפנימית של הבשר מגיעה ל-70 מעלות. זמן הבישול של העוף משתנה בהתאם לחלק העוף בו את משתמשת, ולצורך המענה על שאלה זו אניח שאת משתמשת בכרעיים, כי לצלות עוף שלם זה כבר כתבה אחרת.

 

האלמנט השני הוא תפוח האדמה, שאם מסתכלים עליו במבט פשטני, מדובר במחסן האנרגיה של הצמח - שמכיל מים ופחמימות בצורת עמילנים. בניגוד לעוף, תפוח אדמה מבושל לחלוטין כשהטמפרטורה הפנימית שלו מגיעה ל-99 מעלות, כמעט 30 מעלות יותר מן העוף.

 

 
תפוחי אדמה מתבשלים ב-99 מעלות
תפוחי אדמה מתבשלים ב-99 מעלות צילום : Fotolia.com
 

האלמנט השלישי הוא התנור. החום בתנור מועבר בצורה של הקרנה, דהיינו מגוף החימום אל מה שמתחמם/נאפה. בלי להיכנס יותר מדי לעומק, אם משווים בין אמצעים להולכת חום, אויר (מוליך החום באפיה) יהיה במקום השלישי, מים (מוליך החום בבישול רגיל) במקום השני, ושמן (מוליך החום בטיגון) במקום הראשון. במילים אחרות: האויר מעביר את החום הכי לאט למה שמתחמם מבין השלושה. להולכת החום יש השפעה מהותית על זמני הבישול, וכשמשלבים בין המוליכים אפשר לשפר את יעילותם - כפי שתראי מיד.


האלמנט הבא הוא התבנית, וליתר דיוק פיזור הרכיבים בתבנית. תחשבי על זה כמו גשם - מי שאין לו כיסוי נרטב פחות - ובמקרה שלנו מתחמם פחות. אז אם בתבנית יש ערימה גבוהה של תפוחי אדמה ומעליה עוף, מה שלמעלה ולמטה יתבשל, מה שבאמצע - לא.

 

אז אחרי שפירקנו את גורמי הבעייה, בואי נחשוב איך לפתור אותה:

 

קודם כל, תחשבי על התבנית : את רוצה לסדר את המרכיבים שלך בצורה אחידה ולא לגובה רב מדי. חשוב לחתוך את תפוחי האדמה לגודל אחיד, מה ששוב, יסייע לאחידות בבישול.

 

עכשיו, צריך להחליט איך להגיע למצב בו גם העוף וגם תפוחי האדמה מבושלים בו זמנית.

 

פתרון אחד הוא לבשל את תפוחי האדמה מראש - לא עד הסוף, אלא בישול חלקי במים רותחים, בערך 15 דקות של בישול ל-5-6 תפוחי אדמה חתוכים לפלחים או קוביות אחידות אמורות להספיק. כך תפוחי האדמה יגיעו לתנור כשהם רכים יותר ויתבשלו בצורה מהירה יותר עם העוף.

 

פתרון שני, ויותר חסכוני בכלים לטעמי, מיישם את עיקרון הולכת החום, והוא לצלות את תפוחי האדמה והעוף (4 כרעיים, מחולקות) בתבנית עמוקה עם כוס נוזל כלשהו, זה יכול להיות מים, זה יכול להיות ציר או אפילו יין לבן ומיץ לימון.

 

רוב האפייה, כשעה, תתבצע בתנור שחומם ל-200 מעלות בתבנית מכוסה (נייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום אם תשאלו אותי), ובמהלכו תפוחי האדמה והעוף מתאדים. לאחר מכן, כשמורידים את הכיסוי ואופים ל-15-12 דקות נוספות, הם נצלים ואז העוף משחים וטעמו משתדרג. ככה שבשעה וחצי של אפייה יש לך ארוחה למופת.

  

בהצלחה!

 

ואם חשוב לך מתכון מדויק, את מוזמנת לנסות את המתכון הזה, או את זה.

 

>> לעוד מתכונים וכתבות של עֹז תלם הכנסו לבלוג The Kitchen Coach

 

אם יש לכם בעיה קולינרית שאתם רוצים לפתור ספרו לנו עליה:

 

 

 

 
עוד כתבות במדור קיצ'ן קואץ'
 
רשימת קניות
רשימת קניות
המרת מידות
המרת מידות
טבלת קלוריות
טבלת קלוריות
הדפס מתכון
הדפס מתכון
שלח לחבר
שלח לחבר
xxx
 
פעולות אחרונות
 
 
 
תגובות
הוסף תגובה 0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.